5 slovenských projektov, ktoré svoj pestrofarebný biznis postavili na kvetoch

  • Odjakživa sú symbolom jari či lásky, no dnes môžu byť aj príležitosťou pre podnikanie
  • Či už sú živé, umelé alebo jedlé, či sú vo váze alebo na torte, kvety sú jednoducho v kurze
  • Toto je 5 slovenských projektov, ktoré prerazili so svojím rozkvitnutým biznisom
befunky-collage-25
unsplash.com
  • Odjakživa sú symbolom jari či lásky, no dnes môžu byť aj príležitosťou pre podnikanie
  • Či už sú živé, umelé alebo jedlé, či sú vo váze alebo na torte, kvety sú jednoducho v kurze
  • Toto je 5 slovenských projektov, ktoré prerazili so svojím rozkvitnutým biznisom

Ateliér Papaver

Floristika už dávno nie je o umelinách, drôtikoch, asparáguse a mašliach. Dnes sa preferuje prírodnosť a decentnosť. Synonymom moderného kvetinárstva je v Bratislave jednoznačne Ateliér Papaver. Na svedomí ho majú dve šikovné Slovenky Monika a Lenka, ktoré sú vyštudované záhradné architektky. S malým moderným kvetinárstvom začínali v Trnave, dnes ich nájdeš v Bratislave na Blumentálskej ulici. V Ateliéri Papaver tvoria elegantné kvetinové kreácie z kvalitných rastlín a zvládajú donášku kvetov, výzdobu na svadby či záhradnú architektúru. Dokonca organizujú kvetinovú školu, kde sa môžeš do tajov floristiky preniknúť aj ty.

Magaela 

Kvety esteticky naaranžované v kytici či aranžmáne vedia byť prekrásne, no niekedy je ešte lepšie ozdobiť nimi seba. S tým ti pomôže napríklad úspešná značka Magaela, ktorá má v portfóliu čarovné kvetinové čelenky, náhrdelníky, ale aj kytice a ďalšie doplnky. Za značkou stojí Miška, ktorá si začala plniť sen v roku 2013 v malej dielni v susednom Rakúsku. Odvtedy textilnými, umelými, živými či sušenými kvetmi skrášlila stovky žien aj zopár mužov, či už išlo o ozdoby na špeciálnu príležitosť alebo denné nosenie. Špeciálnou kategóriou sú svadobné doplnky, ktoré sú u nej veľmi žiadané. Magaela je dôkazom, že na Slovensku sa dá uživiť aj hand-made tvorbou.

Jedlé kvety PD Flóra

Pestrofarebné lupene, ktoré neslúžia len na ozdobu, ale aj konzumáciu, sú dnes veľkým trendom. Cukrári aj michelinskí šéfkuchári nimi posúvajú svoje diela na nový level. Jedlé kvety dnes zoženieš aj na Slovensku, no skôr než hľadať ich v kvetinárstve, kde sú často striekané, treba zamieriť k odborníkom. Takými sú na Slovensku pestovatelia PD Flóra v Trenčianskej Teplej, ktorí sa špecializujú na bylinky a jedlé kvety. Medzi ich zákazníkov patria rôzne reštaurácie, cukrárske výrobne aj bary. Nájdeš u nich jedlé ružové fuchsie, oranžový nechtík, voňavé ruže a veľa ďalšieho. V ich záhonoch sa budeš cítiť ako Alica v krajine zázrakov.

Botanical Lab

Na Slovensku pribúda concept store-ov, teda obchodov, ktoré spájajú rôzne odvetvia a záľuby do jedného. Botanical Lab, za ktorým stoja Slovenky Lenka a Zuzka, spája dizajn a prírodnú kozmetiku s kvetmi. Propagujú pritom modernú floristiku s využitím fair-trade, sezónnych či lokálne pestovaných rastlín. Nájdeš u nich tiež kozmetiku od lokálnych výrobcov, ako sú Mylo či Jagaia, a dizajnové doplnky z dreva, betónu či kovu. Ich „signature“ produktom sú tiež malé záhradky v skle, ktoré pripomínajú rastlinné akváriá. Krásny interiér obchodu, ktorý je zároveň aj galerijným priestorom, majú na svedomí architekti Pavol Pribylinec a Juraj Prokipčák.

Lulus Bakery

Ako už bolo spomenuté, samostatnou kategóriou sú kvety určené na jedenie. Ich využitiu sa nekladú medze, no jednoznačne najkrajšie sa vynímajú na chutných tortách. Ako jedna z prvých cukrárok tieto farebné živé ozdoby začala používať Lucia z Lulus Bakery, ktorá je známa pre jej dokonale vyzerajúce sladké výtvory. Jej pekárnička vznikla v roku 2014 v Trnave a z malého projektu sa rýchlo rozrástla do skutočného biznisu, ktorý už dnes nezamestnáva len Luciu, ale aj jej ďalšie pomocníčky. V Lulus Bakery sa pečú len torty, cheesecakey či makrónky z kvalitných surovín bez použitia maslových krémov a umelých fondánov.

Ako vidíš, poctivé a úspešné projekty na Slovensku len kvitnú. V tomto prípade doslova. :)

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech