Česi rozbehli biznis založený na cvrčkoch. Ich chlieb a tyčinky už predávajú v supermarketoch

  • Rozmýšľal si niekedy nad tým, ako bude vyzerať naša európska strava o takých 50 rokov?
  • Mladí Česi zo startupu SENS poznajú odpoveď - veria, že jej zložkou bude aj jedlý hmyz
  • Ľudí chcú na to pripraviť hneď, a to prostredníctvom produktov vyrobených z cvrčkov
efwewrw
SENS
  • Rozmýšľal si niekedy nad tým, ako bude vyzerať naša európska strava o takých 50 rokov?
  • Mladí Česi zo startupu SENS poznajú odpoveď - veria, že jej zložkou bude aj jedlý hmyz
  • Ľudí chcú na to pripraviť hneď, a to prostredníctvom produktov vyrobených z cvrčkov

Čo by si povedal, keby ti niekto ponúkol chutnú novinku na trhu v podobe proteínovej tyčinky? Zrejme by si neváhal ochutnať ani sekundu. A čo ak by ti povedal, že je vyrobená z thajských cvrčkov? Zrejme by si prinajlepšom zaváhal, prinajhoršom by sa ti obrátil žalúdok. Daniel Vach a Radek Hušek, ktorí stoja za startupom SENS a svoj život zasvätili cvrčkom, chcú bojovať práve proti týmto predsudkom a presvedčiť Čechov, že jesť hmyz má zmysel.

Zobraziť celú galériu (6)
zdroj: unsplash.com

Prečo? Podľa odvážnych startupistov je to najjednoduchší spôsob, ako zlepšiť kvalitu a udržateľnosť našej stravy. Na svojich stránkach vymenúvajú množstvo dôvodov, prečo je to tak. Bielkovina z cvrčkov je vraj rovnako kvalitná ako akákoľvek iná živočíšna bielkovina, pričom jej konzumácia je bezpečnejšia ako pri mäse. Riziko prenosu chorôb je totiž minimálne a hmyz nie je kŕmený antibiotikami. Hmyz tiež obsahuje množstvo zdravých tukov, ako aj vápnika, železa a zinku.

Benefity sú tiež na strane životného prostredia. Na vyprodukovanie rovnakého množstva proteínu potrebujú cvrčkovia 12-krát menej krmiva ako dobytok, vyžadujú menej vody či úrodnej pôdy. Ich chov je oveľa rýchlejší, pretože dospievajú výrazne skôr, produkujú tiež menej skleníkových plynov. Spomenúť treba aj etické faktory, ktoré sú opäť na strane hmyzu. Ten je totiž na rozdiel od kráv či prasiat prispôsobený na život v hustých populáciách, vďaka jednoduchej nervovej sústave necíti bolesť a je zabíjaný veľmi humánne, čo sa nedá povedať o mäsových chovoch.

Dôvodov je naozaj nespočet a pre mnohé ázijské národy nie sú žiadnou novinkou. Prečo potom nekonzumujeme hmyz aj v Európe? Dôvod je jednoduchý. Máme voči tomu blok, pretože to nie je súčasť našej kultúry. Daniel s Radkom to tiež označujú ako „fuj“ faktor. Rozhodli sa, že cesta, ako sa v tomto smere posunúť ďalej, je doslova zabaliť múku z cvrčkov do pekného obalu v podobe proteínových tyčiniek alebo chleba, kde si človek prítomnosť hmyzu neuvedomí a známu chuť týchto produktov to nijako neovplyvní.

Svoj originálny a vskutku odvážny nápad mladí Česi rozbehli ešte v roku 2016. Inšpirovala ich aj OSN, ktorá v roku 2013 zverejnila knihu Jedlý hmyz s výskumami v tejto oblasti. Rozhodli sa, že práve toto je to pravé pre ich biznis a hneď zaujali aj na Kickstarteri, kde si ľudia za dva týždne objednali viac ako 4-tisíc tyčiniek za takmer 300-tisíc českých korún, teda niečo okolo 11-tisíc eur. Svoje nadšenie spraviť niečo pozitívne pre svet a posunúť potravinový trh v Európe na nový level ďalej rozvíjali.

Dnes si môžu gratulovať za ďalší veľký úspech. Ich vita chlieb, proteínové a energetické tyčinky teraz začali predávať v sieti potravín Penny Market. Podľa informácií Czechcrunch však ide o dočasnú ponuku. V ponuke majú niekoľko príchutí tyčiniek, ako sú arašidové maslo a škorica, ananás a kokos, čokoláda a sezam či čokoláda a pomaranč. Ich cena sa nelíši od bežných produktov tohto typu na trhu, no v zložení figuruje spomenutá múka z cvrčkov a ďalšie vysoko kvalitné suroviny. Tyčinky sú zároveň bez lepku. Ich produkty je možné si objednať aj v e-shope.

SENS svoje výrobky vyváža aj do zahraničia, napríklad do Nemecka. Na trhu sú absolútnym unikátom a zrejme je len otázkou času, kedy prerazia aj za hranicami Európy. Je pravdepodobné, že ich nápad budú nasledovať ďalšie firmy, no oni už dnes majú obrovský náskok. Daniel a Radek sa netaja veľkými plánmi. Tento rok chcú v Thajsku otvoriť najväčšiu automatizovanú cvrčiu farmu na svete. Ich cieľom je tiež dosiahnuť, aby sa cvrčkovia stali lacnejšími ako kurčatá a bojovali tak proti obrovskej spotrebe mäsa.

My im v tom držíme palce a veríme, že o SENS ešte budeme veľa počuť.

 

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech