Lidl dáva šancu slovenským pekárom. Do ponuky zaradil aj ich bezéčkový kváskový chlieb

  • Už naši predkovia si pripravovali kváskový chlieb, ktorý je pre naše telo lepšie stráviteľný ako ten klasický
  • V dnešnej modernej dobe je však v obchodoch naozaj ťažké nájsť poctivo pripravené pečivo bez rôznych umelých "vylepšovákov"
  • Lidl sa preto rozhodol priniesť tradične pripravený chlieb do svojich predajní
chle
pixabay.com- Ilustračná foto
  • Už naši predkovia si pripravovali kváskový chlieb, ktorý je pre naše telo lepšie stráviteľný ako ten klasický
  • V dnešnej modernej dobe je však v obchodoch naozaj ťažké nájsť poctivo pripravené pečivo bez rôznych umelých "vylepšovákov"
  • Lidl sa preto rozhodol priniesť tradične pripravený chlieb do svojich predajní

Chlieb je medzi Slovákmi jeden z najobľúbenejších výrobkov, na ktorý jednoducho nedáme dopustiť. Nástupom reťazcov sa však akosi vytratila jeho tradičná, poctivá výroba. Nájsť chleba len zo základných ingrediencií ako je múka, voda, kvások a soľ, vie byť naozaj náročné.

zdroj: unsplash.com - Ilustračná foto

Rôzne prídavné látky sa v posledných desaťročiach stali súčasťou potravinárstva a to až do takej mieri, že sa ich prítomnosť všeobecne považuje za úplne prirodzenú. Napríklad bežný rožok obsahuje asi 30 ingrediencií a asi len 50 % múky. Podobne je na tom aj chlieb, ktorého výroba prešla rôznymi zmenami. Klasický chlieb kvasí aj 5 hodín, no dnešná rýchla doba vyžaduje aj rýchle riešenia, akým je napríklad rýchlokvasenie, kedy je hotový už za 2 hodiny.

zdroj: unsplash.com - Ilustračná foto

Pekárenské výrobky tak dnes vo veľkej miere obsahujú viacero emulgátorov a iných pridaných látok, známych aj ako „éčka“. Je to však jediný spôsob ako zákazníkom ponúknuť chutné a čerstvé pečivo?

Vôbec prvým diskontným reťazcom s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý sa rozhodol dať priestor aj poctivému pečivu, je Lidl. Na Slovensku dnes ponúka vo všetkých svojich predajniach tri pekárenské výrobky bez éčok: okrem rožku a chleba je to aj kváskový pšeničný chlieb. Ten je pripravený z čistého kvásku, bez droždia a konzervantov. 

zdroj: unsplash.com - Ilustračná foto

Bezéčkový chlieb je o návrate k tradičnej receptúre a surovinám, čo však na jeho konzumáciu hovorí odborník na výživu? 

Kváskové pečivo je pripravované tradičnou metódou pomalého kvasenia baktériami. Tie rozkladajú obsiahnutý lepok, na pre nás stráviteľné peptidy. Vďaka tomu sú živiny z takéhoto pečiva dostupnejšie a tiež tým znižujeme obsah lepku vo svojej strave. To je dôležité, pretože lepok, presnejšie pšeničný gliadin má tú vlastnosť, že otvára tesné spoje v čreve, vďaka čomu potom prispieva k zvýšenej črevnej priepustnosti,” objasňuje pre Startitup Adam Česlík, odborník na tréning a výživu z blogu risebyperformance.cz.

„Zaujímavé je aj to, že túto vlastnosť má primárne moderná pšenica a nie pôvodné odrody, ktoré sa spolu s kváskom tradične dodnes používajú v Taliansku. To napokon vysvetľuje, prečo môžu Taliani jesť toľko pečiva,” dodáva.

Kváskový bez éčkový chlieb nájdeš balený v predajniach Lidl. Jeho a dodávateľom sú výhradne Prievidzke pekárne. Obyčajný bezéčkový chlieb však dodávajú všetci drobní pekári, ktorí sa pustili do spolupráce s reťazcom.

A čo na túto spoluprácu hovoria samotní dodávatelia?

Chlieb pre mňa znamená veľmi veľa, treba ho robiť s úctou a láskou. Naše staré mamy piekli v dávnych časoch chlieb z prírodných surovín bez pridania emulgátorov. Takýto chlieb chutil, vyživoval, chránil náš organizmus,” hovorí Kornélia Dimičová, konateľka pekárne Nela.

zdroj: unsplash.com - Ilustračná foto

Sme veľmi radi, že v spolupráci so spoločnosťou Lidl môžeme pre zákazníkov priniesť na trh ďalšiu novinku. Lidl týmto krokom opätovne potvrdil, že robí maximum pre spokojnosť svojich zákazníkov a nás teší, že sa môžeme spolupodieľať na tomto projekte,” vyjadril sa Stanislav Kurčík, výkonný riaditeľ Pekáreň Drahovce.

Lidl sa neustále snaží svojim zákazníkom prinášať novinky, ktoré môžeme zaradiť do kategórie – udržateľné. „Pracujeme na znižovaní pridaného cukru a soli v našich vlastných značkách, čoraz viac sa sústredíme na udržateľné suroviny, obmedzujeme a nahrádzame plasty. Snažíme sa ponúknuť zákazníkom produkty, ktoré sú zdravšie, vyrobené z najlepších surovín a s ohľadom na trvalú udržateľnosť. Výsledkom tejto snahy je aj konzumný chlieb bez éčok,“  vyjadril sa Martin Nagy, konateľ Lidl Slovenská republika zodpovedný za oblasť nákupu.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá