Michelinského šéfkuchára Heska nezastavila ani pandémia. Langoš bar má zabávať a spájať ľudí

  • Pracoval v michelinských reštauráciách v Škandinávii a vo Veľkej Británii, dnes je jedným z najlepších slovenských šéfkuchárov
  • Lukáš Hesko je vo vedení unikátnej reštaurácie Akademia v Trnave, okrem toho počas pandémie otvoril „langošáreň“
Lukáš Hesko
credit: Juraj Roháč
  • Pracoval v michelinských reštauráciách v Škandinávii a vo Veľkej Británii, dnes je jedným z najlepších slovenských šéfkuchárov
  • Lukáš Hesko je vo vedení unikátnej reštaurácie Akademia v Trnave, okrem toho počas pandémie otvoril „langošáreň“

Lukáš Hesko kedysi pôsobil ako kuchár v Štokholme, kde pracoval v michelinskej reštaurácii Gatrologik, alebo v Mathias Dahlgren Matsalen, ktorá bola v tom čase 21. najlepšia reštaurácia na svete. Lukáš v gastre stále napreduje, no už na Slovensku. 

„Do Švédska som odišiel nazbierať skúsenosti, aby som ich mohol uplatniť doma, kde som mal víziu variť a posunúť gastronómiu vpred. Slovenská gastronómia sa až tak nehýbe, a tak si viem predstaviť, že by sa mi tam žilo lepšie, objasnil Lukáš, ktorý je dokonca členom rebríčka magazínu Forbes 30 pod 30.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Akademia (@akademia_trnava)

Rozvoz jedla sa v Trnave neosvedčil 

Pracoval v michelinských reštauráciách a dnes patrí medzi najlepších slovenských šéfkuchárov. Je vo vedení vychýrenej reštaurácie Akademia v Trnave. „Už od samého začiatku mali investori v pláne vytvoriť miesto, kde sa ľudia budú cítiť dobre a kde budú radi tráviť čas. Úprimný produkt, ktorý ponúkame, tomu pomohol, hovorí o unikátnom koncepte Lukáš.

V Akadémii bol dlhé mesiace sporák vypnutý a fungovala iba pekáreň s názvom Chlieb Náš. Rozvoz jedla sa im v Trnave veľmi neosvedčil, keďže ide o veľkú reštauráciu, ktorá je náročná na réžiu. Gastru sa črtá na lepšie časy a reštaurácia sa opäť otvára. 

Lukáš je spoluvlastníkom aj Langoš baru, ktorý má spoločne s Robom Nagyom, majiteľom bistra Otto! Langoš bar sa nachádza v centre Bratislavy v priestoroch Starej tržnice a jeho ambíciou je zabávať a spájať ľudí.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Langos bar (@langos.bar)

Nie je to len o jedle

Má však nejaká slovenská reštaurácia šancu na michelinskú hviezdu? „Nerád by som sa dával do pozície foodkritika. Ale myslím si, že momentálne žiadna šancu nemá. Nie preto, že by sa tu dobre nevarilo, ale michelinská hviezda nie je iba o tom, vyjadril sa Lukáš, ktorý gastronómiu študoval a rôzne kurzy navštevuje aj dodnes.

Gastro na Slovensku nie je podľa Lukáša atraktívne. Hovorí, že v dnešnej dobe ide len o neodmysliteľnú súčasť novodobej cestovnej kultúry.

„Naopak, Švédsko má fungujúci systém, ktorý prepracovali kvôli svojmu odhodlaniu jesť dobré jedlo, mať kvalitné služby a zdravú konkurenciu, ktorá sa snaží prinášať niečo nové. U nás ešte hľadáme odhodlanie,“ približuje šéfkuchár.

V gastre väčšinou pracujú muži. Čím to je? „Varenie je náročné po fyzickej stránke. Čiže sa to prirodzene stáva viac mužským prostredím. Ale je pravda, že som sa v zahraničí stretával aj so ženskými kolegyňami, čo súvisí aj s atraktivitou práce a podmienkami, aké u nás máme,“ hovorí Lukáš.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lukas Hesko (@lukashesko)

Ak by bola jasnejšia komunikácia, tak by sme ušetrili energiu aj peniaze

Gastronomická scéna aktuálne čelí nesmiernej kríze. Nie je tomu tak len na Slovensku. Ani Švédsko na tom nie je najlepšie, no podpora od štátu je podľa šéfkuchára lepšia. Lukáš pre Startitup uvádza, že tam zamestnanci dostávajú 80 % mzdy priamo od štátu. Okrem toho reštaurácie sú otvorené (môžeš navštíviť aj interiér prevádzky), ale sú časovo obmedzené.

„Ja rozumiem, že nie sme Švajčiarsko, čiže za akúkoľvek pomoc sme vďační. Čo nie je dostačujúce je komunikácia, ak by bola jasnejšia, verím, že by sme ušetrili energiu aj peniaze,“ objasnil.

Napriek nepriaznivej situácii v gastre Lukáš so svojím kolegom z brandže rozbehol spomínaný Langoš bar. „Langošáreň“ otvorila svoje brány v septembri 2020. Nebáli sa majitelia, že „pohoria“?

„Práve naopak. Mysleli sme, že okienkový predaj nebude až tak trpieť. Žiaľbohu, pandémia je tu už dlho a nariadenia nehrajú do karát ani nám. No pevne veríme, že sa situácia upokojí a ľudia začnú viac „operovať“ vonku,“ približuje Lukáš.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Langos bar (@langos.bar)

Podnikateľské duo langoše nepoňalo len tak „obyčajne“. Dá sa povedať, že jedinou klasikou je Ferrari s dvoma druhmi syra a kečupom. Ďalšie sú však špeciality, ako napríklad  bryndzový langoš so slaninou, špenátom i taveným syrom. V ponuke už dokonca mali aj langoš s krevetami, cuketou a domácim dresingom.

Pri ich tvorbe sa snažia pracovať najmä s lokálnymi produktami a ich ceny sa pochybujú od 4 do 8 eur. Okrem langoša v ponuke nájdeš aj miešané drinky, gin-tonic, aperol, víno či šampanské.  

Dočkáme sa Langoš baru aj v iných mestách? „Zatiaľ nie, bol by som nerád, aby si ma ľudia spájali iba s langošmi, lebo mám ambíciu variť, nie iba smažiť,“ tvrdí.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Langos bar (@langos.bar)

Čo by mladý šéfkuchár odporučil mladým, ktorí by sa radi jedného dňa pustili do gastro biznisu? „Tvrdá práca a skúsenosti z funkčných prevádzok. Takisto, aby veľa jedli, cestovali a boli všímaví. A tiež, aby v sebe pestovali nadšenie, ktoré je v gastronómií najväčšia pláca,“ vyjadril sa Lukáš pre Startitup.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech