KVÍZ: Dokáž, že sa skutočne vyznáš v pive: Tento kvíz zvládne na 100 % len pravý znalec

  • Existuje až 400 druhov piva, ide o najrozšírenejší nízkoalkoholický nápoj na svete
  • Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni, odkiaľ pochádza aj najznámejšie české pivo
  • Top značky si svoje receptúry strážia, Pilsner Urquell uchováva kvasinky v trezoroch po celom svete
pils
Unsplash.com, Pilsner Urquell
  • Existuje až 400 druhov piva, ide o najrozšírenejší nízkoalkoholický nápoj na svete
  • Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni, odkiaľ pochádza aj najznámejšie české pivo
  • Top značky si svoje receptúry strážia, Pilsner Urquell uchováva kvasinky v trezoroch po celom svete

Pivo bezkonkurenčne patrí medzi obľúbené nízkoalkoholické nápoje Slovákov a Čechov. Existuje ho viac ako 400 druhov a vďaka svojej širokej ponuke je najrozšírenejším alkoholickým nápojom na svete.

Napriek tomu, že ide o známy a obľúbený nápoj, stále sa s ním spája množstvo mýtov. Častým omylom napríklad je, že výrobcovia dávajú iné pivo do plechoviek a iné do sklených fliaš.

„Nie je to pravda, pivo je v nich rovnaké. Chuť však môže do istej miery ovplyvňovať napríklad spôsob skladovania alebo celkové zaobchádzanie s pivom potom, ako opustí brány nášho pivovaru,“ vysvetľuje Alžbeta Baňovič Kurillová, manažérka značky Pilsner Urquell.

Legendárny ležiak si svoju receptúru starostlivo stráži už od jej vzniku. Pivo varí stále rovnakým unikátnym spôsobom, ako pri jeho prvom uvarení v 19. storočí.

Over si svoje znalosti o pive v kvíze nižšie a určite sa dozvieš aj veci, ktoré ťa prekvapia.

V ktorej krajine je najvyššia spotreba piva na obyvateľa?

PU_CZ_SOCIAL_5_V1_CMYK_HR Pilsner Urquell
Správne! Nesprávne!

Najviac piva na obyvateľa zo všetkých krajín sveta spotrebuje Česká republika. Priemerný Čech vypije približne 150 litrov piva ročne.

Čína zase spotrebuje najviac piva ako celok. Ročná čínska spotreba piva dosahuje v priemere 46 miliárd litrov.

Existujú kyslé a zásadité pivá. Je toto tvrdenie pravda alebo mýtus?

Správne! Nesprávne!

Technicky nie je možné vyrobiť zásadité pivo. Všetky pivá majú pH v rozmedzí od 4,1 do 4,8, čiže pivo je v skutočnosti vždy slabo kyslé.

Pivo Pilsner Urquell má jednu z najnižších kyslostí – pH 4,6, čo v kombinácii s vysokým obsahom horkých chmeľových látok môže pomôcť pri prekyslení žalúdku po ťažkých jedlách.

Zisti viac informácií →

Z akých základných surovín sa vyrába pivo?

Správne! Nesprávne!

Okrem spomínaných surovín, pivo obsahuje nad 90 % vody a nemá žiadne tuky, ako sa mylne niektorí domnievajú.

Čo znamená trojité rmutovanie?

Správne! Nesprávne!

Rmutovanie je proces, pri ktorom sa postupne zvyšuje teplota a prebieha počas neho proces premeny škrobov v slade. Pilsner Urquell využíva trojité rmutovanie, pri ktorom sa varí slad s vodou v medených kotloch nad otvoreným plameňom a tento proces sa opakuje hneď trikrát. Vďaka tomu získava pivo charakteristickú vôňu sladových zŕn a vyváženú karamelovú chuť.

Čo je to šnyt?

PU1 Pilsner Urquell
Správne! Nesprávne!

Šnyt je jeden zo štýlov čapovania. Je to malé pivo načapované do plného pollitra s bohatou krémovou penou. Je ideálnou voľbou, ak chceš dané pivo ochutnať.

Rôznymi štýlmi čapovania sa pýši Pilsner Urquell:

Hladinka – Veľké pivo s penou až po okraj pohára načapované na jedenkrát.

Šnyt – Malé pivo vo veľkom pohári. Bohatá pena navrchu a čerstvé studené pivo na spodku. Obľúbený je najmä u štamgastov.

Mlieko – Pivná pena načapovaná až po okraj pohára, ktorá objemovo zodpovedá malému pivu. Sladšia a jemnejšia, ako by si čakal, ideálna na osvieženie.

Kde všade sa varí najznámejšie české pivo Pilsner Urquell?

Správne! Nesprávne!

Pivo pod logom Pilsner Urquell pochádza výlučne len z Plzne. Na varenie piva sa totiž používa unikátna mäkká plzenská voda s nízkym obsahom minerálov, ktorá sa nenachádza nikde inde na svete.

 

Konkrétne pochádza z oblasti v okolí studní Roudná, ktorá je zákonom chránená a prísne strážená – v okolí vrtov je zakázaná výstavba a v zime sa dokonca nesmú soliť cesty.

 

Akú výšku by mala mať správne načapovaná pena?

PU Pilsner Urquell
Správne! Nesprávne!

Správne načapované pivo by malo mať hustú bielu penu, ktorá má 3 cm. Pena by mala byť vždy mokrá, hustá a krémová, pretože funguje ako ochrana piva. Vďaka tomu vie zabezpečiť jeho správnu rezkosť a zároveň dopĺňa chuť.

Pena Pilsner Urquell je tvorená dôležitými látkami zo surovín, ktoré sa pri varení piva používajú. Neodmysliteľnou súčasťou sú aj proteíny z moravského jačmeňa a horké látky zo žateckého chmeľu. Keď sa pivo čapuje, tieto zlúčeniny vystupujú na povrch prichytené k bublinkám z CO2 a tvoria hustú vrstvu bielej peny.

Pod akým uhlom sa drží pivo na začiatku čapovania?

čap Pilsner Urquell
Správne! Nesprávne!

Pivo sa čapuje pod 45° uhlom, aby veľmi nepenilo a netvorilo sa nadmerné množstvo peny. Pod týmto uhlom sa tiež pivo príliš nenasycuje kyslíkom, čo prispieva k hustejšej pene.

Pri závere čapovania sa pohár vyrovná a dočapuje sa zvyšok piva.

Čo najviac ovplyvňuje trvanlivosť piva?

Správne! Nesprávne!

Najväčší dopad na trvanlivosť piva má kyslík a svetlo. Preto výrobcovia dávajú pivo do fliaš, ktoré sú tmavozelené alebo hnedé. Keď vystavíme fľašu piva priamemu slnečnému svetlu, skôr sa pokazí a dostane nepríjemnú chuť a arómu.

Aký je najčastejšie varený pivný štýl vo svete?

Správne! Nesprávne!

Najznámejším vareným pivným štýlom vo svete je práve Pilsner. Pochádza z českej Plzne, kde bavorský sládok Josef Groll navaril pivo, ktoré zmenilo pivovarnícky priemysel po celom svete.

Charakterizuje ho plné telo s výraznou chuťou a jemnosťou.

Dokáž, že sa skutočne vyznáš v pive: Tento kvíz zvládne na 100 % len pravý znalec
Výborne, o pive vieš veľa, no ešte máš čo doháňať!

Aj keď tvoje skóre nie je vysoké, nezúfaj. Pivo je fascinujúca téma s bohatou históriou a rozmanitými odrodami, takže stále máš priestor na rozšírenie svojich znalostí.

Ak si ich chceš rozšíriť, pozri sa na stránku Pilsner Urquell.

Gratulujeme, si skutočný pivný znalec!

Je vidieť, že pivo je tvoja vášeň a v tomto najrozšírenejšom alkoholickom nápoji sa naozaj vyznáš.

Viac zaujímavostí o tom, ako pivo vzniklo, aká je jeho história a aj o samotnom nápoji, si môžeš prečítať na stránke Pilsner Urquell.

Prísne strážená receptúra

Najznámejšie české pivo Pilsner Urquell sa vyše 180 rokov varí podľa prísne stráženej receptúry – prvú várku plzenského piva uvaril v roku 1842 bavorský sládok Josef Groll, čo malo za následok pivnú revolúciu.

Od tej doby sa toto plzenské pivo varí podľa jeho receptúry a za tajomstvom jeho chuti sa skrývajú prvotriedne suroviny. Plzenské pivo je spodne kvasený svetlý ležiak a varí sa z troch základných surovín – vody, chmeľu a jačmeňa.

Obsahuje 92 % vody, ktorá prechádza prísnymi kontrolami a je kvalitnejšia ako dojčenská voda. Okrem prístrojov v modernej vodárni ju kontroluje aj 30 pstruhov v akváriu.

Charakteristickú chuť dávajú plzenskému pivu chmeľ, konkrétne Žatecký poloraný červeňák a slad, ktorý sa vyrába z miestneho jačmeňa taktiež originálnym spôsobom.

Kmeň pivovarníckych kvasiniek, ktorý sa v Plzni používa, je kvôli vyššej ochrane umiestnený aj v trezoroch na rôznych miestach sveta. Všetky suroviny sú dopestované v Česku, aby pivo mohlo mať ochrannú značku České pivo.

Prvý ležiak na svete vznikol v Plzni

V samotnej Plzni sa pivo varilo už od prelomu 13. a 14. storočia. Spočiatku mohol pivo variť hocikto, no neskôr bolo právo obmedzené len na mešťanov za hradbami mesta.

Kvalita piva sa však zhoršovala a dokonca ho aj riedili. V 15. storočí začala kríza piva, ktorá vyvrcholila v polovici 19. storočia. Plzenčania začali protestovať kvôli nekvalitnému pivu a to tak, že v roku 1838 na námestí vyliali 36 sudov piva.

O 4 roky neskôr vznikol Pilsner Urquell. Svetlý ležiak, ktorý vznikol v Plzni, sa okamžite stal obľúbeným pivom nielen v meste, ale aj v celej krajine. Už o 35 rokov neskôr meštiansky pivovar v Plzni vyprodukoval najviac piva v rámci daného regiónu. 

Pozri si viac o slávnom českom pive →

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá