Startitup otestoval: Toto je raj, ktorý namotá každého gurmánskeho mäsožrúta

  • Dnes je gastronómia stále viac ovládaná vegánskymi trendmi
  • V tomto podniku si však ako bylinožravec na svoje neprídeš
  • Carnevalle je oslavou mäsa a tučné stejky sú tu na dennom poriadku
karneval2
Carnevalle
  • Dnes je gastronómia stále viac ovládaná vegánskymi trendmi
  • V tomto podniku si však ako bylinožravec na svoje neprídeš
  • Carnevalle je oslavou mäsa a tučné stejky sú tu na dennom poriadku

Už pri vchode do reštaurácie Carnevalle na Hviezdoslavovom námestí ťa privíta slogan, ktorý predpovedá tvoju najbližšiu budúcnosť: „Nice to MEAT you“. Už onedlho totiž na tvojom tanieri pristane to najlepšie, čo si vo svete mäsa môžeš priať. Začať môžeš netradičným hovädzím sushi so zázvorovo-hruškovým pyré či skvelo dochuteným hovädzím tatarákom s hriankou.

V oboch prípadoch sa už po prvom ochutnaní rozplynieš v nebi živočíšneho proteínu. Ak chceš predsa len začať zľahka, aby si si o to viac vychutnal nasledovný stejk, môžeš začať aj pravou byvolou mozzarellou.

Nezabudni si k tomu ako správny gurmán nechať odporučiť to správne víno, ktoré upevní tvoj gastronomický zážitok. Ponúkajú tu výber z viac ako 100 kvalitných vín. No poďme k tomu najhlavnejšiemu. Nebudeme tu predsa spievať ódy na šalát či polievku, napriek tomu, že miestny vývar ti skvelo zahreje žalúdok. Pri výbere hlavného jedla budeš stáť pred životnou otázkou: Ktorý stejk si vybrať?

Uskromniť sa s flankom z amerického hovädzieho alebo rúbať vyššie s beef fillet-om z uruguayského hovädzieho kŕmeného zrnom, stejku z japonského plemena Wagyu či filletom najvyššej triedy USDA Prime, ktoré je unikátne svojou krehkosťou, chuťou aj textúrou? Okrem hovädzieho tu nájdeš aj mäso z mangalice či jahňacie.

My sme sa rozhodli preskúmať prostredníctvom chuťových pohárikov uruguajské pasienky a neľutovali sme. Na tanieri nám pristál absolútne šťavnatý medium stejk s jemnou krustou navrchu a s tou pravou chuťou „kravy“. K len zľahka ochutenému mäsu, tak ako to má byť, máš na výber 7 druhov omáčok vrátane jemnej holandskej, šampiňónovej, horčicovej, s čiernym korením či z červeného vína.

Nenechaj sa pritom zastrašiť ich francúzskymi názvami. Ak predsa len nie si „stejkový“ typ, nemusíš vešať hlavu. Mäsový karneval stále nekončí a reštaurácia si ťa dokáže omotať okolo prstami ďalšími gurmánskymi pokrmami.

Oplatí sa ochutnať tie najjemnejšie kačacie prsia pod slnkom pripravené delikátnou metódou sous vide, kedy sa mäso pozvoľna varí vo fólii aj desiatky hodín. Kontrastom k krehkosti mäsa je chrumkavá tuková koža na povrchu. To všetko doplnené demi glace omáčkou a nadýchaným zelerovým pyré.

Nieže by sme boli závislí na kačacom mäse, no absolútnou bombou sú tiež domáce raviolli plnené kačacím rillette a poliate smotanovou hľuzovkovou omáčkou. Po tomto všetkom budeš jednoznačne pred prasknutím, no odpustil by si si dezert, keď vieš, že tu nájdeš créme brulée či mascarpone penu na krehkej pusinke s omáčkou z passion fruit?

Ako si zrejme pochopil, gastronómia v Carnevalle je na prvotriednej úrovni a my jej nemáme absolútne čo vytknúť. K mäsu sa tu správajú s úctou a vedia, ako ho upraviť do dokonalosti, je cítiť čerstvosť a kvalita surovín. Reštaurácia popri klasickom menu ponúka aj sezónne, takže vždy je čo objavovať.

Personál je nadmieru zdvorilý, cítiš sa tu ako kráľ, so všetkým ti poradí a nepocítiš ani kúsok arogancie, ako v mnohých iných bratislavských podnikoch. Reštaurácia má krásny moderný interiér a vybrať si môžeš z dvoch častí – zasklená terasa je ideálna pre romantickú večeru, pričom máš samozrejme výhľad na námestie, zadná časť je väčšia a môžeš tu vďaka otvorenej kuchyni sledovať kuchárov pri práci.

Óda na mäsový raj však ešte nekončí. V Carnevalle totiž nájdeš aj unikátny Meat Market, ktorý je zrejme jediným na Slovensku. Ak nemáš mäsa stále dosť ani po chutnej večeri, alebo si ho jednoducho chceš pripraviť po svojom, môžeš si tu nakúpiť naozaj kvalitné kúsky hovädzieho, bravčového, jahňacieho či teľacieho, aké v slovenských obchodoch určite nenájdeš.

Ak si nevieš rady, sú tu na slovo vzatí experti, ktorí ti radi poradia, ktorý kúsok je pre tvoje varenie najlepší. Za Carnevalle stojí majiteľ Pavel Benčík, ktorého spoločnosť Bencik Culinary Group vlastní viacero úspešných bratislavských reštaurácií.

V Bratislave je veľa skvelých reštaurácií podobných kvalít, no ak si vyslovene mäsožrút, túto musíš vyskúšať. Naše absolútne nezávislé testovanie sa stretlo len s pozitívami a nech sme sa snažili akokoľvek, nenašli sme nič, čo by sme vytkli.

Ceny by samozrejme mohli byť nižšie, no ak chceš skvelú kvalitu a servis, za pár eur to žiaľ v úplnom centre nášho hlavného mesta nenájdeš. V reštaurácii sme boli opakovane, a naše dojmy sa len potvrdili, preto môžeme s čistým svedomím odporúčať.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech