desk
mobile
Edenred, Trumpeter, Soupa Bistro

Legendárna polievkáreň v Bratislave otvorila počas korony nové bistro, prepad tržieb je však obrovský

  • Soupa Bistro nie je pre väčšinu Bratislavčanou veľkou neznámou
  • Pŕave táto značka tento mesiac oslavuje už úctyhodných 10 rokov na našej gastro scéne
  • Vychytená polievkáreň sa dokonca aj v tomto pandemickom období môže pochváliť prírastkom na Račianskej 22, ktorý určite ocenia všetci milovníci polievok
  • Soupa Bistro nie je pre väčšinu Bratislavčanou veľkou neznámou
  • Pŕave táto značka tento mesiac oslavuje už úctyhodných 10 rokov na našej gastro scéne
  • Vychytená polievkáreň sa dokonca aj v tomto pandemickom období môže pochváliť prírastkom na Račianskej 22, ktorý určite ocenia všetci milovníci polievok

Za príbehom Soupa Bistro stojí manželský pár, ktorý jednoducho miloval polievky. Keď však išli do reštaurácie „iba“ na polievku, čelili čudným pohľadom. Martina Felix Maženská sa preto rozhodla, že svoj sen – povýšiť polievky na plnohodnotné jedlo – premení na skutočnosť a manžel ju v tom podporil.

Niekoľko rokov bojovali na dvoch frontoch. Cez deň chodili do „normálnej“ práce, aby sa večer IT-čkár Slavo opásal zásterou a do noci piekol muffiny na ráno. Ráno ho v kuchyni vystriedala manželka Martina, ktorá zase varila polievky. 

Príbeh slovenskej firmy ROXOR Burger: Presiahli tržby 1 000 000 eur, chválu aj kritiku berú s rezervou

„Asi po troch rokoch som sa vzdala svojho zamestnania, aby som sa naplno venovala iba bistru. Manžel stále ostával verný aj svojmu zamestnaniu softvérového architekta, lebo finančne pomáhal pri rozbehu podnikania. Keď boli začiatky za nami, narodili sa nám dve deti, takže sme opäť riešili, ako skĺbiť podnikanie a rodinný život,“ spomína na počiatky 10-ročnej histórie svojho bistra Martina Felix Maženská.

Do ich prevádzky na Kozej ulici v Bratislave chodilo stále viac hostí, ponuka sa rozširovala nielen o polievky, ale aj ďalšie zdravé hlavné jedlá. A pribúdali objednávky na catering.

Podporuješ tvoje obľúbené reštaurácie aj počas pandémie?

„Stále sme rástli organicky, nekupovali sme si žiadne lajky ani followerov, stačila nám ústna reklama. Naši spokojní stravníci, ktorým u nás chutilo a páčil sa im náš prístup, priviedli do bistra svojich známych a hostia na akciách, kde sme zabezpečovali catering, nás oslovovali, keď potrebovali občerstvenie na vlastnú oslavu.“

„Začali sme pracovať na otvorení novej prevádzky s novou veľkou kuchyňou, ktorá bude poskytovať aj eventové priestory. Zažívali sme veľkú radosť z toho, že budujeme niečo nové a unikátne, ale aj stres z ,naháňania‘ dodávateľov stavby a z výdavkov, ktoré vždy presiahnu pôvodný plán. V marci 2020 sme chystali slávnostné otvorenie, keď sa o slovo prihlásil nepriateľ, ktorému sa ťažko konkuruje, koronavírus,“ pokračuje v rozprávaní spolumajiteľka Soupa Bistro. 

zdroj: Soupa Bistro

Podľa majiteľky bistra Martiny, otvoriť a prevádzkovať reštauráciu je beh na dlhé trate, pri ktorom sa striedajú obdobia eufórie s obdobiami obrovskej neistoty i mierneho zúfalstva. A to aj bez nepríjemných opatrení v dôsledku korona pandémie. 

Aj Soupa Bistro sa počas pandémie musí vyrovnávať s prudkým poklesom tržieb. Poďľa údajov z ich e-kasy, za apríl išlo o pokles na úrovni 82 % a za máj a jún to bolo 52 %. Tieto skutočnosti vážne ohrozili chod podniku a visia nad budúcnosťou Soupa Bistro ako Damoklov meč. 

zdroj: Soupa Bistro

„Obdobie leta sme mali približne rovnaké tržby ako pred rokom, ale my sme v lete stále v miernej strate, keďže nemáme žiadnu terasu a veľa ľudí je na dovolenkách a mimo Bratislavy a okrem toho chýbajú v meste študenti. Za september je opäť prepad tržieb okolo 40 %, za október bude prepad ešte vyšší,“ objasňuje.

Tieto čísla sú ale ovplyvnené aj tým, že otvorili počas prvej vlny korony spomínanú novú prevádzku na Račianskej ulici. Inak by bol podľa Martiny prepad ešte katastrofálnejší. Keďže do novej prevádzky investovali všetky doteraz zarobené peniaze za 10 rokov histórie, plus využili úvery komerčnej banky, veľa možností na vykrytie výpadkov už podnikateľom naozaj neostáva. 

zdroj: Soupa Bistro

Martina ďalej vysvetľuje, že nakoľko sa nič neorganizuje, prišli aj o všetky cateringy, ktoré tvorili približne tretinu ich tržieb. „Prenajímame slávnostný inventár na svadby, no tie sú tiež zakázané. Taktiež ostali z dôvodu súčasnej situácie dočasne pozastavené aj naše dlhoročné spolupráce napríklad s kaviarňami Foxford, kam dodávame polievky a nátierky, s akadémiou Leaf kde dodávame snacky pre študentov na dennej báze.”

Všetky zámery mladých podnikateľov umne diferencovať riziko sa pri pandémii ukázali ako nedostatočné. „V tomto segmente podnikania nie je ani jeden deň ľahký, no pochopila som, že mám neuveriteľné šťastie robiť to, čo ma baví a napĺňa. Teraz nad naším živobytím visí otáznik.“

zdroj: Soupa Bistro

Čo sa týka pomoci od štátu, žiadali všetky formy pomoci, ktoré boli pre nich dostupné. Išlo napríklad o príspevok na udržanie zamestnanosti z dôvodu prepadu tržieb. „V priemere nám vyšla dotácia vo výške 300 eur na zamesntnanca na mesiac, teda pomoc od štátu tvorila asi jednu pätinu z celkových nákladov na zamestnanca,“ hovorí.

V ústrety zakladateľom bistra vyšiel v ústrety majitelia budovy na Račianskej a požiadali o možnú dotáciu na vykrytie nájmu za dané dva mesiace, keď bolo bistro v prvej vlne zatvorené z dôvodu rozhodnutia štátu. „Veľmi si tento ich ústretový krok vážime a veľmi nám tým pomohli.“

zdroj: Soupa Bistro

Soupa Bistro sa momentálne snaží fungovať ďalej, neprepadať panike a udržať si všetkých zamestnancov, keďže sú podľa ich slov veľmi šikovní a pracujú u nich mnohí už dlhé roky. Preto okrem vlastnej obedovej donášky rozbehli večerné a víkendové menu.

Hneď ako sa otvoria interiéri reštaurácií, chcú prísť s novou ponukou raňajok. V prevádzke na Račianskej zase plánujú otvoriť nový večerný koncept  so všetkým, čo k tomu patrí. Chýbať nebude dobré víno, remeselné pivo a top jedlo v peknom novom priestore. „Už sa nevieme po tých mesiacoch čakania dočkať!“

zdroj: Soupa Bistro

Budúcnosť slovenského gastra tkvie v kartách?

Reštauračný sektor sa len pomaly spamätáva zo strát, ktoré mu spôsobila prvá vlna pandémie a už musí čeliť druhej aj s ďalšími obmedzeniami. Okrem nepríjemných finančných dôsledkov pre majiteľov to znamená obmedzenie ponuky reštaurácií. Podľa prieskumu by to opýtaní hodnotili ako zníženie kvality svojho života. O to významnejšia by mala byť pomoc pre reštaurácie, aby nemuseli v dôsledku aktuálneho diania zatvoriť svoju prevádzku.  

Pomôcť reštauráciám chce aj iniciatíva Poďme sa najesť, ktorá nabáda ľudí, aby ani počas pandémie nezanevreli na ich obľúbený podnik.

„Od partnerov dostávame veľmi dobré ohlasy na našu iniciatívu, ktorú reštaurácie hodnotia ako reálnu pomoc. Rovnako z prieskumu medzi užívateľmi našich stravovacích kariet vyplýva, že až 96 % z respondentov ju vníma pozitívne a 84 % odmena motivovala k častejšiemu stravovaniu sa v reštauráciách,“ povedala Jana Caltíková, marketingovo-produktová riaditeľka Edenred Slovakia.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá