Na južnom Slovensku vybudovali makové „kráľovstvo“. Majú v ponuke aj unikátny typ maku

  • Makový biznis je ešte aj dnes opradený rúškom byrokracie
  • O tom, že sa ju oplatí prekonať, svedčí aj rodinné hospodárstvo Pemak
  • Zo slovenskej tradičnej potraviny dnes ťažia maximum
makk
facebook.com/pemak
  • Makový biznis je ešte aj dnes opradený rúškom byrokracie
  • O tom, že sa ju oplatí prekonať, svedčí aj rodinné hospodárstvo Pemak
  • Zo slovenskej tradičnej potraviny dnes ťažia maximum

Kým väčšina krajín Európskej únie pestovanie maku úplne zakazuje, u nás je stále povolené. Napriek tomu sa maku na Slovensku vypestuje každý rok čoraz menej. Hoci spolu s Českom držíme v jeho produkcii pre potravinársky priemysel európsky monopol, nie je však pre našu ekonomiku vôbec dôležitý.

Štatistiky vylepšujú len miestni pestovatelia, medzi ktorých patrí aj rodinné hospodárstvo z najjužnejšej obce na Slovensku – Patince. Dnes tu Pémovci realizujú svoj makový sen.

Rodina, ktorá sa dlhé roky venovala poľnohospodárstvu, sa v roku 2011 ubrala cestou pestovania maku. Podarilo sa im pritom vybudovať „kráľovstvo maku,“ z ktorého pochádzajú ich výrobky lokálnej značky PEMAK.

“Základom našej filozofie je predovšetkým poctivá práca, pri ktorej zachovávame najvyššiu kvalitu dopestovania aj spracovania našej úrody,” povedali zakladatelia Pemak pre Startitup.

Mak si rodina Pémovcov pestuje na vlastných poliach, ktoré majú v okolí tridsiatich kilometov. V posledných rokoch vysievajú vyše 100 hektárov maku rôznych odrôd. Miesta, kde mak vysievajú, však musia pravidelne obmieňať, aby sa zachovali agrotechnické a osevné postupy.

Pestovanie maku však nie je ani na Slovensku prechádzka ružovou záhradou. Ak chce človek svoj biznis postaviť na maku, neobíde ho všade prítomná byrokracia.

Treba spomenúť, že najvýznamnejším pestovateľom makovíc, je v súčasnosti Afganistan, ktorý však svoju produkciu používa na nelegálnu výrobu drog. Na Slovensku a v Česku vyrábajú z makovíc drogy farmaceutické spoločnosti, zvyšok úrody nechávajú farmári dozrieť a mak predajú ako neškodnú potravinu. No aj v tomto prípade to nie je také jednoduché ako pri pestovaní paradajok.

Mak sa totiž môže pestovať nad 100 metrov štvorcových iba s povolením, pri ktorom pestovateľ musí absolvovať školenie potrebné pre prácu s opiátmi a psychotropnými látkami.

“V prvom rade treba zvládnuť povolenie a byrokraciu okolo pestovania maku. Musíte si vybrať správne odrody, zvládnuť prípravu pôdy a výsadbu 1 kg maku na 10 000 m2. Keď dozrejú makovičky, ručne ich pozberáme kvôli najvyššej kvalite a zbytok zožneme kombajnom. Naše makovičky otvárame, čistíme, triedime, balíme a nakoniec dávame do obalu alebo nejakého výrobku.”

Mak tak môžeš nájsť aj v mede, v oleji vo výliskoch na múku alebo dokonca v prírodných mydlách. Mnoho ľudí pritom ani nevie, že mak nemá iba modrú farbu, ale môže byť aj biely či hnedý.

“Každý náš výrobok má svoj príbeh a prívrženca. Naša „cesta“ sa neskončila iba pri pestovaní maku. V spracovanej podobe mak dostávame do fľašiek v podobe oleja, ako maškrtu do čokolád a pre detičky sme zosobášili med s mletým makom v podobe nátierky. “

“Veľakrát sa stretneme s otázkou, či mak prifarbujeme, alebo biely mak je biely preto, lebo sme ho zbierali v nedozretom štádiu.”

Ide však o špeciálnu odrodu. Takýto pomletý mak je dokonca jedna z najdostupnejších surovín, z ktorej môže ľudský organizmus efektívne prijať vápnik. V časoch chudoby sa používal biely mak namiesto orechov. Preto sa ho určite oplatí zaradiť do jedálnička. Ak si aj ty dostal chuť vyskúšať makové výrobky zo slovenských plantáží, pozri si ponuku Pemak TU.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech