Koláče, aké sa len tak nevidia. Foodblogerke Zuzke nechýba kreativita, v kuchyni doslova čaruje

  • Zuzka sa venuje pečeniu, no svoje koláče podáva inou formou, na akú je váčšina ľudí zvyknutá
  • V jej portfóliu nájdeš množstvo originálnych koláčov
  • Práve tematika čarodejníctva jej učarovala najviac
pečenie koláče foodbloger
Strašidelné koláče foodblogerky Zuzky, Instagram/witch.in.kitchen
  • Zuzka sa venuje pečeniu, no svoje koláče podáva inou formou, na akú je váčšina ľudí zvyknutá
  • V jej portfóliu nájdeš množstvo originálnych koláčov
  • Práve tematika čarodejníctva jej učarovala najviac

Na Instagame existuje mnoho profilov, ktoré sa venujú vareniu a pečeniu. Ľudia z nich radi čerpajú inšpiráciu a následne skúšajú recepty doma.

Profil Witch in kitchen je vcelku odlišný. Zuzka je foodblogerka, ktorá sa venuje pečeniu, no jej koláče sa značne odlišujú od tých klasických. Už pri prvom pohľade na jej profil uvidíš, že milovníčke pečenia kreativita nechýba.

Stredoveká hostina či medzinárodné delikatesy 

Láska k pečeniu sa u Zuzky budovala odmalička. „Celá rodina je u nás tak trošku kulinársky prepnutá. Sme pomerne malá rodina a robili sme často kadejaké narodeninové oslavy a chaty, kde sme sa vyslovene predbiehali v tom, kto čo uvarí a pripraví,“ opisuje.

Vrchol ich kulinárskeho roka je Štefanská oslava, keďže jej otec sa volá Štefan. Ako hovorí, túto oslavu plánujú už od leta, kedy vymýšľajú menu pre približne 15 ľudí. Samozrejme, každý rok iné.

„Raz sme robili stredovekú hostinu, kde sme si naštudovali vyslovene staré recepty, inokedy sme robili medzinárodné delikatesy od sushi, cez žabacie stehienka a rôzne talianske antipasty. Počas celého dňa k nám prichádzajú rodinní príslušníci a zobkajú,“ opisuje foodblogerka ich Štefanskú oslavu.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Witchin | Magical Foodblog (@witch.in.kitchen)

Okrem pečenia rozbieha aj vlastnú značku

Aj napriek tomu, že pečenie je Zuzkina vášeň, nie je to jej zamestnanie, ani sa tým neživí. „Posledné roky som robila kostýmovú výtvarníčku pre seriály a filmy, ale vďaka korone som dosť dlho, takisto ako veľa ľudí z odvetvia, nemala platenú prácu,“ vysvetľuje.

Zuzka je všestranne orientovaná. Okrem toho, že momentálne pracuje v administratíve, s kamarátkou Luciou rozbiehajú vlastnú módnu značku Zavoj. 

„Korona ma donútila trochu spomaliť. Našla som lásku napríklad v cestnom bicykli a behu. Vrátila som sa trochu ku kresleniu a k pečeniu si vždy púšťam audioknihy, prípadne podcasty,“ hovorí o svojom voľnom čase milovníčka pečenia.

Do pečenia sa snaží vnášať mágiu

Ako Zuzka hovorí, varenie je pre ňu niečo ako bosoráctvo a pečenie je zase alchýmia. „Krčím sa nad veľkým hrncom a prihadzujem doňho podivné ingrediencie, ktoré niekedy ani neviem vysloviť. Hrabem sa v starých zaprášených kuchárskych knihách, kde hľadám nejaký dávno zabudnutý recept,“ opisuje.

Mágiu dokáže nájsť aj vo varení či pečení. „Jedlo vie vyvolať dávno zabudnuté spomienky z detstva, pripomenúť nejaký zážitok, preniesť nás do inej krajiny,“ hovorí o svojom vzťahu k jedlu a dodáva, že ju vždy táto téma fascinovala. 

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Witchin | Magical Foodblog (@witch.in.kitchen)

Pečenie, na rozdiel od varenia, je o presnom dodržaní postupov a surovín, ktoré fungujú. To ale neznamená, že pri pečení nemôže experimentovať a vymýšľať nové veci.  

„Ja by som to povedala tak, že sa stále snažím experimentovať a skúšať nové recepty či techniky. Skôr je to však o tom, že veterníkov, punčových rezov či dobošiek už je plný Instagram. Robia ich iní ľudia a robia ich fantasticky. Preto radšej robím niečo, čo druhí nerobia,“ vysvetľuje. 

To je dôvod, prečo sa Zuzka radšej naučí robiť odpaľované cesto, z ktorého sa robia napríklad veterníky, no spraví z neho plnené chobotničky.

„Samozrejme, robila som aj laskonky, bábovky, buchty a bežnejšie veci. Sú recepty, ktoré sú dokonalé. Načo teda meniť niečo fungujúce,“ hovorí. Aj napriek tomu sa Zuzka hrá s ingredienciami, príchuťami a snaží do toho vniesť nejakú mágiu.

Chcela pracovať v gastre, no odrádzajú ju hygienické nároky

Aj napriek tomu, že Zuzkine výtvory sú originálne, nepracuje na objednávku. Všetko, čo upečie, ide kamarátom a rodine. „Snažím sa nerobiť príliš veľké množstvá, aby sme nič nevyhadzovali. Tak sa mi občas všetci v okolí pekne zaguľacujú,“ konštatuje.

Zuzka vždy chcela pracovať v gastre, zároveň ju ale odrádzali všetky hygienické nároky na prevádzky s jedlom. Chápe, že nejaká kontrola musí byť, no má pocit, že na Slovensku sa to hrotí. Ďalšia vec sú financie a kapitál, ktorý treba na rozbehnutie akéhokoľvek biznisu.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Witchin | Magical Foodblog (@witch.in.kitchen)

„Nikdy nehovor nikdy. Keď sa mi ozve dostatočné množstvo ľudí, že by si chceli kúpiť sladké odpaľované chobotničky alebo snehové kostičky, možno z toho niečo bude,“ hovorí. Teraz však má umeleckú slobodu a nevie, aké by to bolo, keby začne vyrábať na základe predstáv zákazníkov.

Nemá problém piecť zo zbytkov potravín

Dnes už po kuchárskej knihe siahne málokto. Zuzka však patrí do skupiny ľudí, ktorí radi listujú najmä v starých kuchárskych knihách a objavujú tak zabudnuté recepty.

„Kedysi som oveľa viac čítala a často som robila jedlá, ktoré jedli hrdinovia knižiek. Napríklad, mám vyslovene obsesiu hubami – smrčkami. A to len preto, že ich jedol môj obľúbený čarodej,“ hovorí.

Okrem toho, milovníčka pečenia pozerá kuchárske programy a počúva podcasty. Keď je možnosť, rada spoznáva nové reštaurácie a pekárne.

Zuzka nemá problém variť a piecť zo zbytkov. „Mám v chladničke otvorený zvyšok kyslej smotany, tri vajíčka, mascarpone a čokoládu, tak z toho niečo vyčarujem,“ vysvetľuje. Aj keď by sa mohlo zdať, že torty v tvare srdca, lebky, koláče v tvare očí, mozgov a skazených jabĺk zanechávajú viac zbytkov, Zuzka si s nimi vie poradiť.

Fotí ako profesionálka, no nikdy sa fotografii nevenovala

Zuzka k umeniu inklinuje nielen v kuchyni. Má vyštudovanú umeleckú školu, ktorá jej v kreativite pomohla. „Aj keď na niektoré aspekty môjho štúdia na vysokých školách často frflem, stále si myslím, že mi veľa dali,“ konštatuje.

Prínos vidí hlavne v samotnom kreatívnom procese a uvažovaní. Štúdium ju naučilo pozerať sa na veci z rôznych aspektov a uhlov. Rovnako jej to pomohlo aj v oblasti kreslenia a modelovania, ktoré pri pečení využíva.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Witchin | Magical Foodblog (@witch.in.kitchen)

Zlom, kedy sa Zuzka začala pečeniu viac venovať, prišiel spolu s frustráciou zo zamestnania. „Popri mojej práci som nemala veľa voľného času a už som z toho bola veľmi vyčerpaná. Videla som, že potrebujem niečo zmeniť,“ opisuje. Prvý krok ku zmene bolo založenie profilu na Instagrame, na ktorom prezentuje svoje výrobky.

V prvých momentoch si nebola istá, či to bude mať nejaký úspech. Ako hovorí, nebola si ani istá, kam tým smeruje. Navyše, popri práci sa nestíhala profilu venovať.

„Reálne som začala pridávať príspevky pravidelne asi až tak začiatkom roka 2020, kedy som končila s jedným pracovným projektom. Potom korona stopla všetky ostatné platené projekty,“ objasňuje Zuzka. Práve príchod pandémie donútil milovníčku pečenia zastaviť a venovať sa viac pečeniu. 

Už na prvý pohľad je vidieť, že Zuzkin profil je výborne zvládnutý aj prevedením. Fotografii sa však nikdy predtým nevenovala. „Ešte na škole som kamarátke, ktorá študovala fotografiu, hovorila, že pre mňa je fotografia jedna veľká neznáma,“ hovorí.

Všetko ohľadom fotenia sa foodblogerka naučila sama. Ako hovorí, ešte stále s tým bojuje. „Väčšinou, keď niečo nafotím, upravím a zavesím na Instagram, tak sa na to chvíľu nemôžem pozerať. Potom si nadávam, čo som mala spraviť inak, čo vyzerá zle a podobne,“ priznáva Zuzka. To však nič nemení na tom, že jej profil je originálny.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Witchin | Magical Foodblog (@witch.in.kitchen)

Instagram je skvelá možnosť na propagáciu

Instagram je hlavne vizuálne médium, čo znamená, že je ideálny práve na prezentovanie v oblasti varenia či pečenia. Ako Zuzka hovorí, pri množstve obsahu, ktorý na Instagrame vidíme, treba vedieť nejakým spôsobom zaujať. 

„Podľa mňa to je skvelý nástroj na to, ako seba a svoje produkty spropagovať. Určite má svoje úskalia, rovnako ako každá sociálna sieť, ale stále si myslím, že je to lepšie ako to, čo sa aktuálne deje napríklad na Facebooku,“ hodnotí situáciu Zuzka.

Je jasné, že spravovanie Instagramu môže byť časovo náročné. Aj Zuzka mala obdobie, kedy príspevky pridávala dvakrát do týždňa. Potom však zistila, že vo voľnom čase nerobí nič iné, len pečie.

Pridávanie príspevkov tak obmedzila na jedenkrát do týždňa. „Asi sa to algoritmu Instagramu až tak veľmi nepáči, možno sa mi nehrnú desiatky followerov denne, ale pre mňa to plní tú úlohu, s ktorou som si ho pôvodne zakladala,“ hovorí. Odreaguje sa a ako bonus poteší svoje okolie maškrtami. 

Slováci vstávajú o tretej ráno, aby piekli remeselný kváskový chlieb podľa vlastnej receptúry. Ľudia ho milujú

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK