„Kto nemá peniaze, môže zaplatiť aj zajtra.“ V Bratislave otvorili novú focacceriu Focca & Giba
- Darko si po rokoch práce kaderníka otvoril focacceriu na Grösslingovej ulici
- Jeho focaccia sa stala hitom. Kto nemá peniaze, môže zaplatiť aj zajtra

- Darko si po rokoch práce kaderníka otvoril focacceriu na Grösslingovej ulici
- Jeho focaccia sa stala hitom. Kto nemá peniaze, môže zaplatiť aj zajtra
V Bratislave sa otvorila nová focacceria Focca & Giba. Majiteľ Darko láka ľudí na tradičný taliansky pokrm, ktorý si prispôsobil podľa vlastného vkusu, ale aj podľa potrieb zákazníkov.
Na Grösslingovej 9 vieš ochutnať taliansky druh pečiva, ktorý sa nazýva focaccia. Pečie ju sám 59-ročný Darko, ktorý je zároveň aj majiteľom menšej prevádzky. „Už v devätnástich rokoch bol môj sen mať malú pekárničku, pretože som v tom čase robil pre jedného môjho kamaráta. Teraz som sa rozhodol, že spravím niečo nové,“ povedal.
Z kaderníka pekár
Nápad otvoriť takúto prevádzku v Bratislave dostal jeho dobrý kamarát Erik. „Ja som človek, ktorý realizuje, on má zasa nápady. Povedal mi, že prečo by som nespravil toto, podľa neho by to išlo, lebo nič podobné tu nie je. Koncept takejto pekárne neexistuje, sú však pekárne, ktoré focacciu ponúkajú, no u mňa nájdeš iba focacciu a nič iné. Sústreďujem sa len na túto jednu vec.“
Tri mesiace skúšal, testoval receptúru a trochu ju aj pomenil, aby to vyhovovalo jemu aj zákazníkom. „Spravil som z toho produkt, ktorý podľa recenzií ľuďom veľmi chutí, hoci prevádzka je otvorená len druhý týždeň.“
Upiecť focacciu trvá síce 40 minút, no príprava cesta, aby bolo také, ako má byť, trvá aj 18 hodín: „Preto keď vypredám, tak musím zavrieť, lebo nedopečiem nové pečivo tak skoro.“
Projekt financoval zo svojich financií, kamaráti mu pomohli zohnať zariadenie za férové ceny. Darko kedysi pracoval dlhé roky ako kaderník a v týchto priestoroch si chcel otvoriť aj pekárničku, ktorú dnes môžeš navštíviť aj ty.
Čo tu ochutnáš
Ponúka jedinečnú focacciu v štyroch prevedeniach. Ochutnať môžeš čistú focacciu za 4 eurá, focacciu mortadella za 7 eur, prosciutto crudo v rovnakej cene a za 7 eur ochutnáš aj salame milano. Ponúka aj vegetariánsky variant za 5 eur. Okrem toho ti majiteľ pripraví kávu.
„U mňa sa platí hotovosťou, kartou, alebo zajtra. Ide mi o to, aby sa každý najedol, peniaze nie sú pre mňa na prvom mieste. Ak ich nemáš dnes, pokojne ich prines zajtra. Splnil som si sen tým, že môžem robiť niečo pre ľudí.“
Majiteľ Focca & Giba je pôvodom zo Srbska, na Slovensku však žije už 33 rokov. Má tu deti aj priateľov a Slovensko považuje za svoj domov: „Som v podstate Slovák srbskej národnosti, dlhšie žijem tu ako v Belehrade.“ O slovenskom hlavnom meste si myslí, že je útulnejšie a príjemnejšie.
Plány do budúcnosti
Dodávateľov má z Talianska, pretože na Slovensku je ťažšie zohnať takéto suroviny. Pečenie považuje zároveň za svoje hobby, no s expanziou neráta.
„Toto je môj sen a zároveň aj dôchodok. Myslím, že tento projekt budem riešiť tak 15 rokov, ak to po mne potom prevezmú moje deti, tak super, ale nechcem z toho robiť veľký biznis. Nechcem, aby kvantita prevýšila kvalitu. Nemáme ani donášku, ľudia si pre to skrátka musia prísť.“
Ako sám hovorí, jeho jedlo ponúka od srdca, tak to je preňho správne. „V živote verím jednej veci – všetko je tak, ako má byť. Toto jednoducho malo prísť. Čakalo to síce 50 rokov, musel som prejsť veľa vecami, no musel som to prekonať, aby som mohol túto pekáreň otvoriť,“ dodal majiteľ Focca & Giba.
Čítajte viac z kategórie: Biznis a startupy