TOP 5 rýdzo slovenských streetfoodov, ktoré vrátili štýl tradícii a konkurujú burgrom

  • Zo sveta k nám prúdi množstvo zahraničných trendov, ako sú burgre, wafle či burritá
  • Na Slovensku pritom máme bohatú zásobu jedál, ktoré sú skvelým základom pre streetfood
  • Toto sú slovenské projekty, ktorým sa podarilo spraviť tradičné jedlá trendovými
  • V podobe pojazdných stánkov ich nájdeš na rôznych podujatiach a festivaloch
food
Twister Bakery, Folks Food Truck, Nitránsky rínek
  • Zo sveta k nám prúdi množstvo zahraničných trendov, ako sú burgre, wafle či burritá
  • Na Slovensku pritom máme bohatú zásobu jedál, ktoré sú skvelým základom pre streetfood
  • Toto sú slovenské projekty, ktorým sa podarilo spraviť tradičné jedlá trendovými
  • V podobe pojazdných stánkov ich nájdeš na rôznych podujatiach a festivaloch

Trhance ako párance

Taliani majú spaghetti či tagliatelle, my máme párance. Túto ručne trhanú ces­to­vinu, ktorá kedysi poskytovala energiu drevorubačom, s lás­kou pri­pra­vuje ro­dina pani Lívie Lacovej. Párance sa podľa tradičnej receptúry naučili pripravovať v Pukanci. Ide o cesto z po­lo­hru­bej múky, vody a soli. V na­šom prí­vese ho ručne pá­rame – tr­háme a há­džeme do vria­cej oso­le­nej vody. Podľa chuti zmie­šame s tva­ro­hom, orechmi, ma­kom, alebo s pe­če­nými ze­miakmi, sla­nin­kou a smo­ta­nou. Na­vrch sa­moz­rejme po­le­jeme ho­rú­cim mas­lom,“ po­pí­sala príp­ravu dcéra pani Lí­vie, Zu­zana.

Folks Food Truck

Projekt z východného Slovenska pretavil do streetfoodu jedlá, ako sú kačiča s lokšami či halušky. Vznikol na zá­klade stret­nu­tia To­máša Tej­busa a Ju­raja Puz­dera, ktorý je ko­na­te­ľom e-shopu gaz­do­via.sk. Spo­lu­pra­cujú s viac ako 80 far­mami a pre­vádz­kujú ma­nu­fak­túru na vý­robu lokší, pi­ro­hov, šú­ľan­cov a iných tra­dič­ných gas­tro kle­no­tov. Prostredníctvom Folks Food Truck sa Tomáš rozhodol priniesť jedlo hodné reštaurácie do ulíc. „Sníval som o vlastnej reštaurácii, no rozhodol som sa, že najskôr prídem s kvalitným, aj keď jednoduchým jedlom, ja za ľuďmi,“ prezradil Tomáš.

Twister Bakery

O pôvod trdelníka sa bije viacero krajín, no na Slovensku si trváme na svojom, že je jednoducho náš. Tentokrát nejde o ten skalický, ale o jeho trochu modernejšiu podobu. Je menší a predovšetkým plnený, a to zmrzlinou či šľahačkou a ovocím, nutelou či čokoládou. N povrchu nájdeš posyp zo škorice a cukru alebo kokosu. Za znač­kou stojí mladý pár, ktorý chcel do Bra­ti­slavy pri­niesť niečo mo­derné a zau­jí­mavé. „Tr­del­níky sú kla­sika už mnoho ro­kov, no prečo ich ne­skú­siť nie­čím obo­ha­tiť?“ tvr­dia ma­ji­te­lia. Toto je naozaj sladká bomba, ktorá stojí za to.

Podpecníky original


Chlebový posúch, ktorý má aj názvy ako Podplamenník či Poplamúch, sa na Slovensku piekol od nepamäti. Je z kysnutého cesta, pripravuje sa naslano s bryndzou, slaninkou či klobásou, ale aj nasladko s jablkami, makom či orechmi, a následne pečie v hlinenej peci pri teplote až 300 stupňov celzia.

S touto „slovenskou pizzou“ prerazila rodina Kožákovcov z Mojmíroviec, ktorí stoja za firmou Pod pecou a so svojimi stánkami jazdia po Slovensku od roku 2008. Okrem toho ich tiež permanentne nájdeš v Nitre.

Buchtáreň


Projekt Tomáša Hakla priniesol späť nostalgické spomienky na detstvo v podobe parených buchiet. Plnené džemom, vanilkovým krémom, ale aj bryndzou či mäsom, ich začal najprv predávať v pojazdnom stánku. Ako jeden z mála stánkových streetfoodov však prešiel na ďalší level a otvoril si kamennú prevádzku. Dnes má už pobočky tiež v Auparku a Eurovei. Poctivé buchty, ktoré miluje celá Bratislava, im dodáva slovenská výrobňa. Tomášov recept na úspech znie: „Na­ozaj tvrdo pra­co­vať, nech­cieť všetko hneď, byť kre­a­tívny a k tomu mať štipku šťas­tia,“

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech