La dolce vita po slovensky: Mária a Erik v toskánskom raji vyrábajú domáci olivový olej

  • Pod slovom idylka si každý predstaví niečo trochu iné. Obraz rodinky uprostred olivového sadu na kopcoch slnečného Toskánska, zbieranie zrelých zelených bobúľ a po práci špagety al pomodoro s pohárom vína, by sme však za dokonalú idylku označili všetci. Pre Máriu s Erikom to nie je len sen, ale realita.
collagexwwdc
facebook.com/Oliwood
  • Pod slovom idylka si každý predstaví niečo trochu iné. Obraz rodinky uprostred olivového sadu na kopcoch slnečného Toskánska, zbieranie zrelých zelených bobúľ a po práci špagety al pomodoro s pohárom vína, by sme však za dokonalú idylku označili všetci. Pre Máriu s Erikom to nie je len sen, ale realita.

Už je to nejaký ten rok, čo sa slovenský pár s dvoma synmi usadil v toskánskom raji v mestečku Vicopisano pri Pise. Ich domovom sa stala kamenná vilka so skutočne rustikálnou atmosférou a obrovským pokladom v podobe olivového hája. Začali od nuly a tento raj nazvali Oliwood. Dnes v ňom ponúkajú aj romantické ubytovanie.

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: instagram.com/mariamikloskova_oliwood

Máriu to do Talianska ťahalo odjakživa. Pôvodne sa živila ako vizážistka a redaktorka módneho časopisu Eva, no stresujúci a uponáhľaný mestský život v Bratislave pred niekoľkými rokmi vymenila za vidiecku rozprávku. Odvážila sa k tomu, po čom túžia mnohí, no nikdy si svoje sny nesplnia.

Foto: instagram.com/mariamikloskova_oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

V regióne, kde sa veci nevážia zlatom, ale olivovým olejom, tak bolo jasné, že aj oni k tomuto remeslu privoňajú. S pomocou skúsenejších začali s prvými zbermi zrelých plodov a výrobou vlastného oleja. Začiatky boli ťažké a finančne náročné, no podarilo sa. Dnes na Slovensko pravidelne dovážajú čerstvo lisovaný olej.

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

Netreba zrejme ani hovoriť, že tie komerčné sa naň nechytajú, a že pre Taliana nie je nič svätejšie ako kvalitný domáci olej z olív. Veď tamojšia kuchyňa je ho plná, navyše sú Taliani známi tým, že aj z obyčajných cestovín, rajčín, bazalky a samozrejme bohatého množstva oleja, vykúzlia prvotriedne jedlo. Také, pri ktorom máš pocit domova.

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

Napriek tomu, že Toskánsko nie je masívnym producentom oleja, jeho lisovanie tu má dlhoročnú tradíciu ako takpovediac rodinný biznis. Takže žiadne továrne, ale lisovanie doma na záhrade či v pivnici, s psíkom behajúcim okolo. Zber olív si tak stále si zachováva tú romantiku zberov od východu do západu slnka v pote tváre opálených Toskáncov, alebo aj Slovákov. :)

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

Na miestne tradície si slovenská rodinka rýchlo zvykla a domáce cestoviny, lokálna zelenina a ovocie, kvalitné syry a vínko sú na ich stole pravidelne. Zamilovali sa do miestnej krajiny a pobytu na čerstvom vzduchu, Mária začala viac variť, objavovať nové chute a zároveň pre rodinu aj hostí zveľaďovať Oliwood.

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

Čo je vlastne na Taliansku také jedinečné? Sužujú ho síce mnohé sociálne a ekonomické problémy, aj vidiecky život vie byť ťažký. Taliani si však napriek všetkému vedia vychutnávať život.

Myslím si však, že v takom raji by sme si „La dolce vita“ vedeli užívať všetci. :)

Foto: facebook.com/Oliwood

Foto: facebook.com/Oliwood

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech