Slovensko tento rok oslavuje 25 rokov samostatnosti. Ako sa od jeho vzniku zmenili naše jedálničky?

  • Trend zdravého životného štýlu a zvyšovanie cien potravín sa priamo premietli aj do našich jedálničkov
  • Vegánstvo a vegetariánstvo zaznamenali veľký boom po celom svete a menej mäsa kupujú aj Slováci
  • Analýza poukazuje aj na to, že zo Slovákov sa stali vášnivými kávičkármi, stúpla spotreba syrov a pivo vymieňame za víno
collage
recepty.sk/Unsplash
  • Trend zdravého životného štýlu a zvyšovanie cien potravín sa priamo premietli aj do našich jedálničkov
  • Vegánstvo a vegetariánstvo zaznamenali veľký boom po celom svete a menej mäsa kupujú aj Slováci
  • Analýza poukazuje aj na to, že zo Slovákov sa stali vášnivými kávičkármi, stúpla spotreba syrov a pivo vymieňame za víno

Slovensko tento rok oslavuje svojich 25 rokov samostatnosti. Za štvrťstoročie sa v návykoch spotrebiteľov mnohé zmenilo najmä vďaka otvoreniu hraníc. Prišla nová móda, technológie, ekonomika sa pomaly postavila na nohy a súčasne s tým sa menila aj taká drobnosť, akou je náš jedálniček. Prepadli sme trendu zdravého životného štýlu alebo stále preferujeme sýtu slovenskú kuchyňu bez obmedzení? Zaujímavé informácie tentokrát zozbierala vďaka štatistickému úradu Poštová banka.


O tom, ako závratne rýchlo vo svete stúpa záujem o vegetariánstvo a vegánstvo a ako sa z tejto krivky vymyká Slovensko, sme písali nedávno (celý článok si prečítaš TU). Napriek tomu, že u nás narástol záujem o zverinu, hydinu (o 40%) a ryby (o viac ako 1/3), ostatné druhy mäsa nekupujeme takmer vôbec. Hovädzinu kupujeme o 70% menej než v roku 1993 a v tesnom závese je aj teľacie mäso. Tento fakt však rozhodne súvisí ako s cenou potraviny, tak aj so zdravším životným štýlom, ktorý Slováci dnes preferujú omnoho viac, než tomu bolo kedysi.

Ak ešte zostaneme pri poklese záujmu, rozhodne sem patria klasické prílohy, ako napríklad pšeničné pečivo (-35%), zemiaky (-45%) a chlieb (-30%). Tie dnes nahrádzame vo veľkej miere cestovinami, ktorých predaj od prvého roku samostatnosti vzrástol o 65% a spolu s ním aj záujem o rôzne druhy trvanlivého pečiva, ktorého kupujeme o 45% viac ako v minulosti.

Veľký boom zažíva aj zámena cukru za med. Včelári sa určite tešia zo zvýšenia spotreby zlatého medu o neuveriteľných 120% od vzniku samostatného Slovenska. Dnes si radi pochutnáme aj na syroch a zverine, o celú 1/5 sa zvýšila spotreba vína, ktorým nahrádzame pivo (-1/4), ale hlavne nedáme dopustiť na dobrú kávu. Tú vyžadujeme v našom jedálničku až o 80% viac, než tomu bolo v roku 1993.

A ešte pár drobností: „Výrazne menej aj solíme. Prekvapivé však v tomto kontexte je, že zeleniny jeme stále rovnako, možno o niečo častejšie si doprajeme čerstvú zeleninu. Čo sa týka ovocia, tam naša spotreba klesla o 10 %. Znížili sme ale aj konzumáciu tukov. Síce sa zvýšila spotreba rastlinných tukov a olejov, no znížila sa konzumácia masla a bravčovej masti. Pijeme výrazne menej mlieka, a to takmer o polovicu. Klesla aj konzumácia tvarohu, a to o 30 %.“ Zaujímavé, čo povieš?

Zdroj: TS/Poštová banka

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech