Talian varil bryndzové halušky a popritom Slovensko „šarmantne“ skritizoval

  • V prestížnej súťaži Masterchef Taliansko sa objavila naša slovenská špecialita
  • Sympatický Francesco sa rozhodol domácim predstaviť naše tradičné bryndzové halušky
  • Popritom ako varil priznal, že na Slovensku sa cíti ako v Taliansku pred 100 rokmi a aj to, že 5 detí v rodine je u nás úplný štandard
masterchef.sky.it/slovakia.travel
  • V prestížnej súťaži Masterchef Taliansko sa objavila naša slovenská špecialita
  • Sympatický Francesco sa rozhodol domácim predstaviť naše tradičné bryndzové halušky
  • Popritom ako varil priznal, že na Slovensku sa cíti ako v Taliansku pred 100 rokmi a aj to, že 5 detí v rodine je u nás úplný štandard

Slovensko v posledných dňoch obletelo video (nájdeš pod článkom) mladého kuchára z Talianska, ktorý sa v súťaži Masterchef rozhodol domácim navariť našu národnú pochúťku. Podľa vlastných slov sa recept na bryndzové halušky naučil priamo u nás na Slovensku, a to vďaka tomu, že jeho priateľka pochádza zo Žiliny. Mnohí sa ale pousmejú nad vsuvkami, ktoré do varenia sympatický Francesco vložil. Slovenku poriadne „naložil“.

 

„Objavil som toto jedlo, keď som cestoval s frajerkou na Slovensko. Je to jedlo, ktoré má veľmi silnú chuť. Zaľúbil som sa nielen doňho, ale aj do mojej frajerky.“ Nuž, začína to vcelku sľubne. Určite ste sa už stretli s mnohými, ktorí ostrú chuť bryndze veľmi nemusia a zahraničné návštevy nad našimi haluškami často len ohŕňajú nos.

Recept je jednoduchý a každá gazdinka vie, že sa začína strúhaním surových zemiakov. Túto činnosť Francesco okorenil komentárom: „Zemiaky sa nachádzajú v slovenskej kuchyni tak ako cibuľa, kapusta a mlieko. Sú to chudobné suroviny, ktoré slúžia na vykŕmenie rodiny… Aj mnohočlennej, pretože tam je tradícia 5 detí plus mama a otec…“

Francesco pokračoval: „Typická slovenská kuchyňa je zložená z mastných jedál, pretože ľudia sa tu živia poľnohospodárstvom. Takže mastná strava je nevyhnutná na tvrdú prácu a veľkú zimu.“

A ešte stále nekončíme. Vyjadril sa aj k našej bryndzi, ktorú určite nemilujú ani všetci Slováci. Čerstvému koziemu syru pripísal intenzívnu chuť a pridal: „Ochutnal som ho a nechutil mi. Aby som bol úprimný, tak je veľmi zlý.“ Ale to mu predsa odpustíme, ani my všetci nezbožňujeme ich paradajkové omáčky (aj keď…).

Najbolestnejšia rana však prišla po priznaní, že na Slovensku sa mu vlastne páči, ale: „Bol som ohúrený prostredím, ktoré je charakteristické a zaujímavé. Také niečo, ako bolo Taliansko pred 100 rokmi. Ako mentalita, tak aj príbytky. Zaujímavá krajina. Fascinujúca. Ako keby som sa vrátil do ďalekej minulosti.“ Potom už len halušky, slaninu a pažítku (aby vraj rešpektoval tradíciu) elegantne kus po kuse naložil pinzetou na kamenný tanier a dodal Buon Appetito. Au!

Otázky, ktoré teraz napadajú zrejme všetkým, sú tri: Kto mu tieto zaujímavosti o Slovensku porozprával? Ako to v tej Žiline asi musí vyzerať? Bol ten preklad vôbec správy? Možno sa to raz dozvieme.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech