Kultová Treska je na Slovensku 70 rokov. Vznikla pod rukami skúseného cukrára a nevyrába sa nikde inde (PRÍBEH)

  • Takýto je príbeh legendárnej tresky
  • Jej chuť stále vylepšujú
Treska
Ilustračná fotografia Facebook/Ryba Košice
  • Takýto je príbeh legendárnej tresky
  • Jej chuť stále vylepšujú

Dvadsať deka tresky a dva rožky. Veta, ktorá spája niekoľko generácií. Svojho času najmä bufetová špecialita, dnes istota v podobe rýchlej desiaty či obeda, jednoducho si ju vychutnávame kedykoľvek, keď príde chuť. Treska v majonéze tento rok na narodeninovej torte sfúkne 70 sviečok. A čo si bude priať? Pravdepodobne aby tu bola s nami aj ďalšie dekády. 

Treska v klasickej kombinácii s rožkom sa stala neoficiálne naším národným jedlom, ktoré sa dodnes nevyrába nikde inde na svete, iba na Slovensku. Vieš však, ako vlastne treska vznikla a ako sa vyrába? Prečo má táto pochúťka svoj závod v Žiline a v Košiciach? V nasledujúcich riadkoch si môžeš prečítať príbeh majonézovej špeciality, ktorá si získala srdcia Slovákov. Dozvedieť sa môžeš napríklad aj to, že ju nezaložil človek pohybujúci sa v rybacom biznise, ale cukrár s veľkým talentom.   

Najznámejšia pochúťka v Československu 

Príbeh obľúbenej slovenskej pochúťky, tresky v majonéze, sa začal písať v 40. rokoch minulého storočia v bratislavskom Zimnom prístave. Dvojica podnikavých mužov, Virsík a Dvořáček, spojila sily a založila spoločnosť s názvom Ryba. Táto firma sa venovala dovozu rýb, prevádzkovala octáreň a špecializovala sa aj na spracovanie zeleniny. V roku 1946 expandovala do Košíc otvorením pobočky a v rokoch 1946 – 1947 sa stala producentom 70 % rýb na Slovensku. V roku 1949 sa k spoločnosti Ryba pripojil aj znárodnený závod v Žiline, ktorý fungoval už od roku 1924.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroje: SME, Ryba Žilina, Ryba, Finstat , Techpedia , Wikipédia , My Žilina , SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá