Lekvár z piva? Na Slovensku bez problémov, zanietení manželia zaň získali prestížne svetové ocenenie

  • Na okraji Bratislavy vznikajú unikátne pivné džemy
  • Rodina Nógellovcov má pivnú tradíciu v rodine
Pivný džem
Facebook/beermalade, Instagram/beermalade
  • Na okraji Bratislavy vznikajú unikátne pivné džemy
  • Rodina Nógellovcov má pivnú tradíciu v rodine

V súčasnosti už poznáme niekoľko druhov piva. Zákazník si môže vyberať, čo si do krígľa nechá načapovať. Ochutnal si už ale pivo, ktoré bolo natreté na čerstvo upečenom chlebe? Ak nie, slovenská značka Beermalade ti ponúka pivo na zjedenie. Vyrábajú totiž unikátne pivné džemy, ktoré sa tešia čoraz väčšej obľube. Rodinná firma však mala s pivom skúsenosti už dávno predtým.

Prečo práve pivo?

Môj manžel je medzinárodným pivným rozhodcom a absolvoval Beer Judge Certification Program,“ vysvetľuje nám Monika. Práve vďaka jej mužovi sa rodinný biznis nikdy výrazne od piva nevzdialil a svoju pozornosť aktívne venovali aj pivotéke, ktorá sa nachádza v Rusovciach.

Ani oni však neboli výnimkou a obmedzenia možností v dôsledku pandémie mali dopad aj na ich podnikateľskú činnosť. Nehádzali však flintu do žita a hľadali dostupné alternatívy. Tak vznikol nápad online pivných degustácií.

Anna odišla žiť do Portugalska: Vegánov tu ľudia neodsudzujú, je to tu ako malý raj (ROZHOVOR)

„Manžel vyberie pivovar, ku ktorému pripraví informácie a pivnú ochutnávku realizujeme online, prostredníctvom živého prenosu. Spolu s ďalšími ľuďmi ochutnávame pivá a majú priestor o nich diskutovať,“ hovorí Monika o degustácii pív.

Spolu s manželom totiž dopravia pivá všetkým účastníkom ochutnávky. S desiatkami ľudí, často aj spoza slovenských hraníc, pivá spoločne hodnotia, pričom jedna takáto akcia trvá niekoľko hodín. „Keď zverejníme dátum ďalšej degustácie, často je vypredané do pol hodiny,“ uzatvára tému ochutnávok Monika a dodáva: „Asi teda nemusím podrobnejšie vysvetľovať, prečo práve pivné džemy.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pivo na zjedenie (@beermalade)

Ingrediencie náhodné

Imrich Nógell v rámci pivných súťaží, v ktorých pôsobí ako rozhodca, cestuje po celom svete. Domov spoza hraníc často prichádzal s hŕstkou nových nápadov. Jedným z nich bol aj pivný džem. „Spočiatku som manželovi vravela, že je to hrozná blbosť. Potom som sa však odhodlala a vytvorila prvý džem. Ten vznikol z jediného piva, ktoré sme mali doma v chladničke,“ vysvetľuje so smiechom Monika.

Dodáva, že odvtedy už džemy vytvára iba z kvalitných pív. Vďaka tomu marmelády získali svetové ocenenia. Za Beermalade zo Stupavarskej AIPAi a Donovaly Hajlander dostala značka ocenenie Great Taste Awards 2017. Rovnakej pocty sa Beermalade dočkalo aj v roku 2019. Tentokrát však s iným, konkrétne údeným druhom piva. Súťaž patrí medzi najprestížnejšie potravinárske súťaže na svete, pričom pivný džem v nej získal jednu hviezdičku.

Monika s úsmevom vysvetľuje, že kreovaniu receptu nepredchádzali nijaké hlbšie plány a analýzy. Jednoducho vraj do hrnca dala všetko, čo v ten moment uznala za vhodné. Možno práve spomínaná spontánnosť bola jedinou nutnou ingredienciou, z ktorej vzišli desaťtisíce ďalších džemov, ktoré žnú svetový úspech.

Český prezident: Popradské pivo je vhodné len na čistenie protéz. Česi testovali slovenské pivá, niektoré vraj mali mydlovú vôňu

„Aj napriek tomu, že marmelád vzniklo už veľké množstvo, každá jedna prešla mojimi rukami. Vyrábam ich totiž sama,“ hovorí Monika. Za celým procesom teda stojí ona so svojím manželom. Počnúc výberom ingrediencií, končiac posledným potočením uzáveru na nádobe.

Aj napriek unikátnemu zloženiu je vraj ťažké presvedčiť zákazníkov o tom, že ich džem nie je o nič horší ako klasický jahodový: „Slováci sú veľmi konzervatívny národ. Veľmi nám predtým pomáhali akcie, na ktorých sme sa mohli s ľuďmi reálne stretnúť. Tam totiž mohli okúsiť chuť našich produktov. Prostredníctvom internetu takú možnosť nemáme.“

Taktiež uvádza, že počas dlhoročných skúseností nadobudla názor, že v momente ako ľudia džem ochutnajú, na 90 % si ho kúpia. Mnohých vraj odrádza najmä fakt, že pivný džem je pre nich obrovskou neznámou.

Džemy
zdroj: Facebook/beermalade

Vzniklo 100 rôznych druhov

Pivné džemy vo svete nie sú novinkou a vyrábajú sa aj v iných kútoch sveta. Ten slovenský sa ale predsa len od všetkých ostatných líši a zaslúži si pomenovanie unikátny. Monika nám prezradila: Džemy z piva sa určite vo svete vyrábajú. Zväčša ale takým spôsobom, že sa tam pridá ovocie alebo sa vyrába len z časti piva. Naše džemy sú iné práve v tom, že sa vyrábajú z celého piva, nie iba z jednotlivých zložiek.“

Aj napriek tomu, že vyrobili hneď niekoľko druhov džemov, na e-shope ponúkajú len svoje stálice. Limitované edície, ktoré na internetovom obchode nezverejňujú, zmiznú do niekoľkých dní. Jednou z nich bol aj produkt, ktorý vznikol z piva v spolupráci s Lukášom Okálom zo Šilkers Brewery. „Z tohto kooperačného piva som ja následne vyrobila džem. Možno teda povedať, že aj samotná hlavná prísada vznikla našimi rukami,“ vysvetľuje skromne Monika.

Tá do dnešného dňa navarila už 100 rôznych druhov, ktoré si starostlivo odkladá na poličku v ich podniku, ktorý je dočasne kvôli pandémii zavretý. Na záver nám Monika hovorí: „Džem si ráno pokojne môžete natrieť na vianočku a následne šoférovať. Produkty totiž neobsahujú alkohol. Náš Beermalade vlastne môže zákazník používať ako len chce. Musí mať však štipku fantázie.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Pivo na zjedenie (@beermalade)

Zdroj: beermalade.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK