Koniec s drahou Viedňou: Rakúsku kuchyňu si teraz vychutnáte s výhľadom na Dunaj

pub

V srdci Eurovea 2 vznikol kulinársky klenot, ktorý spája aristokratickú chuť monarchie s dynamikou moderného mesta. PaB Donau prináša klasické jedlá cisárskej kuchyne v podaní, ktoré by ocenil aj František Jozef I.

Bratislava má nové gastronomické miesto, ktoré dokáže spojiť tradičnú kuchyňu s moderným prístupom. V najmodernejšom obchodnom centre na Slovensku sa usadil PaB Donau — koncept, ktorý dokáže prepojiť dedičstvo rakúsko-uhorskej kuchyne s požiadavkami súčasných gurmánov. Nejde pritom o nostalgickú rekonštrukciu histórie, ale o živé, moderné spracovanie receptúr, ktoré prežili celé storočia a dnes dostávajú novú šancu osloviť mladú generáciu.

Keď sa tradícia stretáva s inováciou

„Varíme poctivo, z receptov, ktoré prežili monarchiu, len sme ich trochu prežehlili, vyladili a hodili do mestského kabáta,“ vysvetľuje filozofiu kuchyne samotná reštaurácia. Táto veta presne vystihuje prístup, ktorý robí z PaB Donau výnimočné miesto v bratislavskej gastroscéne.

Nejde o múzejný prístup k vareniu, ale o živú interpretáciu klasických receptúr. Základom zostáva rešpekt k tradičným postupom a kvalitným surovinám, no spracovanie reflektuje potreby a očakávania moderného hosťa. Výsledkom sú jedlá, ktoré majú hlboké korene, ale hovoria súčasným jazykom.

Šéfkuchár s jasnou víziou

Kuchyňu reštaurácie vedie Anton Meszároš, skúsený šéfkuchár s jasnou filozofiou: „V kuchyni namiesto stresu a kriku preferujem kľud. Jediné peklo, ktoré mám rád, je to v papuli. A aj cisárske jedlo má chutiť normálnym ľuďom.“ Táto prístupnosť sa prejavuje v každom jedle, ktoré vychádza z jeho kuchyne, ale neznamená kompromisy v kvalite či autentickosti.

Meszároš verí v poctivé varenie bez zbytočných komplikácií. Jeho prístup spočíva v dokonalom zvládnutí základných techník a používaní najlepších dostupných surovín. „Nie je dôvod, prečo by historické jedlá nemohli byť chutné aj dnes,“ hovorí šéfkuchár. „Našou úlohou je zachovať ich podstatu, ale prispôsobiť ich súčasným možnostiam a očakávaniam.“

Viedenský rezeň hodný cisára

Hviezdu jedálneho lístka tvorí viedenský teľací rezeň, pripravovaný podľa tradičnej receptúry, no s moderným cítením pre detail. Smaženie prebieha v čistom masle pri presne stanovenej teplote, aby rezeň získal zlatistú kôrku a vnútro zostalo šťavnaté.

„Viedenský teľací rezeň máme taký, že by si ho dal aj František Jozef I. na svoj meninový obed,“ s humorom poznamenávajú v reštaurácii. Za týmto sebavedomým tvrdením sa skrýva mesiacmi prepracovávaný postup, ktorý kombinuje historické know-how s modernými možnosťami kontroly kvality. 

Viedenský rezeň
zdroj: PaB Donau

Tafelspitz – cisárske obľúbené trojchodové jedlo v novom šate

Druhou korunnou špecialitou je Tafelspitz – varené hovädzie mäso, ktoré bolo najobľúbenejším jedlom cisára Františka Jozefa I. Toto trojchodové jedlo začína špíkom s hriankou, pokračuje hovädzím vývarom s celestínskymi rezancami a vrcholí hovädzím mäsom s pečenými zemiakmi a špenátovým pyré. V PaB Donau ho pripravujú z výberových častí hovädzieho mäsa, ktoré sa varí v aromatickom vývare s koreňovou zeleninou podľa pôvodných receptúr z cisárskej kuchyne.

„Tafelspitz? U nás by si ho cisár pýtal druhýkrát,“ tvrdia s humorom, ale za sebavedomým tvrdením sa skrýva starostlivá príprava. Mäso sa varí niekoľko hodín pri presne kontrolovanej teplote, aby dosiahlo ideálnu konzistenciu — mäkké, ale nie rozvarené, šťavnaté a plné chuti. 

Tafelspitz
zdroj: PaB Donau

Jedlo sa podáva s chlebovou majonézou, chlebovou omáčkou a chrenovo-jablkovou majonézou, ako aj s obvyklými prílohami. Moderná interpretácia spočíva v rafinovanejšom podávaní a možnosti kombinovať ho s inými prvkami z aktuálnej ponuky.

Prostredie s dušou tradície a dizajnom súčasnosti

PaB Donau sa nachádza v Eurovea 2 s výhľadom na Dunaj, čo ešte umocňuje atmosféru prepojenia medzi historickými koreňmi a moderným životným štýlom. Umiestnenie v najmodernejšom obchodnom centre na Slovensku nie je náhoda — symbolizuje práve tú syntézu tradície a súčasnosti, ktorú zastáva celý koncept.

Štýlový interiér s prvkami odkazujúcimi na monarchiu dopĺňa priestranná terasa s výhľadom na rieku. Dizajn priestoru bol navrhnutý tak, aby podporoval relaxovanú atmosféru vhodnú pre biznis stretnutia aj rodinné posedenia. Historické odkazy sú prítomné nenútene — cez dizajnové detaily, farebnú paletu a ilustrácie, ktoré evokujú obdobie monarchie bez toho, aby pôsobili múzejne.

Súčasť osvedčeného portfólia

Reštaurácia je súčasťou portfólia skupiny ZAR Hospitality, ktorá má za sebou úspešné projekty v slovenskom gastronomickom a hotelovom sektore. Skupina prevádzkuje uznávané značky ako fine dining reštauráciu ARTE v Svätom Jure, päťhviezdičkový Hotel Lomnica v Tatranskej Lomnici, historický Kaštieľ Pálffy v Svätom Jure či vinárstvo VIAJUR.

Práve v tomto kaštieli sídli aj pivovar Pálffy Brauerei, ktorý zásobuje PaB Donau vlastným remeselným pivom. Táto synergia v rámci skupiny umožňuje kontrolovať kvalitu od surovín až po finálne podanie a vytvárať autentické prepojenia medzi jednotlivými prevádzkami.

Skúsenosti z prevádzkovania prémiových zariadení sa pretavili do konceptu PaB Donau v podobe dôrazu na detaily, kvalitu obsluhy a kultivované prostredie. Zatiaľ čo ARTE sa špecializuje na fine dining zážitky, PaB Donau predstavuje iný typ gastronómie — kombináciu tradičnej kuchyne s mestským štýlom pre každodenné navštevovanie.

Cieľ: Nová gastronómna destinácia v centre mesta

Reštaurácia je navrhnutá tak, aby oslovila rôzne typy hostí — od ľudí hľadajúcich kvalitnú dennú gastronómiu po tých, ktorí chcú zažiť výnimočný večerný program. Lokalita v srdci obchodného centra priťahuje tak miestnych, ako aj návštevníkov mesta. 

PaB DONAU
zdroj: PaB Donau

Eurovea 2 predstavuje strategickú lokalitu s dennou návštevnosťou v desiatkach tisíc ľudí. Reštaurácia má ambíciu stať sa nielen miestom na jedlo, ale kultúrno-spoločenským centrom, kde sa stretávajú kvalitné suroviny, tradičné postupy a moderné nároky na zážitok.

PaB Donau reprezentuje nový prístup k tradičnej kuchyni — bez pompéznosti a pretvárok, ale s rešpektom k dedičstvu a chuťou k inovácii. Pre Bratislavu to znamená ďalšiu kvalitnú gastronomickú destináciu, ktorá dokáže osloviť ako miestnych gurmánov, tak aj návštevníkov hľadajúcich autentický kulinársky zážitok v srdci mesta. 

1
zdroj: PaB Donau

2
zdroj: PaB Donau

3
zdroj: PaB Donau

Čítaj viac z kategórie: PR

Najnovšie videá

Trendové videá