Kontroverzná pochúťka Slovákov zo staničných bufetov a lahôdok excelovala v populárnom rebríčku

  • Medzi najlepšie svetové šaláty sa dostal slovenský unikát
  • Pritom táto lahôdka rozdeľuje ľudí na dva tábory
staničný bufet
TASR/Radovan Stoklasa
  • Medzi najlepšie svetové šaláty sa dostal slovenský unikát
  • Pritom táto lahôdka rozdeľuje ľudí na dva tábory

Portál Taste Atlas prináša už pravidelne rebríčky rôznych jedál a pochúťok zo sveta. Tentokrát si na paškál zobrali šaláty z celého sveta. Tie môžu predstavovať zdravší variant obeda alebo aj poriadnu kalorickú bombu.

Poďme sa teda spoločne pozrieť na to, s čím sme sa do rebríčku najlepších 50 šalátov zapísali my – Slovensko

Pecel Sayur

Prvým šalátom v rebríčku sa stal pecel sayur. Podľa portálu Cook me Indonesian je to jedinečné tradičné jedlo pochádzajúce z Jávy.

Obľúbené je najmä v strednej a východnej časti tejto krajiny. Ide o jednoduché, no chutné jedlo, ktoré sa stalo neoddeliteľnou súčasťou miestnej kuchyne.

Pecel sayur je zložený z čerstvo uvarenej zeleniny, ktorá sa zalieva „sambalom pecel“ – typickou indonézskou arašidovou omáčkou.

šalat
zdroj: Cook me Indonesian

Portál ďalej píše, že je bežné stretnúť sa s rôznymi variáciami pecelu, ako napríklad pecel Solo, pecel Madiun alebo pecel Ponorogo.

Niekedy je pecel pomenovaný podľa hlavnej ingrediencie, napríklad pecel kecombrang (pecel so zázvorom) alebo pecel punten (pecel s ryžovým koláčom).

Šopský šalát

Áno, vieme, že tento šalát je skutočne populárny aj na Slovensku, ale skôr by som ho zatiaľ pripísal skôr Bulharsku. Zaujímavý je najmä vznik samotného šalátu.

Podľa portálu The Spruce Eats bol šopský šalát vytvorený prvýkrát v komunistickom režime. Komunisti sa snažili pred turistami odprezentovať jednotlivé suroviny typické pre daný región. Hodili preto všetky veci do jedného taniera a vytvorili šalát.

Okrem tradičných surovín dokonca nesie aj národne bulharské farby ich vlajky. Červenú farbu zastupujú rajčiny, zelenú uhorky a paprika.

Okrem týchto ingrediencií sa pridáva ešte cibuľa, takže určite to nie je šalát vhodný na prvé rande. Už len vďaka prítomnosti uhoriek a rajčín môžeme povedať, že ide o skutočne šťavnatý šalát.

Zväčša sa neje ako hlavné jedlo, ale skôr ako prílohový šalát. Je skutočne populárny, a preto si zaslúžil bronzovú priečku. 

Caprese šalát

Podľa mňa je caprese nielen ikonou Talianska, ale dalo by sa povedať, že je aj charakteristickým letným jedlom. Ak si ešte spomínaš, že šopský šalát reprezentuje farby na vlajke, tak to platí aj tu.

Biela a hlavne jemná mozzarella, zelená bazalka a červené rajčiny tvoria naozaj chutnú taliansku trikolóru. Táto farebná trojkombinácia si možno aj preto vyslúžila krásne 8. miesto. 

caprese
zdroj: Unsplash/Bryony Elena

Ak tento šalát poznáš, tak vieš, že aj napriek jednoduchosti sa dá poriadne pokaziť. Základné pravidlo pri jeho príprave znie jasne – ochuť paradajky.

Nie je totiž nič horšie, než nevýrazná vodová rajčina. Stačí pritom aspoň trošku soli a paradajke pridáš nový rozmer. Rovnako ako všetky spomenuté suroviny, je dôležitý aj olej. Čím kvalitnejší olivový olej, tým lepšie. Predsa nie nadarmo sa hovorí, že tuk je základným prenášačom chuti. 

Treska 

Moment, na ktorý si čakal. Je tu odhalenie slovenského klenotu, ktorý sa dostal do rebríčku. Nemôže ísť o nič iné, ako o tresku v majonéze.

Šalát, ktorý má všetko, čo chceš od dobrého pochúťkového šalátu dostať. Tučnosť majonézy, kyselkavosť ryby a, samozrejme, určitá dávka šťavnatosti.

K treske naozaj nepotrebuješ nič viac ako rožok. Pokiaľ sa ti podarí zohnať kvalitný maslový, tak si vyhral, no klasickým tukovým tiež nič nepokazíš. 

treska
zdroj: wikimedia/LyukSK

Tento pokrm zároveň rozdelil Slovensko na dva tábory. V spoločnosti prevláda táto vojna názorov už po desaťročia. Stále nikto nerozlúskol odpoveď na otázku, či je lepšia žilinská alebo košická treska.

Preto ti na ňu dám jednoduchú odpoveď – obidve. Nie je totiž dôležité, odkiaľ tá treska je, ale ako v konečnom dôsledku chutí. Keďže každému chutí niečo iné, tak si takto aspoň máš z čoho vybrať.

Preto si najbližšie uchmatni tú tvoju obľúbenú a len si uži pocit, že ješ 48. najlepší šalát na svete.

Zdroje: Taste Atlas, The Spuce Eats, Cook me Indonesian

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá