Lacný liek v kuchynskej skrinke: Štúdia potvrdila liečivé účinky bežných potravín, ktoré máš doma
- Fazuľa či cícer sú bežné potraviny, ktoré mnohí považujú za samozrejmosť
- V skutočnosti však v sebe skrývajú prekvapivo silné zdravotné benefity

- Fazuľa či cícer sú bežné potraviny, ktoré mnohí považujú za samozrejmosť
- V skutočnosti však v sebe skrývajú prekvapivo silné zdravotné benefity
Strukoviny ako fazuľa, šošovica či cícer sú nenápadné potraviny v našich kuchynských skrinkách, ktoré v sebe ukrývajú prekvapivo silný zdravotný potenciál. Nie sú len chutné a cenovo dostupné, ale taktiež majú množstvo výživy potrebné pre naše zdravie. Obsahujú vysoké množstvo rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov. Navyše aj dostatočne zasýtia.
Nová štúdia, ktorá bola publikovaná portáli Eurekalert, prišla so zaujímavými zisteniami. Pravidelná konzumácia fazule, približne jedna šálka denne, môže pozitívne ovplyvniť zdravie srdca aj metabolizmus. Výskumy ukazujú, že cícer prispieva k lepším hodnotám cholesterolu, zatiaľ čo čierna fazuľa pomáha zmierniť zápal v tele. Tieto zistenia naznačujú, že jednoduché a cenovo dostupné potraviny môžu hrať dôležitú úlohu v prevencii chronických ochorení.
Prekvapivé zistenia vedcov
>Dvanásťtýždňová štúdia, do ktorej sa zapojilo 72 ľudí s prediabetom, ukázala zaujímavé výsledky. Konzumácia cíceru pomohla zlepšiť hladinu cholesterolu v krvi. Naopak, u tých, ktorí jedli čiernu fazuľu, sa znížili známky zápalu v tele. Obe strukoviny tak môžu prispieť k lepšiemu zdraviu jednoduchým spôsobom.
„Jedinci s prediabetom často vykazujú zhoršený metabolizmus lipidov a chronický zápal nízkeho stupňa, čo môže prispieť k rozvoju ochorení, ako sú srdcové choroby a cukrovka 2. typu,“ informovala Morganne Smithová, doktorandka na Illinois Institute of Technology.
>„Naša štúdia zistila, že konzumácia fazule pomohla výrazne znížiť cholesterol a znížiť zápal u ľudí s prediabetom, hoci hladiny glukózy sa nezmenili,“ dodala.
Doktorandka Smithová odprezentovala svoje výskumné zistenia na výročnej konferencii NUTRITION 2025, ktorú každoročne organizuje Americká spoločnosť pre výživu. Podujatie sa uskutočnilo v Orlande v termíne od 31. mája do 3. júna.
Čierna fazuľa a cícer patria medzi bežne konzumované strukoviny. Ich vplyv na cholesterol a zápal u ľudí s rizikom cukrovky či srdcových ochorení sa však doteraz podrobne neskúmal.
Nový výskum, ktorý je súčasťou rozsiahlejšieho projektu, skúma vplyv čiernej fazule a cíceru na zápaly v tele a reakciu na inzulín. Zameriava sa najmä na to, ako tieto potraviny ovplyvňujú zloženie a fungovanie črevnej mikrobioty.
„Naša štúdia preukázala výhody konzumácie fazule u dospelých s prediabetom, ale je skvelou voľbou pre každého. Tieto zistenia by sa mohli použiť na informovanie o stravovacích odporúčaniach, lekároch alebo programoch verejného zdravia zameraných na prevenciu srdcových chorôb a cukrovky,“ informovala doktorandka.
Respondentov rozdelili do troch skupín
Výskumníci zapojili ľudí, ktorí počas štúdie žili svojím bežným životom. Náhodne ich rozdelili do troch skupín. Jedna skupina jedla denne šálku čiernej fazule, druhá cícer a tretia ryžu ako kontrolu. Počas 12 týždňov im na začiatku odobrali krv.
Následne im po šiestich a dvanástich týždňoch urobili opakované testy, aby zistili, ako sa menia hodnoty cholesterolu, zápalu a cukru. Na začiatku a na konci štúdie tiež absolvovali testy glukózovej tolerancie, informujú aj na portáli Medical News Today.
Ľudia, ktorí jedli cícer, si po 12 týždňoch znížili hladinu cholesterolu – z pôvodnej hodnoty 200 klesla na približne 186. U tých, ktorí jedli čiernu fazuľu, sa výrazne znížila látka v krvi, ktorá súvisí so zápalom. Hladina tzv. interleukínu-6 klesla z približne 2,6 na 1,9. Hladiny cukru v krvi sa však výrazne nezmenili.
Podľa výskumníkov je dobrým krokom začať nahrádzať menej zdravé jedlá fazuľou. „Existuje veľa spôsobov, ako zaradiť fazuľu do svojho bežného jedálnička ako nákladovo efektívny spôsob podpory celkového zdravia a zníženia rizika chronických ochorení. Môžete ju rozmixovať, aby ste zahustili polievkový základ, pridať ju ako polevu do šalátu alebo ju spárovať s inými obilninami, ako je ryža alebo quinoa,“ informovala na záver Morganne Smithová
Čítajte viac z kategórie: Zaujímavosti
Zdroje: Eurekalert, Medical News Today