Špekuláciami príde o svoje peniaze až 70 % investorov. Na akciách sa zarába inak

[Podcast s Romčom] V kryptomenách je už 500 miliárd dolárov. Cez koronu narástli o šialených 40 percent

[Diskusný Klub] Jakub Ptačin: Odrbávať na Slovensku už nemôže byť jednoduchšie

KVÍZ: Bryndzové halušky sú slovenská legenda. Ako dobre poznáš naše jedlá?

  • Bohatý reliéf Slovenska nám ponúka priestory pre pestovanie a chov rôznych plodín a zvierat, čo ovplyvnilo jedálniček v regiónoch
  • Je pravdepodobné, že niektoré zo slovenských jedál možno nespoznáš
  • Bohatý reliéf Slovenska nám ponúka priestory pre pestovanie a chov rôznych plodín a zvierat, čo ovplyvnilo jedálniček v regiónoch
  • Je pravdepodobné, že niektoré zo slovenských jedál možno nespoznáš

V minulosti bolo Slovensko krajinou roľníkov, až 90% ľudí žilo na vidieku, iba zvyšných 10% v meste. To malo vplyv nielen na našu samostatnosť a históriu, ale aj typický jedálniček, ktorý je dodnes vytvorený z plodín, ktoré sme schopní na našom území vypestovať, no cítiť v ňom aj značnú mieru multietnicity.

Slovenské bryndzové halušky nie sú vôbec typickým jedlom. Najčastejšou stravou boli pre slovenský národ kaše: „Národným jedlom boli jednoznačne kaše – pohánková, jačmenná, z prosa. Servírovali sa na sladko aj na slano a tieto kaše boli aj obradové rituálne jedlá, napríklad na Vianoce,“ prezradila pre Dobré Noviny etnologička Katarína Nádská.

Halušky si náš národ obľúbil vďaka valachom z Rumunska. Boli také populárne, že ich ľudia začali pasovať za národné jedlo. Keďže sme ti o nich čo-to prezradili, v kvíze ich vynecháme.

Na aké slovenské jedlo sa pozeráš?

Untitled design(363) Youtube/Kuchyňa Lidla reprofoto
Správne! Nesprávne!

Ovocné polievky sú na Slovensku značne obľúbené, hlavne v letných mesiacoch. Vďačíme za ne Maďarom, a teda sú známejšie na juhu Slovenska. Varia sa z ovocia a ovocných štiav, no jedna zo sladkých ovocných polievok je špecifická aj pre vianočné obdobie. Rusíni ju nazývajú slivčanka a je vyrobená zo sliviek, tmavej fazule a lekváru.

Je kapustnica iba sviatočným jedlom?

Untitled design(364) Youtube/Jeme s Matúšom reprofoto
Správne! Nesprávne!

Kapustnica je kyslá hustá slovenská polievka, ktorú pozná každý. Jej zloženie sa líši od regiónu, v jednom sú neodmysliteľnou súčasťou hríby, inde zase mäso, existuje aj variant so zeleným hráškom. Je sa tradične na Vianoce či Veľkú Noc.

Z akého cesta sa vyrábajú šúľance?

Untitled design(365) Youtube/ Recepty, nápady a inšpirácie reprofoto
Správne! Nesprávne!

Z klasického zemiakového cesta podobne ako lokše. V tradičnej receptúre sú hlavnou zložkou varené strúhané zemiaky.

Z ktorého regiónu pochádza trdelník?

Untitled design(366) Youtube/Family Friendly Cooking reprofoto
Správne! Nesprávne!

Skalický trdelník je sladký kysnutý pekárenský výrobok, ktorý je typický pre región Záhorie na Slovensku. Ako prvému pokrmu z prihlásených slovenských tradičných výrobkov sa mu podarilo získať ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou v rámci celej Európskej únie.

Odkiaľ k nám pricestovali parené buchty?

Untitled design(367) Youtube/Kuchyňa Lidla reprofoto
Správne! Nesprávne!

Skutočná krajina pôvodu je Poľsko, pre Slovensko sú špecifické pečené pekárenské výrobky z kysnutého cesta. Parené buchty miluje každý, a preto ich nájdeš v takmer každej typickej slovenskej reštaurácii.

Langoš má aj druhý názov, ktorý na Slovensku označuje jedno z tradičných jedál, vieš aký?

Untitled design(368) Youtube/cuketka.sk reprofoto
Správne! Nesprávne!

Langoše k nám prišli z Maďarska a sú veľkou pochúťkou na kúpaliskách a festivaloch. Jedná sa o smaženú placku z kysnutého cesta podávanú s cesnakom, syrom, smotanou a kečupom. Jeho druhým názvom je aj podplamenník, napriek tomu, že tento názov si spájame s pečeným koláčom z kysnutého cesta.

Ako Slováci nazývajú toto chutné jedlo, na ktoré sa pozeráš?

Untitled design(369) Youtube/Nelkafood reprofoto
Správne! Nesprávne!

Jeho názov je podplamenník alebo podpecník. Je to tradičný chlebový posúch obohatený o oblohu napríklad z bryndze, kyslej smotany, slaniny a cibule, ktorý sa pečie v peci. Táto pochúťka sa dá pripraviť aj v klasickej rúre.

Ako sa nazývajú zemiakové placky na strednom Slovensku?

Untitled design(370) Zenyvmeste/nalepsie-zemiakove-placky
Správne! Nesprávne!

Najčastejšie sa pre označenie tejto zemiakovej smaženej pochúťky používa na Strednom Slovensku výraz Haruľa.

Aké polievky sa na Slovensku podávajú v chlebe?

Untitled design(371) Youtube/ Recepty, nápady a inšpirácie reprofoto
Správne! Nesprávne!

Najčastejšie sa môžeš stretnúť s týmto špeciálnym spôsobom podávania pri cesnakovej a hustej krémovej zemiakovej polievke, zriedkavo aj pri gulášovej polievke.

Sú lokše prílohou alebo hlavným jedlom?

Untitled design(372) Youtube/Moja Kuchyňa reprofoto
Správne! Nesprávne!

Konzumácia lokší, placiek zo zemiakového cesta, sa výrazne líši. Zatiaľ čo na východnom Slovensku sa lokše jedia často potreté maslom a s pohárom mlieka, tradičné sú aj plnené kapustou, kačacinou, sú podávané ako príloha ku kačacine a červenej kapuste a pod.

Bryndzové halušky nie sú naším jediným tradičným jedlom. Ako dobre poznáš gastronómiu rozličných regiónov?
Gratulujeme! Si dobrý kuchár, alebo máš len mlsný jazyk?

Untitled design(369)

Nevadí, Veríme, že to nabudúce zvládneš lepšie.

Untitled design(367)

Kvíz bol pôvodne vydaný  16. júla 2020.

Zdroje: Dobré Noviny, SME, Recepty.aktuality

Najnovšie video

Najnovší podcast

[Podcast s Romčom] V kryptomenách je už 500 miliárd dolárov. Cez koronu narástli o šialených 40 percent

Najnovšie