Dom Moser neďaleko slovenských hraníc, ktorý je dokonalý na víkendový oddych

  • "Recyklácia" v praxi. Mladá rodina, obmedzený rozpočet, bývanie v alpskej dedine. Ako základ nového domu je použitá konštrukcia hospodárskej stavby, ktorá bola na pozemok premiestnená a zachránená pred zbúraním. Tento počin bol ocenený aj rakúskou nomináciou na tohtoročnú Európsku cenu za architektúru - Mies Van Der Rohe Award.
05-outerview-north-east
archinfo.sk, Robert Pfurtscheller
  • "Recyklácia" v praxi. Mladá rodina, obmedzený rozpočet, bývanie v alpskej dedine. Ako základ nového domu je použitá konštrukcia hospodárskej stavby, ktorá bola na pozemok premiestnená a zachránená pred zbúraním. Tento počin bol ocenený aj rakúskou nomináciou na tohtoročnú Európsku cenu za architektúru - Mies Van Der Rohe Award.

Projekt vznikol pre mladú rodinu Moserovcov, ktorí sa rozhodli stavať v malej alpskej dedine Neustift im Stubaital. Na pozemku na okraji zástavby však nevznikla novostavba alebo napodobenina alpskej hrazdenej architektúry.

Na pozemok bola premiestnená 150 rokov stará stodola, ktorá sa predtým nachádzala na statku vzdialenom asi kilometer. Stavba už neplnila svoju funkciu a mala byť zbúraná. Podarilo sa zachovať nielen kus histórie, ale aj ušetriť náklady a životné prostredie.

Stodola na pôvodnom mieste

Drevené časti hospodárskej budovy boli citlivo rozobrané a premiestnené na nový pozemok. Trámy a dosky s historickou patinou boli ošetrené a znovu zložené. Zachované časti tvoria kostru a vonkajší plášť nového domu.

Navonok takmer nezmenená forma ožila novým životom. Do historického rámca boli vložené nové – jasne identifikovateľné konštrukcie. Dôraz bol kladený na funkčné a energeticky efektívne riešenie.

Jestvujúca kostra, ktorú tvoria ručne tesané stĺpy, nosníky, väznice a krokvy zo smrekového dreva je ukotvená na nový betónový základ. Pôvodné drevené prvky sa zaobišli bez výrazného zásahu alebo opravy. Nové konštrukcie neplnia statickú funkciu, ale zabezpečujú stavebno – fyzikálne parametre domu. Sendvičová konštrukcia stien a stropov (preglejka – minerálna vlna – preglejka) plní z vnútornej strany aj pohľadovú funkciu. Smreková preglejka je použitá aj ako podlahová krytina. Zasklenie je vzhľadom na snahu o nízke tepelné straty domu v maximálnej miery fixné.

Na zabezpečenie vykurovania malého domu stačia keramické krbové kachle, ktoré slúžia aj ako schodisko na poschodie. Prípravu teplej vody zabezpečuje bojler napojený na tepelné čerpadlo typu vzduch – voda.

Celkové náklady na realizáciu boli vyčíslené na 230 000 eur vrátane projektovej časti a vedľajších výdavkov. Mladej rodine sa podarilo “zrecyklovať” objekt odsúdený na zánik a vytvoriť autentické vidiecke sídlo.

Viac podobných článkov nájdeš na archinfo.sk.

zdroj: archinfo.sk, Podklady: Madritsch Pfurtscheller

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech