Slovenka si svojím bezlepkovým bistrom podmanila Paríž, teraz ho predáva

  • Gastro sa považuje za jedno z najrizikovejších odvetví podnikania
  • Kým mnohí neuspejú ani doma, Jane Bukovinovej sa to podarilo v Paríži
  • Svoje úspešné parížske bistro teraz predáva a chystá sa na novú výzvu
deer
  • Gastro sa považuje za jedno z najrizikovejších odvetví podnikania
  • Kým mnohí neuspejú ani doma, Jane Bukovinovej sa to podarilo v Paríži
  • Svoje úspešné parížske bistro teraz predáva a chystá sa na novú výzvu

Do podnikania v gastronómii sa dnes púšťa čoraz viac ľudí. Na ceste za svojím snom sú ochotní prijať veľkú dávku rizika a ísť do boja s obrovskou konkurenciou. Už v rodnom meste to môže byť tvrdý oriešok, no čo potom v cudzej krajine, kde platia iné pravidlá? Slovenke Jane Bukovinovej odvaha rozhodne nechýbala a spolu s kamarátkou Soňou Koňuchovou si otvorili vlastné bistro nie v Bratislave, ale v Paríži. Do krajiny satiry, syra a bagiet ich v roku 2006 privialo vysokoškolské štúdium a hlavné mesto Francúzska im učarovalo.

Školu úspešne ukončili, no horšie už bolo nájsť si v Paríži prácu, ktorá by ich bavila. Práve preto padla voľba na podnikanie. Pre niekoho bláznovstvo, pre mladé absolventky výzva. Už v tom čase sa Jana stravovala bezlepkovo a nájsť v meste preslávenom croissantmi a bielym pečivom niečo bezlepkové, bolo priam nemožné.

Podobné to bolo s kvalitnou kávou, ktorú dnes už nájdeme vo väčšine hipsterských podnikov. Tak sa pred viac ako štyrmi rokmi zrodilo bistro a kaviareň s názvom Thank You, My Deer. Neskôr pribudol aj bezlepkový a kávový e-shop.

Začiatky samozrejme neboli ľahké, no s pomocou priateľov bistro zvládli úspešne otvoriť. Fakt, že s bezlepkovou ponukou sa odlíšili od konkurencie, im neskutočne pomohol. Francúzske médiá o nich začali písať bez toho, aby dali čo i len cent do reklamy.. Informácia pochádza z Forbes.sk. Ich bistro si získalo prvých pravidelných zákazníkov a potom ďalších a ďalších. V Chodili kvôli bezlepkovým koláčom a sendvičom z domáceho chleba, chutným sezónnym jedlám z lokálnych produktov, skvelej káve, štýlovému dizajnu a milému personálu. Úspechu nahrávala aj výhodná lokalita v 11. parížskom obvode.

Bistro sa časom stalo vyhľadávaným nielen pre obyvateľov Paríža, ale aj pre turistov a návštevníkov zo Slovenska, ktorí sa o Thank You, My Deer dočítali v médiách. Na Tripadvisor-e získal podnik 4,5 bodov z piatich a okolo 90 recenzií, kde ľudia chvália najmä skvelé brunche. Bistro je populárne tiež vďaka ponuke nielen bezlepkových, ale aj vegánskych a vegetariánskych jedál. Pýši sa tiež certifikátom výnimočnosti, ktorý portál udeľuje podnikom, ktorým turisti dlhodobo udeľujú výborné recenzie.

Jana a Soňa, ktorá medzitým odišla za kariérou do Anglicka, dokázali priam nemožné. Uspeli s vlastným konceptom v cudzej krajine, ktorá si potrpí na kvalitu jedla. Parížania napríklad nefandia supermarketom, ale potraviny stále nakupujú v maličkých obchodíkoch, pekárňach či mäsiarstvach. To, že Thank You, My Deer sa na trhu úspešne drží takmer 5 rokov, je obrovskou známkou kvality. Sám za seba hovorí už fakt, že ľudia tu ráno pred otvorením stoja rady, aby si mohli vychutnať svoje espresso z legendárneho kávovaru La Marzocco či populárny brunch.

Ako informoval magazín forbes.sk, aj napriek tomu sa Jana Bukovinová rozhodla úspešný podnik aj svoj e-shop predať. Nový majiteľ prevezme koncept, no originálny názov a etablovanú značku Thank You My Deer si Jana ponechá pre svoj ďalší podnik. Prezradila, že plánuje skúsiť podnikateľské šťastie v inom kúte Francúzska, s veľkou pravdepodobnosťou pôjde o francúzske Alpy. Držíme Janke palce a veríme, že zopakuje gastronomický úspech z Paríža. :)

Zdroj: Forbes.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá