Košičania počas lockdownu otvorili rodinnú pekáreň na osie hniezda. Denne predajú stovky kusov

  • Pred mesiacom v metropole východu otvorili pekáreň Cinnamon Dream Bakery. Zákazníci ich osie hniezda zbožňujú
  • Do rodinného podniku investovali desaťtisíce eur a návratnosť očakávajú do jedného roka
  • Vravia, že nikoho nekopírujú a ani nikomu vyslovene nekonkurujú. Razia si vlastnú cestu
cinnamon bakery
Cinnamon Dream Bakery
  • Pred mesiacom v metropole východu otvorili pekáreň Cinnamon Dream Bakery. Zákazníci ich osie hniezda zbožňujú
  • Do rodinného podniku investovali desaťtisíce eur a návratnosť očakávajú do jedného roka
  • Vravia, že nikoho nekopírujú a ani nikomu vyslovene nekonkurujú. Razia si vlastnú cestu

Pandémia ochromila celé Slovensko. Nájdu sa však aj takí, ktorí vďaka svojej šikovnosti a dobrému nápadu vytvorili biznis, ktorý nielen vynáša, ale ľuďom aj chutí. Lahodné osie hniezda s čokoládou alebo karamelom či domácim smotanovo-syrovým krémom si Košičania zamilovali. Sladučké, voňavé koláčiky nemožno neochutnať.

Za pekárňou Cinnamon Dream Bakery v metropole východu stojí štvorčlenná rodina. „Ako prvá dostala tento nápad mama, ktorá získala inšpiráciu pri cestovaní a vytvorila všetky recepty. Okrem receptov sme si sami navrhli napríklad aj logo a dizajn interiéru. Predtým sme sa venovali podnikaniu a štúdiu,“ začína svoje rozprávanie Jozef.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa CinnamonDreamBakery (@cinnamondreambakery)

Impulzom bola pandémia

Prvotným impulzom k založeniu pekárne bola pandémia. Rodinná firma teda vznikla v čase, keď gastroprevádzky boli zatvorené a lockdown bol už bežnou súčasťou našich životov. „Kvôli korone nastali komplikácie v našich ďalších projektoch. Preto sme vytvorili tento koncept, o ktorom sme si mysleli, že bude fungovať aj počas pandémie.“

A veruže funguje. Denne predajú neuveriteľných 200-300 kusov pri osobnom odbere, v rámci donášky sa pohybujú na čísle 100 až 200. Rodinná pekáreň sa špecializuje na prípravu osích hniezd (cinnamon rolls), ktoré dochucujú rôznymi polevami – napríklad aj ich domácim smotanovo-syrovým krémom. Cena za jeden produkt je približne 3 eurá.

zdroj: Cinnamon Dream Bakery

„Náš podnik je unikátny v tom, že sa špecializujeme na variácie jedného produktu, a že si všetko pripravujeme sami podľa našich receptov bez použitia polotovarov. Naše škoricovníky sú čerstvo pečené počas celého dňa pred zrakmi zákazníkov.“

Museli prijať zamestnancov 

Do rodinného podniku investovali desaťtisíce eur a návratnosť očakávajú do jedného roka. „Náš koncept vznikol počas pandémie, preto sme náš plán prispôsobili tak, aby sa nás pandémia dotkla čo najmenej. Napríklad sme zabezpečili donáškovú službu. Pandémia akurát ovplyvnila dodávky technológií pri zriaďovaní prevádzky a skomplikovala komunikáciu s úradmi.“

Počas svojho podnikania sa však mimo toho nestretli so žiadnymi nezvyčajnými komplikáciami. Keďže sa ich voňavej pekárni darí, prepúšťať zamestnancov nemuseli, práve naopak, museli ďalších ešte prijať. Aj napriek tomu všetci dobre vieme, že gastroprevádzky to v čase koronakrízy nemajú vôbec ľahké.

Uverejnil používateľ Cinnamon Dream Bakery Pondelok 15. marca 2021

 Mnohé museli svoje podniky zatvoriť na dobu neurčitú a nevedia, či vôbec ešte niekedy otvoria. „Štát nepomáha gastrosektoru dostatočne. Určite by sa mala znížiť DPH na gastrosektor tak, ako to je napríklad pri hoteloch. Myslíme si, že zníženie DPH na 10-12 % by motivovalo podnikateľov neobchádzať platenie DPH, v konečnom dôsledku by napriek zníženej sadzbe štát vybral na DPH viac.“

Rodinná pekáreň spoločne dodáva, že systém odvodov je pre podnikateľov v gastre príliš zaťažujúci. „Ďalší bod súvisí s pandémiou, štát by mal ručiť za úvery pre gastro priemysel, aby gastroprevádzky neboli automaticky odmietané bankami.“

Cena primeraná kvalite

Našťastie sa Cinnamon Dream Bakery darí. Za krátky čas na trhu sa nestretli so žiadnymi neprajníkmi, naopak, dostávajú len pozitívne ohlasy, o čom svedčia aj ich recenzie. „Naším konceptom nikoho nekopírujeme a ani nikomu vyslovene nekonkurujeme, razíme si vlastnú cestu.“

Tajomstvo ich lahodných osích hniezd spočíva v kvalitných surovinách, dobrom recepte a najmä v tom, že ich pripravujú s láskou. Na to, či je potrebné o zákazníka bojovať nízkou cenou, majú jednoznačnú odpoveď: „Myslíme si, že cena nie je až tak podstatná, ak je primeraná kvalite a chuti produktu.“

A čo je ich najväčším bestsellerom? Jednoznačne osie hniezdo so smotanovo-syrovým krémom a slaným karamelom.

zdroj: Cinnamon Dream Bakery

Cesta k úspechu je v unikátnosti a kvalite

Košičanom osie hniezd chutia, aj preto sa rodinný podnik nevie vo svojej výrobe zastaviť. Metropola východu je však vo všeobecnosti známa chutným jedlom a množstvom gastroprevádzok.

Čo podľa mladej pekárne košickej gastroscéne chýba? „Z medzinárodnej kuchyne autentická grécka, marocká a havajská kuchyňa. Ďalej by pomohla rôznorodosť. Máme tu veľa podnikov, ktoré robia veľmi kvalitné hamburgery, pizze a kebaby. Myslíme si, že by pomohlo, ak by niekto prišiel s niečím novým.“

Cinnamon Dream Bakery do budúcna uvažuje o otvorení ďalších prevádzok, nevyhýbajú sa ani franšízingu. Je však ešte príliš skoro a najprv je potrebné, aby pandémia skončila. Ľuďom, ktorí by chceli podnikať v gastre, pekáreň odkazuje, aby sa nebáli. „Je potrebné, aby bol podnik inovatívny, jedinečný a človek by sa mal špecializovať na to, v čom je najlepší. Myslíme si, že cesta k úspechu je v unikátnosti a kvalite.“

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech