Šéfredaktor Denníka N Kostolný: Moja duša sa nedá kúpiť Pentou

Ivan Mikloš: Obávam sa, že Matovič nemá na to zmeniť Slovensko.

Súčasná kríza vystrelila cenu zlata raketovo hore. Navyše má jednu veľkú výhodu

Lesy Banskej Štiavnice skrývajú ekologický domček, ktorý je dostupný pre všetkých

  • Útulňu postavilo OZ NAD TÝM - Červená studňa z ekologického materiálu
  • Hoci ešte nie je dokončená, už teraz ju využívajú turisti
  • Útulňu postavilo OZ NAD TÝM - Červená studňa z ekologického materiálu
  • Hoci ešte nie je dokončená, už teraz ju využívajú turisti

V lesoch Banskej Štiavnice vyrástol nový unikátny objekt, ktorý bude slúžiť turistom aj okolidúcim. Občianske združenie NAD TÝM – Červená studňa sa tu rozhodlo postaviť ekologickú útulňu, nájdeš ju pri areáli bývalej Hájovne. Slúžiť bude ako úkryt pri zlom počasí či miesto na nocľah.

Celá myšlienka pochádza od Jána Viazaničku z tímu OZ NAD TÝM a Michala Zibrina z prírodného staviteľstva Organica. Jano a Michal mali nápad, občianske združenie priestor a tak spojili sily aj s architektmi ateliéru HAUS a vzniklo niečo, čo je na Slovensku originálne.

„Navrhli jednoduchý, funkčný dizajn, ktorý zapadal do priestoru a zároveň spĺňal myšlienku útulne – dokonca útulňu povýšili a dodali jej nádych luxusu. Dali sme sily dokopy, vznikol jedinečný projekt. Michal mal nápad, ktorý už dlhšie chcel niekde vyskúšať a toto bola príležitosť,“ vyjadrili sa pre Startitup Matej a Miška z OZ NAD TÝM – Červená studňa. 

Na stavbu použili slamenú konštrukciu, balíky slamy ukladali iným spôsob, než aký môžeme bežne vidieť. keďže boli upravované a orezávané. Stavebné otvory sú vyrezané až na koniec. Na výstavbe sa podieľali ako dobrovoľníci, tak aj účastníci vzdelávacích workshopov. Omietka je vyrobená z hliny, ktorú tiež zhotovovali dobrovoľníci. OZ verí, že takýto spôsob výstavby by mohol v budúcnosti vyriešiť problém sociálneho a ekologického bývania. 

„Interiér útulne ešte nie je dokončený, chýba tam podesta, ktorá bude slúžiť ako vyvýšené miesto na spanie pre 5 ľudí a zároveň, aj ako odkladací priestor. Taktiež sa ešte bude nanášať vrstva finálnej hlinenej omietky. Aj napriek tomu že ešte nie je úplne dokončená, okoloidúci cyklisti, či pocestní ju využili,“ prezradilo občianske združenie. 

Celý projekt sa mohol realizovať vďaka verejným zdrojom z Fondu na podporu umenia.

 

Najnovšie video

Najnovšie video

Najnovší podcast

Šéfredaktor Denníka N Kostolný: Moja duša sa nedá kúpiť Pentou

Najnovšie