Podľa mnohých je toto najlepšia pizza v meste, ktorá do Bratislavy prináša chuť Neapolu

  • Dvaja Taliani priniesli na Slovensko pizzu, aká u nás nemá obdobu
  • Nadýchané cesto a prvotriedne ingrediencie z nej robia gurmánsky zážitok
  • Ten si treba určite raz za čas dopriať v pizzerii Basilicó
pap
archív:Basilicó
  • Dvaja Taliani priniesli na Slovensko pizzu, aká u nás nemá obdobu
  • Nadýchané cesto a prvotriedne ingrediencie z nej robia gurmánsky zážitok
  • Ten si treba určite raz za čas dopriať v pizzerii Basilicó

Mnohí ju považujú za jednu z najlepších pizzerií v meste. Ak sa tomuto miestnu niečo nedá uprieť, tak je to určite autentickosť. Ak si niekedy bol v Neapole, s najväčšou pravdepodobnosťou si dostal na tanier pizzu ako je tá z pece pizzerie Basilicó.

Za celkovým konceptom stoja dvaja spoločníci Gerardo Cardillo a Alfonso Puzella, ktorí sa pred 2 rokmi rozhodli prísť na Slovensko a predstaviť tamojším ľuďom pravú neapolskú pizzu.

Obaja spoločníci pochádzajú z juhu Talianska, narodili sa v provincii Benevento v regióne Campania. Doma v Taliansku už nejakú dobu pôsobia v gastronomickom priemysle, zameriavajú sa predovšetkým na ich najväčšiu vášeň, ktorou je výroba pizze.

Spoločníci sa spoznali v roku 2005 a otvorili prvú vlastnú reštauráciu-pizzeriu v regióne Campania. Neskôr, v roku 2016, sa rozhodli svoje aktivity rozšíriť a do detailov vyladenú pizzu priniesť aj na slovenský trh.

V Bratislave je síce nespočetné množstvo pizzerií, no tá od Basilicó má v sebe niečo, na čo bežne nenatrafíš.

„Jedinečnosť našej pizze spočíva v kvalite surovín a jej spracovania. Základom je dlhý proces kysnutia, čo znamená, že predtým, než sa podáva, kvasí minimálne 48 hodín. Práve toto ju robí ľahkou, chutnou, nadýchanou a jedinečnou, akou je tradičná neapolská pizza. Unikátnou ju tiež robí spôsob pečenia v peci s teplotou okolo 400º C, jej dokonalé manuálne vypracovanie pekárom a v neposlednom rade láska, s ktorou každú jednu pizzu pripravujeme,“ hovorí tím Basilicó pre Startitup.

Pizza Basilicó síce zožala veľký úspech už od prvého dňa, kedy ju majstri začali na Slovensku vyrábať, no nebolo vždy všetko ružové. Zatiaľ, čo prevažná väčšina Slovákov, ako aj talianskych zákazníkov, si pizzu pochvaľuje, nájdu sa aj ľudia, ktorí jednoducho nevedia pochopiť napríklad „zhorené“ okraje či hrúbku cesta typickú pre pizzu z neapolských ulíc.

„Chceme zdôrazniť, že naša pizza je „neapolská“, a teda veľmi špecifická, takže dokážeme pochopiť aj to, že niektorým ľuďom nechutí práve pre jej osobité vlastnosti a jedinečnosť. Musíme ale tiež naopak podotknúť, že prevažná väčšina našich zákazníkov hodnotí cesto ako výnimočné a mimoriadne chutné,“ ohradzujú sa Taliani.

Aký je rozdiel medzi slovenskou a neapolskou pizzou a ako tento rozdiel vnímajú Slováci? „Zásadným rozdielom je, že naša pizzeria neponúka „rýchlo kvasenú“ pizzu. Tá naša je dokonale vyzretá a starostlivo spracovaná (doba jej kysnutia je cca 48 hodín), vďaka čomu je ľahko stráviteľná, keďže cesto je veľmi krehké a nadýchané. Dôkazom sú niektorí zákazníci, ktorí si u nás objednajú a na jedno posedenie zjedia naraz aj dve pizze za sebou,“ vysvetľujú.

Ďalším rozdielom je, že na ich pizzu servírujú originálne talianske produkty, ktoré dovážajú priamo z Talianska. Podľa tímu Basilicó slovenskí zákazníci stále viac a viac oceňujú vysoko kvalitné talianske produkty, čo Talianov pracujúcich v tejto pizzerii samozrejme veľmi teší.

Projekt Basilicò sa zrodil s myšlienkou a nádejou ďalšieho rastu v rámci Slovenska. Zatiaľ však majitelia nechcú prezrádzať ich plány do najbližšej budúcnosti, radi by však časom zrealizovali ďalšie plánované projekty pod hlavičkou ich značky.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech