Európska komisia uznala ďalšiu slovenskú lahôdku ako chránený produkt

  • Európska komisia pred pár dňami schválila chránené označenie ďalšej zo slovenských lahôdok
  • Víno Skalický Rubín dostalo toto vyznamenanie spolu s francúzskym La Clape
  • Nápoj je jedinečný najmä vďaka tomu, že je vyrobený z hrozna vypestovaného na jasne ohraničenom priestore
still-life-2905834_1920
Pixabay (ilustračný obrázok)
  • Európska komisia pred pár dňami schválila chránené označenie ďalšej zo slovenských lahôdok
  • Víno Skalický Rubín dostalo toto vyznamenanie spolu s francúzskym La Clape
  • Nápoj je jedinečný najmä vďaka tomu, že je vyrobený z hrozna vypestovaného na jasne ohraničenom priestore

Ďalšie skvelé uznanie produktu slovenského pôvodu. Európska komisia v piatok 15.decembra schválila žiadosť o zápis nášho Skalického Rubínu do registra Chránených označení pôvodu. Tu máme už nejaký ten čas zapísanú napríklad aj slovenskú bryndzu, trdelník, oštiepok, parenicu alebo Stupavské zelé. Okrem nášho vína komisia prijala do zoznamu takmer dvoch tisícok vín aj francúzske La Clape. Informuje Teraz.sk.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: vino-masaryk.sk

Vedúci Zastúpenia Európskej komisie, Dušan Chrenek, pre TASR prezradil: „Skalický rubín je ďalším z radu slovenských vín, ktoré sú medzi európskymi chránenými označeniami pôvodu. V európskom registri je tak spolu zapísaných 21 slovenských chránených označení vín, vrátane Vinohradníckej oblasti Tokaj.“ TASR tiež informovala, že červené víno Skalický Rubín je vyrobené jedine z hrozna vypestovaného na ohraničenom území kopca Vinoperk, čo mu dáva výslednú chuť, vôňu aj celý charakter.

Celkovo máme pod ochranou už 19 na Slovensku vyrábaných produktov, na ktoré môžeme byť právom hrdí. Do zoznamu pribúdajú slovenské lahôdky takmer ročne a v súčasnosti o zápis podľa dokumentu Ministerstva pôdohospodárstva žiadajú aj Liptovské droby, ktoré na výsledok ešte čakajú.

Skalický Rubín si môžeš vychutnať už za 6 eur za fľašu a svoje víno opisuje výrobca, Víno-Masaryk, takto: „Tradičný Skalický Rubín je staré značkové víno typické pre náš kraj. Hrozno z Frankovky modrej zberané z 50-ročného vinohradu dodáva ten pravý charakteristický odrodový buket po zrelom ovocí. Jeho jemná škoricová vôňa, primeraný obsah tanínu a vyššie kyseliny tvoria dokonale harmonické víno tmavorubínovej až granátovej farby. Toto víno je pre milovníkov tvrdších červených vín. Podáva sa pri teplote 14°C, chutné je k tmavému  mäsu a výborne sa hodí k Skalickému trdelníku.“ Ochutnal si ho už?

Zdroj: teraz.sk, vino-masaryk.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech