TOP michelinské reštaurácie kúsok od našich hraníc, ktoré premenia večeru na životný zážitok

  • Každý správny gurmán by mal aspoň raz za život navštíviť jeden z klenotov gastronomickej scény
  • Na Slovensku síce máme množstvo výnimočných reštaurácií, no Michelinská hviezda nám stále chýba
  • Avšak v našom blízkom susedstve nájdeš hneď niekoľko podnikov, v ktorých zažiješ večeru svojho života
 srcset
Restaurant Konstantin Filippou, Costes Downtown
  • Každý správny gurmán by mal aspoň raz za život navštíviť jeden z klenotov gastronomickej scény
  • Na Slovensku síce máme množstvo výnimočných reštaurácií, no Michelinská hviezda nám stále chýba
  • Avšak v našom blízkom susedstve nájdeš hneď niekoľko podnikov, v ktorých zažiješ večeru svojho života

Field, Praha

Hlavné mesto Českej republiky sa môže pýšiť množstvom výnimočných reštaurácií, no len jednou michelinskou. Jednu hviezdu hrdo nosí podnik Field, ktorý je postavený na modernej odvážnej kuchyni v tak trochu škandinávskom štýle. Na jeho čele stojí šéfkuchár a zároveň spolumajiteľ Radej Kašpárek, ktorý predtým pôsobil v hoteli Swissotel The Bosphorus v Istanbule, v hoteli Savoy či v pražskej reštaurácii Coda.

Menu reštaurácie je postavené na originálnej a priamočiarej prezentácii surovín. Za desaťchodové degustačné menu zaplatíš 126 eur, za obedové degustačné menu 47 eur a ceny hlavných jedál začínajú na približne 23 eurách. V ponuke je aj párovanie jedál s vínom či nealko nápojmi. Jednoducho znamenitá gastronómia za skvelú cenu.

La Degustation Bohême Bourgeoise, Praha

Druhá pražská „hviezdičková“ reštaurácia je postavená na transformácii českých surovín a chutí do malých degustačných pokrmov, ktoré prebudia všetky zmysly a inšpirujú k premýšľaniu. Nápoj je zas to, čo dokáže chuť jedla ešte viac povzniesť, preto pokrmy párujú s degustačnými nápojmi – vínom, pivom aj ovocnými drinkmi.

Šéfkuchárom reštaurácie je Oldřich Sahajdák, ktorý má za sebou skúsenosti z Nemecka, Talianska, Portugalska aj Nového Zélandu a absolvoval kurzy prestížneho Culinary Institute of America. je veľkým zástancom českých surovín, čo sa odráža v celom menu reštaurácie, preto tam nájdeš jedlá postavené na kačici, špeku či repe. Za 8-chodové degustačné menu zaplatíš 136 eur. Dostane ťa aj štýlový interiér s kryštáľovým lustrom.

Onyx, Budapešť

Hlavné mesto Maďarska sa už môže pochváliť aj dvojhviezdičkovou michelinskou reštauráciou. Reštaurácia Onyx je navyše úplne prvou maďarskou reštauráciou, ktorej sa podarilo druhú hviezdu získať. Kuchárskemu tímu velí Ádám Mészáros a filozofiou podniku je prepájať tradíciu s inováciou. Všetky jedlá sú pripravované z tých najkvalitnejších surovín a s použitím moderných technológií, kuchári sú špeciálne školení a mnohí zamestnanci podniku sú víťazmi prestížnej súťaže Hungarian Jeunes Chefs Rôtisseurs.

Na menu nájdeš tradičné stredoeurópske suroviny, ako sú pstruh, kačacia pečeň, huby, jahňacie či lesné plody, to všetko v prekvapujúcom prevedení. Za „najlacnejšie“ trojchodové obedové menu zaplatíš 57 eur, topkou je 8-chodové menu za 112 eur.


Costes Downtown, Budapešť

Táto reštaurácia je „sestrou“ o niečo formálnejšej a drahšej Costes. Pôsobí o niečo sviežejšie, má viac „bistro“ atmosféru, nižšie ceny a zákazníkov poteší aj fascinujúcou otvorenou kuchyňou. Costes Downtown otvorili v roku 2015, a už o rok neskôr mala na konte jednu michelinskú hviezdu. Okrem večerí tu podávajú obedy a dokonca aj raňajky. Heslo reštaurácie znie „Kvalitná gastronómia bez kompromisov“, čo sa odráža aj v celom menu.

Šéfkuchárom je mladý perfekcionista Miguel Rocha Vieira, ktorý absolvoval na prestížnej univerzite Cordon Bleu London. Rád pracuje so sezónnosťou surovín a geografickým aspektom. Za približne 27 eur si tu užiješ absolútne gurmánske bufetové raňajky, 4-chodové večerné menu začína na 70 eurách.

Das Loft, Viedeň

Pre gurmána je Viedeň najdostupnejšou gastronomickou lokalitou, v ktorej nájde množstvo top reštaurácií, nevynímajúc tie michelinské. Medzi tie dostupnejšie patrí Das Loft, ktorá zaujme kozmopolitnou kuchyňou, skvelými drinkmi aj impozantným výhľadom z 18. poschodia na Viedeň. O úžasné kompozície chutí sa stará 31-ročný šéfkuchár z Bavorska Anton Gschwendtner, ktorý reštauráciu vedie len krátko od februára 2017.

Obľubuje ľahké moderné jedlá s dotykom „urban“ štýlu. Vysokú gastronómiu dopĺňa moderný dizajn, ktorý je v interiéri všadeprítomný, no čerešničkou na torte je dychberúci strop. Trojchodové obedové menu tu dostaneš za 62 eur, hlavné jedlá začínajú na približne 30 eurách, degustačná večera podľa šéfkuchára je za 91 eur.

Konstantin Filippou, Viedeň

Konkurenciu viedenských reštaurácií absolútne valcuje dvojhviezdičkový michelinský podnik šéfkuchára Konstantina Alexandra Filippou, ktorý je z polovice Grék, z polovice Rakúšan. Do stredoeurópskej kuchyne tak prináša vplyv Stredomoria, čím vzniká zaujímavá fúzia dvoch kulinárskych svetov. Má nespočet gastronomických skúseností a pracoval napríklad u Gordona Ramsayho. Stal sa tiež kuchárom roka 2016 v rebríčku Gault Millau.

Je puristom, presadzuje priamočiare varenie a medzi jeho „signature dishes“ patrí napríklad Sépia s údeným prepeličím vajíčkom a slimákom. Za degustačné 6-chodovú večeru zaplatíš 139 eur, za 10-chodovú 185 eur. Biznis obed o troch chodoch je za 37 eur. Všetko dopĺňa minimalistický elegantný interiér.

 

Ak si milovníkom zážitkovej gastronómie, rozhodne si v okolí Slovenska máš z čoho vyberať. Nezabudni si však rezervovať stôl s veľkým predstihom a nezabúdaj tiež na dresscode, ktorý je v mnohých z týchto podnikov formálny. Dobrú chuť!

Najnovšie video