Ledva tretina peňazí z gastrolístkov končí v reštauráciách. Radšej chodíme na nákupy

  • Až 66 % prostriedkov na gastrolístkoch a gastrokartách končí v obchodoch
  • Približne každý tretí Slovák už vymenil gastráče za hotovosť
gastrolístky gastráče obedy stravné lístky gastrolístky peniaze
Ilustračný obrázok, SIU, Pixabay/stokpic
  • Až 66 % prostriedkov na gastrolístkoch a gastrokartách končí v obchodoch
  • Približne každý tretí Slovák už vymenil gastráče za hotovosť

Takmer polovica (47,9 %) opýtaných pracujúcich Slovákov stále využíva stravné lístky alebo gastrokarty namiesto finančných prostriedkov na stravné poukázaných na bankový účet, ktoré poberá 31,8 %.

Prieskum tiež ukázal, čo si za peniaze určené na stravu kupujeme. Teplé obedy v reštauráciách si dopraje čoraz menej ľudí a väčšina peňazí určených na stravu končí v obchodoch a nie v reštauráciách.

Informoval o tom vo štvrtok predseda Asociácie moderných benefitov (AMOBE) Juraj Králik. Prieskum pre nich robila agentúra PRime time online na vzorke 1086 respondentov vo veku 25 až 65 rokov od 3. júna do 15. júla tohto roku.

Viac ako tri štvrtiny (75,9 %) dopytovaných nezmenilo v posledných 12 mesiacoch formu stravného a necelá štvrtina (24,1 %) zmenila. Najviac menili formu stravného zamestnanci v Bratislavskom kraji (34 %) a najmenej na východnom Slovensku (19,9 %). V Bratislavskom kraji je najviac vyvážený pomer stravných lístkov (45,3 %) a finančného príspevku (42,9 %), vyčíslila asociácia.

V reštauráciách končí len tretina stravného

Doplnila, že dve tretiny (64 %) ľudí má pocit, že systém stravného sa zhoršil bez ohľadu na to, či ide o stravné lístky, finančný príspevok alebo podnikovú jedáleň. Naopak, 32,2 % respondentov nevníma, že by sa systém stravného v dôsledku legislatívnych zmien zhoršil.

Podľa výsledkov prieskumu iba tretina (31,6 %) peňazí z finančného príspevku na stravu respondentov končí v reštauráciách a  dve tretiny (66,4 %) v obchodoch s potravinami. Takmer sedem z desiatich opýtaných ľudí na Slovensku znížilo frekvenciu návštev v reštauráciách z dôvodu rastu cien. Až 90 % dopytovaných Slovákov si uvedomuje, že aktuálna výška stravného nepostačuje a len malá skupina, 8,3 % je s jeho výškou spokojná, upozornil prieskum.

jedlo
zdroj: Unsplash/Brooke Lark

Odborári volajú po zvýšení

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR žiada rezort práce a sociálnych vecí, aby sa minimálna hodnota stravných lístkov zvýšila zo súčasných 4,50 eura na 5,03 eura, píše SITA. Odborári to uviedli ako pripomienku k návrhu opatrenia ministerstva práce o sumách stravného. Podľa ministerského návrhu by najnižšia hodnota gastrolístkov mala od septembra stúpnuť na 4,80 eura.

Sumy stravného by sa podľa návrhu KOZ mali zvýšiť približne o 12 percent. „Zodpovedá to súčasnej inflácii, to aj s prihliadnutím na predpokladané zvýšenie inflácie v roku 2022,“ uviedli v pripomienke.

Ide pritom o pripomienku Odborového združenia železničiarov v SR, ktoré je členom KOZ. Ak by sa sumy stravného zvýšili približne o 12 percent, pre časové pásmo 5 až 12 hodín by stravné dosiahlo 6,70 eura, pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín by predstavovalo 10,10 eura a pre časové pásmo nad 18 hodín 15,30 eura.

Minimálna hodnota stravných lístkov sa má pre státisíce zamestnancov po krátkom čase opäť zvýšiť. Od 1. mája tohto roka najnižšia hodnota gastrolístka vzrástla z 3,83 eura na 4,50 eura.

Gastráč alebo peniaze

Od minulého roku platí novela, podľa ktorej ak zamestnávateľ  nezabezpečí stravovanie vo svojej alebo dohodnutej kantíne, jeho zamestnanci budú mať na výber aj poukázanie stravného na ich bankový účet. K plnej digitalizácii stravného príde budúci rok 1. januára, kedy nadobudne účinnosť ďalšia časť novely Zákonníka práce, podľa ktorej sa forma stravného mení z papierových stravovacích poukážok na elektronické stravovacie karty . „Uľahčí to narábanie a prehľad o stravnom,“ vysvetlil predstaviteľ AMOBE Štefan Petrík.

Digitalizácia stravného podľa asociácie prináša viaceré výhody – zľavy, odmeny, úhradu do 50 eur bezkontaktne, možnosť zablokovania gastrokarty v prípade straty či prehľad o stave kreditu na portáli alebo v mobilnej aplikácii. Gastro prevádzkam podľa AMOBE prinesie aj zjednodušenie administratívy, obchodné a marketingové údaje, príležitosť pre zvýšenie návštevnosti a vernosť zákazníka. Zamestnávateľom zase úsporu času, efektívny nástroj na odmeňovanie a motiváciu a možnosť kombinovať stravné s ďalšími typmi výhod, ako napríklad rekreačné poukazy.

Od budúceho roka len gastrokarty

Od začiatku budúceho roka sa stravovacie poukážky budú v prevažnej miere vydávať formou elektronických kariet, známych ako gastrokarty. Podľa výkonného riaditeľa Asociácie moderných benefitov (AMOBE) Juraja Králika sa táto zmena bude týkať viac ako pol milióna zamestnancov, ktorým prinesie viaceré výhody. Pozitívny vplyv by to mohlo mať na slovenský gastrosektor, ktorý sa stále nespamätal zo škôd, ktoré mu spôsobila pandémia. Výkonný riaditeľ AMOBE Juraj Králik to uviedol v podnikateľskom podcaste.

Stravenky – papierové či elektronické – spolu s kantínami ako jediné garantujú to, že stravné sa skutočne využije na kúpu jedla a najmä je možné ho minúť iba na Slovensku a nie v zahraničí. Veľa si sľubujeme od prechodu na elektronické gastrokarty, ktoré pre reštaurácie prinesú zefektívnenie platby za jedlo a budú prostredníctvom výhod motivovať zamestnancov vrátiť sa do reštaurácií,“ dodal Králik.

Asociácia moderných benefitov združuje spoločnosti Edenred Slovakia, UP Slovensko a Doxx-Stravné lístky. Členovia asociácie zabezpečujú zamestnanecké benefity, vrátane papierových a elektronických stravných lístkov pre zamestnancov.

Zdroje: TASR, SITA

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá