Košičania prerazili vďaka rezňom. Korona ich len posilnila, chcú najväčšiu sieť s rezňami na Slovensku

  • Andrej má za sebou firmu s niekoľkomiliónovými tržbami v oblasti reklamy
  • Úspešne však prerazil aj v gastro segmente, v ktorom vedie hneď dva vyhľadávané projekty
archív Andrej Klíma
  • Andrej má za sebou firmu s niekoľkomiliónovými tržbami v oblasti reklamy
  • Úspešne však prerazil aj v gastro segmente, v ktorom vedie hneď dva vyhľadávané projekty

Andrej Klíma je úspešný podnikateľ z Košíc a zakladateľ prosperujúcej fabriky na reklamu KPK Reklama, ktorej tržby sa pohybujú na úrovni 3 miliónov eur. Aj keď tento jeho biznis perfektne funguje, zlákalo ho aj celkom iné odvetvie.

Takmer pred 18-timi rokmi pracoval ako manažér reštaurácie, ktorú vtedy vlastnili jeho rodičia. Ku gastru sa momentálne rozhodol opäť vrátiť. Za krátky čas v Košiciach prerazil vďaka jedlu, na ktoré nedajú mnohí Slováci dopustiť. Je ním rezeň.

Prvotným impulzom na spustenie projektu bola pretrvávajúca koronakríza ale aj nedostatok kvalitného a jednoduchého jedla, ktoré môže človek bez problémov jesť rukami.

„Rezeň jedávame zvyčajne v nedeľu, ale kvalitný chrumkavý rezeň môžeme jesť deň čo deň. V spleti pizze, hamburgerov a kebabu sme usúdili, že tento koncept bude úspešný,“ povedal Andrej pre Startitup.

Do tohto pomerne nevšedného projektu jeho zakladatelia v začiatkoch investovali len pár stoviek eur. Aj keď mnoho ľudí pôsobiacich v gastro segmente, je toho názoru, že podnikanie v tomto odvetví je zložité, košický podnikateľ to vidí inak.

„Podnikanie v gastre je jednoduché. Treba sa na to pozrieť ako na poslanie, v rámci ktorého chcete nakŕmiť pár hladných ľudí a nesľubovať si okamžitý rast. Nám sa podarilo uspieť veľmi rýchlo a ľudia milujú naše rezeň boxy. Návratnosť investície sme mali za pár hodín. Odporúčam všetkým, ktorí majú chuť podnikať, aby s tým neotáľali a hneď začali. Pri podnikaní máte slobodu,“ hovorí.

zdroj: archív Andrej Klíma

Pandémia nového koronavírusu mnohé reštaurácie, kaviarne či bistrá položila na kolená. Projekt nesúci názov Rezeň box sa však ocitol v celkom inej situácii. Nám sa, paradoxne, začalo dariť. Máme výborný produkt a tým, že ostatní pozatvárali svoje prevádzky, tak my sme prerazili.“

Čo sa týka podpory od štátu, aj v tomto prípade platí, že aj keby Andrej a jeho tím požiadal o podporu, nedostali by zo štátnej pokladnice ani cent. Ide totižto o nový gastro projekt a tak na príspevok od štátu nemajú nárok.

Si fanúšikom klasických rezňov?

Andrej však konštatuje, že jeho biznis našťastie žiadne peniaze na pomoc nepotrebuje. Vystačíme si sami a tým že sme žiadaný, tak z obratu máme aj zisk. Neprepúšťali sme ale prijímali bez podpory.“

zdroj: archív Andrej Klíma

Rezeň box funguje v Košiciach na Orlej ulici len prostredníctvom výdajného okienka. Andrej nám však prezradil, že po zmiernení pandémie má naozaj ambiciózne podnikateľské plány. „Chystáme sa vybudovať najväčšiu sieť Rezeň boxu na Slovensku.“

Čo sa týka cien Rezeň boxov, tie sú nastavené tak, aby si mohol toto jedlo dovoliť každý. V závislosti od veľkosti boxu sa ceny pohybujú od 6 do 12 eur. Bestsellerom je tu, ako inak, rezeň, ale úspech zaznamenal aj ich domáci zemiakový šalát, ktorý podľa Andrejových slov už teraz nestíhajú vyrábať. Objednať si jedlo z tejto prevádzky môžeš v rámci Košíc a to cez Bistro.sk, Bolt food aj Wolt.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Rezeň Box Košice (@rezenbox_kosice)

Tím projektu už teraz uvažuje nad expanziou aj do iných miest po celom Slovensku. „Hľadáme franšízistov, ktorým odovzdáme naše know-how a keďže rezeň môžete mať na raňajky, obed aj na večeru, tak si myslíme, že budeme úspešní v každom kúte Slovenska. Naše rezne sú nenapodobiteľné.“

Čo je však podľa zakladateľa projektu tajomstvom ich dokonalého rezňa? Je to v prvom rade láska k jedlu, kvalitné Slovenské mäso a strúhanka. Samozrejme aj olej, ktorý meníme denne.“

Majú aj vegánsky projekt

Zaujímavosťou je, že okrem projektu Rezeň Box stojí mladý Košičan aj za reštauráciou so zdravou výživou. Paradoxne ide o podnik, ktorý je zameraný len na vegetariánsku a vegánsku kuchyňu.

„Reštaurácia Vega Heaven je úplné oddelená od Rezeň boxu. Síce je v tej istej budove, ale historicky sú tam dve kuchyne na rôznych podlažiach. Nijako to neprepájame, sú to striktne oddelené projekty a dokonca ani kuchári z Vega Heaven nejedia naše rezne, lebo sú vegáni,“ opisuje Andrej.

Ostrieľaný podnikateľ je toho názoru, že práve Košice sú tým najlepším mestom pre život a podnikanie, aj keď neprajníkov je všade veľa. „V posledných rokoch sa veľa zmenilo k lepšiemu. Štátne orgány tiež pochopili, že podnikateľom treba pomáhať a my si to vážime.“

Ľuďom, ktorí by sa radi pustili do vlastného biznisu odkazuje, aby určite išli do toho, nakoľko tak nemajú čo pokaziť. On sám má jasný plán: Ešte chvíľu sa plnohodnotne venovať podnikaniu a potom už len ležať na pláži a užívať si život,“ dodáva.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK