Koronavírus útočí na dôležité bunky v nose, vysvetľujú vedci
- Lekári na celom svete hovorili o doteraz neoverených prípadoch pacientov s COVID-19, ktorí náhle prišli o čuch a chuť
- Odhaľovanie príčiny straty zmyslov má významné dôsledky pre podpornú diagnostiku a určovanie účinkov choroby
- Lekári na celom svete hovorili o doteraz neoverených prípadoch pacientov s COVID-19, ktorí náhle prišli o čuch a chuť
- Odhaľovanie príčiny straty zmyslov má významné dôsledky pre podpornú diagnostiku a určovanie účinkov choroby
Koronavírus útoči aj na dôležité bunky v nose. Vedci z americkej Harvardskej univerzity tak podľa agentúry Bloomberg vysvetľujú stratu čuchu a chuti, ktorá patrí medzi hlavné príznaky choroby COVID-19.
Vedci vykonali štúdiu na základe dát z genómov ľudí a myší. Zistili, že určité bunky v zadnej časti nosa obsahujú špecificky tvarované proteíny, na ktoré koronavírus cieli pri vpáde do organizmu. Infikovanie týchto buniek by mohlo priamo alebo nepriamo viesť k zmene citlivosti čuchu, uviedli vedci v štúdii zverejnenej cez víkend.
Lekári na celom svete hovorili o doteraz neoverených prípadoch pacientov s chorobou COVID-19, ktorí náhle a nevysvetliteľne úplne alebo čiastočne prišli o čuch a chuť. Tento stav, známy v lekárstve ako anosmia (strata čuchu), prip. dysgeúzia (strata chuti), sú významnými príznaky spájanými s pandémiou, uviedla Americká akadémia otolaryngologie.
Organizácia so sídlom v štáte Virgínia navrhuje, aby boli tieto príznaky zaradené na zoznam sledovaných prejavov koronavírusu. Ľudia, ktorí majú tieto príznaky, bez toho aby ich dokázali vysvetliť inými príčinami, by mali uvažovať o svojej izolácii a nechať sa otestovať, odporúčajú americkí experti. To isté radia aj niektorí slovenskí lekári.
K strate čuchu môže viesť zápal nosovej dutiny vyvolaný infekciou, domnievajú sa Dávid Brann a Sandeep Robert Datta z katedry neurobiológie lekárskej fakulty (Harvard Medical School, HMS) Harvardovej univerzity. Podľa vedcov je tiež možné, že vírus napáda a poškodzuje bunky v nosovej epitelové tkanive, ktorá je dôležitá pre normálnu funkčnosť čuchu.
Odhaľovanie príčiny straty zmyslov má významné dôsledky pre podpornú diagnostiku a určovanie účinkov choroby, zdôrazňujú vedci. „Okrem toho sú pacienti s nepolavujúcou čuchovou dysfunkciou vystavení riziku podvýživenia alebo zranenia v dôsledku neschopnosti cítiť ‚nebezpečné‘ pachy ako dym, plyn a pokazené jedlo a môžu sa u nich rozvinúť duševné poruchy, najmä depresia,“ varujú americkí odborníci.
Zdroje: ČTK, Bloomberg