Krupicová kaša aj makové šúľance. Bratislava dostala novú gelatériu, ľudia ju označujú za najlepšiu v meste

  • Dobrých zmrzlinární zrejme v Bratislave nikdy nebude dosť
  • Ten najnovší kúsok nesie názov Mimóza gelato
Mimóza gelato
Mimóza gelato
  • Dobrých zmrzlinární zrejme v Bratislave nikdy nebude dosť
  • Ten najnovší kúsok nesie názov Mimóza gelato

Je to len pár dní, čo svoje brány otvorila nové zmrzlináreň, alebo lepšie povedané gelatéria Mimóza. Nájdeš ju v centre mesta na Dunajskej ulici 7114/15. Čo môžeš čakať? 

Zastav sa tu na vyladené gelato inšpirované nielen regionálnymi, ale aj slovenskými dezertami. Veď čo povieš na príchute, ako je krupicová kaša, makové šúľance či mascarpone-malinový rozvar a pistácie? Nechýbajú tu ani alkoholové granity, ktoré celú ponuku spestrujú. Okrem toho tu nájdeš výberovú kávu a ich vlastnoručne pripravované koláče.

„Mimóza je miesto, kde sa dá super osviežiť zmrzkou alebo slushom – drink v ľadovej drti. Zároveň je príjemné aj na trávenie času vo vnútri. Personál je veľmi milý a nachádza sa kúsok od historického centra,“ podelil sa o svoju skúsenosť zákazník Jozef.

„Naj zmrzlina v meste. Konečne zmena oproti tuctovým zmrzlinárňam, ktoré chutia všetky rovnako. Krásny priestor je čerešnička. Odporúčam,“ povedal Ondrej.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @mimoza.glt

„Privíta ťa krásny, vzdušný a do fialova ladený interiér od Grau architects a príjemný personál, vybrať si môžeš z niekoľkých druhov skvelej remeselnej zmrzliny, výberovú kávu od @9gramscoffee, koláče, ale aj víno či lákavý frozen drink s názvom Slush! – drink vo forme ľadovej drte, ako napr. aperol či mojito. Aj keď tento týždeň zmrzline veľmi nepraje, určite si ju alebo niektorý z drinkov vychutnáš vnútri štýlového podniku, ktorý má na to stať sa novým bratislavským hotspotom,“ napísala Čerstvá Bratislava.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čerstvá Bratislava (@cerstvabratislava)

Už na prvý pohľad môže interiér tejto gelatérie a kaviarne pripomínať obľúbený podnik Grão na Jesenského ulici číslo 12 v Starom Meste. Interiér Grão má však na svedomí architekt Alan Prekop. Práve on sa rozhodol priestorom vrátiť ich dušu. V prípade Grão preto odkryl betóny a oškrabal steny.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @mimoza.glt

Dželato stojí za pozornosť

Nedávno svoju zmrzlinu začal ponúkať aj podnik Dželato na Blumentálskej 19. Za týmto projektom stojí skupinka nadšencov zapálených pre dobré a chutné veci. Po rokoch naberania skúseností a práce v gastronómii a potravinárstve dali hlavy dokopy Peter Matuščík, Tomáš Tatarka a Norbert Szarka. Spoločne už počas pandémie založili vlastnú značku zmrzliny.

Norbert Szarka tvrdí, že investovanie do ich nového podniku naďalej pokračuje aj po jeho oficiálnom otvorení.

„To magické číslo nie je konečné a stále rastie. Aktuálne sa pohybujeme približne na 60-tisícoch eurách. Toto číslo bolo naším plánovaným rozpočtom, čiže ako býva zvykom, troška to prestrelíme. Pôvodný priestor sme museli kompletne vybúrať a rekonštruovalo sa od základov. Situácia v gastre a na trhu všeobecne je stále náročná, sme preto konzervatívni a budeme vďační za návratnosť v horizonte 3 až 4 rokov.“

Prevádzka Dželato v stavbe roka 2019 Stein 2 je však podľa Nora súčasťou väčšieho zámeru a nie je to vždy len o peniazoch. Celý príbeh tohto podniku nájdeš v našom článku:

Gelato a jeho príbeh

Zmrzlina je jedným z najobľúbenejších dezertov na svete a gelato, čo je talianska verzia zmrzliny, má svoje jedinečné miesto v gastronómii. História zmrzliny sa datuje až do starovekej Číny, kde sa vyrábala zmiešaním snehu a ovocných sirupov.

Neskôr sa táto technika dostala do Talianska, kde sa zmrzlina stala extrémne populárnou. Gelato sa prvýkrát objavilo v 16. storočí v renesančnom Taliansku, kde bolo populárne predovšetkým u aristokracie.

Základným rozdielom medzi zmrzlinou a gelatom je ich zloženie. Gelato obsahuje menej mlieka a väčšie množstvo cukru, ako aj menej vajec a žĺtkov, čo mu dáva hladší a krémový charakter. Okrem toho sa gelato vyrába pri nižšej teplote a pomalšom miešaní, čo zaisťuje hustejšiu textúru a väčšiu intenzitu chuti. Talianske gelatérie sa stali populárnymi po celom svete v 20. storočí.

Okrem klasických ovocných a mliečnych chutí sa dnes vyrába aj gelato s netradičnými prísadami, ako napríklad so zelenou paprikou, balzamikovým octom, alebo syrom.

Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy

Zdroje: Mimóza gelato, archív SIU, Instagram/Čerstvá Bratisalva, AI

Najnovšie videá

Trendové videá