Lekár s 30-ročnou praxou: Neexistuje žiadna zdravá strava. Toto sú moje pravidlá dlhovekosti

  • Strava má vyživovať, ale aj prinášať pôžitok, hovorí lekár
  • Namiesto prísnych diét odporúča počúvať vlastné telo
Dr. Simon Feldhaus, miska so zeleninou
  • Strava má vyživovať, ale aj prinášať pôžitok, hovorí lekár
  • Namiesto prísnych diét odporúča počúvať vlastné telo
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Švajčiarsky lekár Simon Feldhaus pracuje s pacientmi viac než tridsať rokov a z toho približne pätnásť rokov venuje systematickému výskumu dlhovekosti. V rozhovore pre CNBC prekvapuje vetou: „Osobne si myslím, že neexistuje žiadna zdravá strava.“

Nepodceňuje význam výživy, práve naopak. Odmieta predstavu, že existuje jednotný a univerzálne správny jedálniček, ktorý raz a navždy vyrieši zdravie každého človeka. A zo všetkého najviac nenávidí diéty.

Lekár vysvetľuje, čo naozaj potrebujeme pre dlhý život

Feldhaus odmieta prístup založený na večnom odopieraní. „Jedlo musí vyživovať aj tešiť,“ hovorí. Podľa neho ľudia príliš sledujú štýly stravovania a príliš málo sledujú vlastné telo. Striktné diéty často vedú k pocitu zlyhania a k jojoefektu. „Diéty nenávidím,“ priznáva otvorene.

„Kto vlastne dokáže určovať, čo je zdravé jedlo? Ako môžem povedať, čo je zdravé práve pre teba? Môžem sa podeliť o to, čo funguje mne, ale to ešte neznamená, že tie isté jedlá budú zdravé pre každého,“ hovorí.

Takýto prístup dáva zmysel aj v kontexte psychológie. Výskum ukazuje, že rigidné diéty podporujú prejedanie a zhoršujú vzťah k vlastnému telu, zatiaľ čo flexibilnejší, intuitívnejší štýl stravovania vedie k stabilnejšej hmotnosti a menšiemu stresu. Správne stravovanie by teda nemalo vyzerať ako trest.

„Väčšinu času jem potraviny bohaté na proteíny a tuky, napríklad švajčiarske syry a mliečne výrobky. Mlieko nepijem, no dávam si jogurty a podobné produkty. Jem aj chlieb, ale siaham len po pšeničnom alebo tmavom, a to kvôli chuti. Biely chlieb ma neoslovuje. Z mäsa uprednostňujem hovädzie,“ hovorí lekár.

Zeleninu si vyberá podľa toho, čo práve dozrieva. „Teraz máme zimu a jahody vo voľnej prírode nerastú, tak prečo by som ich mal jesť?“ pýta sa Feldhaus. Okrem toho je presvedčený, že nálada pri varení sa premieta aj do výsledného jedla. „Varím vtedy, keď mám dobrú náladu a cítim sa pokojne. Ak by som varil vystresovaný a plný negatívnych myšlienok, celé jedlo by nasiaklo týmto napätím,“ vysvetľuje.

Keď Feldhaus hovorí o dlhovekosti, spomína najmä mitochondrie, teda malé „bunkové elektrárne“. Chráni ich stravou aj doplnkami, pričom často používa galaktózu, čo je špecifický druh cukru, ktorý podľa neho dodáva energiu bez prudkých inzulínových výkyvov. Zároveň však tvrdí, že žiadny doplnok nenahradí pohyb.

Trikrát týždenne absolvuje krátke intervalové cvičenie na Power Plate. Zdôrazňuje, že silné svaly patria k hlavným pilierom dlhovekosti a výskum to potvrdzuje. Odporúčané cvičenie aspoň dvakrát týždenne zlepšuje svalovú hmotu, silu aj funkčnú zdatnosť u starších ľudí a spomaľuje rozvoj sarkopénie, teda úbytku svalovej hmoty pri starnutí

Ako chrániť mozog pred predčasným starnutím

Ďalšou oblasťou, ktorú Feldhaus systematicky chráni, je mozog. Upozorňuje, že čakať na prvé príznaky demencie sa nevypláca, pretože zmeny nastávajú už desiatky rokov pred stanovením diagnózy.

V jeho vlastnej praxi zohrávajú dôležitú úlohu omega-3 mastné kyseliny a potraviny bohaté na lecitín, napríklad vaječné žĺtka. „Jem obrovské množstvo vajec,“ hovorí lekár. Moderné výskumy ukazujú, že omega-3 znižujú riziko kardiovaskulárnych príhod a podporujú zdravie mozgu, čo sa následne odráža v nižšom riziku demencie a lepšom kognitívnom zdraví.

Lecitín zase slúži ako zdroj cholínu, z ktorého si nervové bunky vytvárajú acetylcholín, jeden z najdôležitejších neurotransmiterov pre pamäť, pozornosť a rýchlosť spracovania informácií.

Okrem stravy sa Feldhaus venuje aj dychovým cvičeniam. „Keď potrebujem uvoľniť mozog, nesiaham po meditácii. Nie že by meditácia nebola dobrá, ale ja jednoducho nepatrím medzi ľudí, ktorí dokážu meditovať. Používam dychové techniky a niekoľkokrát denne spomalím na tri až štyri minúty, aby som upokojil nervový systém,“ hovorí.

„Asi desať minút denne robím čokoľvek, čo chcem, od čítania knihy až po hocičo iné. Je to čas vyhradený len pre mňa a pre veci, ktoré ma robia šťastným,“ dodáva.

Tam, kde mnohé príručky o zdraví končia, Feldhaus pokračuje. Okrem stravy a pohybu otvorene hovorí o tom, že osamelosť zabíja. Považuje ju za vážne zdravotné riziko a odporúča aspoň pätnásť až dvadsať minút denne venovať kontaktu s iným človekom: „Tiež sa snažím chrániť pred každodenným prijímaním všetkých negatívnych správ.“

Jeho prístup sa opiera o jednoduchú, no hlbokú tibetskú múdrosť. „Jedz do polosýta, chodievaj dvojnásobne, smej sa trojnásobne a miluj bez miery,“ tvrdí. Feldhaus túto vetu cituje ako osobné motto, ktoré podľa neho vystihuje jednu z najlepších známych preventívnych stratégií.

Čítaj viac z kategórie: Lifehacking

Zdroje: CNBC, Oxford Academic, Pubmed, MDPI

Najnovšie videá

Trendové videá