Len 4 eurá za kilogram. Slováci majú poslednú šancu na zber čučoriedok, sezóna sa končí (PREHĽAD)

  • Samozber čučoriedok sa blíži ku koncu, no niektoré farmy ešte ostávajú otvorené
  • Prinášame prehľad miest, kde si ich môžeš nazbierať
čučoriedky, samozber
  • Samozber čučoriedok sa blíži ku koncu, no niektoré farmy ešte ostávajú otvorené
  • Prinášame prehľad miest, kde si ich môžeš nazbierať
ČLÁNOK POKRAČUJE POD REKLAMOU

Na prelome júla a augusta sa otvorili brány prvých samozberov a tisíce ľudí si prišli po košíky plné modrých bobúľ. Sezóna čučoriedok sa však na Slovensku pomaly blíži ku koncu.

Tento rok bol pre farmárov rozporuplný. Niektorým prialo počasie a úroda bola bohatá, iní museli sezónu ukončiť predčasne pre škodcov či nedostatok plodov.

Aj keď sa mnohé polia už pripravujú na ďalší rok, stále existujú miesta, kde si čerstvé čučoriedky môžeš nazbierať. A práve teraz je posledná šanca zobrať si domov zásoby za výhodné ceny.

Čučoriedkové polia na východe aj v srdci Slovenska

Na Spiši v Iliašovciach museli pestovatelia pre útoky škorcov zavrieť brány skôr, než plánovali, informuje portál Košičak. Ako sami uviedli, „veríme, že budúci rok to bude lepšie. Ďakujeme za priazeň a prajeme pekný zvyšok leta.“

Kým tu sezóna skončila, vo Veľkej Ide pri Košiciach máš ešte poslednú možnosť nazbierať si bobule. Dá sa to však už iba tento týždeň. Ako zverejnil sad na sociálnej sieti, zberať sa dá v utorok a štvrtok podvečer od 16:00 do 20:00, a úplne posledný samozber sezóny bude v sobotu od 08:00 do 14:00.

Cena je lákavá. Predajcovia znížili pôvodných sedem eur za kilogram na štyri eurá za kilogram. Platí sa síce len v hotovosti, no záujemcovia odchádzajú s plnými košíkmi šťavnatých bobúľ.

Samozber však počká aj na obyvateľov stredného Slovenska. Silnou tradíciou sa môže pochváliť napríklad Podpoľanie. Čučoriedková farma Poľana pri Kriváni v Detvianskom okrese ponúka rôzne odrody kanadských čučoriedok od polovice júna až do začiatku septembra. Takže na zber ti ostáva ešte zopár dní. 

Sad sa rozprestiera na slnečnom svahu pri lese a je pestovaný v biokvalite, bez chémie. Nájdeš tu skoré odrody ako Spartan či Patriot, ale aj neskoré odrody Chandler či Aurora.

Čučoriedky predávajú čerstvo nazbierané v ekologických baleniach, no po dohode je možné aj polosamozber. Ceny sa pohybujú od 6,50 € pri samozbere po 8 € za kilogram pri predaji už nazbieraného ovocia.

čučoriedky
zdroj: Canva/allanlau2000

Farmy lákajú čoraz viac ľudí

V ďalších obciach na strednom Slovensku, napríklad v Revúckej Lehote pestujú čučoriedky na dvoch hektároch, pričom ponúkajú viac než desať odrôd. Pri menšom zbere do troch kilogramov stojí kilo päť eur, no ak si nazbieraš viac, cena klesá až na štyri eurá. Pre tých, ktorí nemajú čas či chuť na oberanie, predávajú už nazbierané bobule za 6 až 6,50 eur/kg.

V Dolnej Strehovej pri Lučenci prebieha samozber od polovice júla až do vyzbierania plodov. V Socovciach pri Martine si môžeš nazbierať bobule priamo na poli, pričom cena sa odvíja od množstva – čím viac kilogramov, tým nižšia cena.

Pri odbere nad 30 kg klesá až na 4,50 €/kg. V Hornej Strede pri Piešťanoch ponúka firma Abrod samozber nielen čučoriedok, ale aj malín a jahôd. Cena za kilo čučoriedok pri samozbere je štyri eurá.

Osobitnú pozornosť púta EkoSad v Dolnej Breznici pri Púchove. Majitelia sa rozhodli vysadiť kanadskú čučoriedku a spojiť pestovanie s chovom včiel. „Chceli sme vybudovať niečo spoločné, čo by prinášalo radosť nám obom,“ hovorí Veronika Budayová o začiatkoch.

Cena čučoriedok je sedem eur/kg a okrem osobného odberu ponúkajú aj rozvoz do viacerých miest vrátane Trenčína, Trnavy či Bratislavy, informuje portál Seredsity.

Záujem o čučoriedky potvrdzujú aj farmy na západnom Slovensku. Jednou z nich je napríklad farma Berry Farm v Bratislave, kde si zákazníci môžu čerstvé bobule objednať online.

Ak máš o bobule z tejto farmy záujem, stačí vyplniť jednoduchý formulár na ich stránke alebo si ich jednoducho objednáš telefonicky. Kombinácia dostupnosti a kvality robí z čučoriedok atraktívnu komoditu, ktorá si nachádza čoraz viac priaznivcov.

Čučoriedky ako superpotravina a tipy na spracovanie

Obľuba čučoriedok nestojí len na ich chuti, ale aj na ich priaznivých účinkoch na zdravie. Výskumníci z King’s College v Londýne dokázali, že konzumácia 200 gramov čučoriedok denne počas jedného mesiaca zlepšuje funkciu ciev a znižuje krvný tlak.

Hlavným dôvodom je látka anthocyanin, ktorá dáva bobuliam ich výraznú modrú farbu a pôsobí ako silný antioxidant. Čučoriedky sú bohaté aj na polyfenoly, vitamíny a minerály, ktoré posilňujú imunitu a spomaľujú starnutie.

Medzi ďalšie benefity patrí zlepšenie pamäti, podpora trávenia, či pozitívny vplyv na pokožku. Obsah kyseliny galovej a fenolov pôsobí ako ochrana mozgu pred degeneráciou a oxidačným stresom. Navyše majú nízky glykemický index a vysoký obsah vlákniny, čo pomáha pri udržiavaní hmotnosti a znižovaní chuti do jedla.

Čučoriedky sa dajú využiť na mnoho spôsobov. Čerstvé chutia najlepšie v jogurte alebo v koláči. Z nich sa pripravujú aj kompóty, lekváre, sirupy či dokonca čučoriedkové víno.

Tradičný recept zahŕňa zmiešanie čučoriedkovej šťavy s cukrom, vodou a trochou kvasiniek, ktoré zabezpečia proces kvasenia. Po dokvasení sa víno uskladní v chlade a môže sa konzumovať už po niekoľkých mesiacoch.

Na uskladnenie čučoriedok sa odporúča viacero spôsobov. Mrazia sa v menších porciách, aby si zachovali chuť a živiny. Alebo si ich môžeš vysušiť, čím si predĺžiš ich trvanlivosť a zvýrazníš ich sladkú chuť.

Čítaj viac z kategórie: Zo Slovenska

Zdroje: košičak.sk, cucoriedkypolana, seredsity, FB/Čučoriedkový sad Veľká Ida , King

Najnovšie videá

Trendové videá