Dvaja súrodenci otvorili v Bratislave bistro s tacos vyladeným do dokonalosti

  • Hlavné mesto má o jednu zaujímavú gastro prevádzku viac
  • Grizzly Tacos má skvelé jedlo, postavené na poctivých surovinách
  • Nechýbajú ani recyklovateľné balenia či nevšedné modré tacos
BeFunky-collage (1)
Grizzly Tacos
  • Hlavné mesto má o jednu zaujímavú gastro prevádzku viac
  • Grizzly Tacos má skvelé jedlo, postavené na poctivých surovinách
  • Nechýbajú ani recyklovateľné balenia či nevšedné modré tacos

Na Mariánskej ulici v Bratislave len nedávno vyrástlo bistro s nádychom Mexika. Ide o o prevádzku Grizzly Tacos, ktorú založili súrodenci Peter a Lucia. Peter mal už od detstva blízko k dobrému jedlu a postupne si vytvoril vzťah aj k vareniu. Od strednej školy pracoval v hotelierstve, začínal ako recepčný a skončil ako manažér ubytovacieho úseku. Avšak vždy tajne závidel kuchárom ich “office”.

“Dobré jedlo vždy bolo veľkou súčasťou nášho života a keď prišiel Peťko s nápadom otvoriť Grizzly tacos, bola som v momente za. Pracovala som v Anglicku ako špeciálny pedagóg v škole, ktorá pomáhala integrovať rómske deti do vzdelávacieho procesu a popri tom som pracovala v česko-slovenskej reštaurácii. Vždy ma bavilo variť a motať sa v kuchyni. S bratom sme si vždy rozumeli a jeho nápad ma nadchol a ani chvíľu som neváhala vrátiť sa domov.” opisuje cestu do gastro biznisu Lucka.

 

Kukuričné placky, tortilly, ktoré sú súčasťou tacos, Peter skúšal piecť pre jeho priateľku, ktorá je celiatička aj pred založením bistra. To preto, lebo kukuričné placky sú prirodzene bezlepkové a veľmi chutné. Cítil sa však previnilo, keď si pochutnával napríklad na čerstvom chlebe a jeho priateľka musela jesť menej chutnú bezlepkovú náhradu. Po otvorení Grizzly Tacos už mohli jesť jedlo, ktoré chutí obom.

“Tacos ma strašne bavia, pretože v každom hryze cítiť viac chutí – prepojenie sladko kyslej so slaným a jemne pálivým. Táto kombínácia ma omámila. Neviem, či sa mi to podarilo dostatočne opísať slovami. Mal som jednoducho pocit, že toto musí ochutnať viacej ľudí, aby som sa s nimi mohol o tom rozprávať,” opisuje Peter prvotný impulz na založenie bistra.

Realizácia celého projektu Grizzly Tacos trvala dva roky. Po vymyslení konceptu bolo potrebné nájsť vhodný priestor, v ktorom sa budú dobre cítiť Peter a Lucka, no najmä ich hostia. Priestor preto museli kompletne prerobiť.

“Spolupracovali sme so šikovným grafikom Skicom a stolárom Filipom Stahlom, ktorí chápali o čom nám ide a prichádzali s riešeniami ako to spraviť. S dispozíciou kuchyne mi zase vždy ochotne poradil Jakub z NYC Corneru. V skratke bez pomoci rodiny a kamarátov, by sme ešte neboli otvorení. Je to naša prvá prevádzka, takže sme sa museli učiť za pochodu, z finančných dôvodov nebolo veľa priestoru na chyby,” opisuje prípravy prevádzky Peter.

Aj keď súrodenci z Bratislavy ešte mekku taco, Mexiko, nemali možnosť navštíviť, ich jedlo aj tak stojí za to. Svedčí o tom aj fakt, že Grizzly Tacos už niekoľko rodených Mexičanov navštívilo a chutilo im. “Ocenili najmä domáce placky a salsu z pečených tomatíl,” hovorí Lucka.


“Nesnažíme sa byť na silu autentická mexická taquería. Autenticitu dodržujeme pri receptoch, kde nie je iná možnosť. Sypať slovenský petržlen na tacos, to by asi nešlo. Mexická kuchyňa je najmä hyperlokálna, nevidím dôvod prečo by sme nemohli nahradiť napríklad v salse mango broskyňou, alebo podobne ak môžeme využiť našu lokálnu čerstvosť,” hovorí Peter.

A čo je podľa zakladateľov bistra základom perfektného tacos? Podľa Lucky jednoznačne placka.“Cesto musí byť poriadne vypracované, je potrebné sa mu venovať, aby malo tie správne vlastnosti. Roztlačený disk cesta nemôže byť ani moc tenký, ani moc hrubý. No a keď sa vám toto všetko podarí, tak ju treba ešte naplniť tým správnym pomerom mäsa alebo zeleniny a vhodnej salsy a akurátneho množstva koriandru a vyšťavenej limetky, ktorá to krásne celé spojí,” opisuje Lucka prípravu dokonalého tacos.

V poslednom období sa v Bratislave objavuje čoraz viac mexických reštaurácií. Momentálne sa však podľa Petra najväčšia konkurencia Grizzly Tacos nachádza priamo na ich ulici. Ide o „nemexickú“ prevádzku Richman na Mariánskej.


A aké sú ďalšie plány súrodeneckého dua? Podľa Lucky, chcú určite vyraziť do Mexika a priniesť ľuďom nový špeciál, nakoľko ich súčasná ponuka je len začiatok.“Taktiež chceme najmä dbať na to, aby každé taco a burrito bolo tak dobre spravené, ako keby sme si ho robili pre seba,” dodáva Lucia.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech