Tradičné koláče, ktoré Slováci milujú si obľúbili aj v Amerike a je z nich obrovský hit

  • Česi šíria vo svete tradíciu známych Moravských koláčov
  • Ochutnali ich už aj Američania
Flickr / Rich Anderson
  • Česi šíria vo svete tradíciu známych Moravských koláčov
  • Ochutnali ich už aj Američania

Neexistuje snáď medzi nami jedinec, ktorý by na vlastnej koži nespoznal chuť známych Moravských koláčov. Podmanivá vôňa čerstvo upečených kruhovitých koláčov, v strede so sladkou náplňou, znásobená ich následnou neopakovateľnou chuťou, musí v každom z nás zanechať nezabudnuteľnú spomienku na túto pochutinu.

I keď podľa ich názvu sa za „pravlasť“ Moravských koláčov považuje územie našich západných susedov, je zrejmé, že ich výroba a súvisiaci vznik rôznych receptúr, majú svoj pôvod aj v iných krajinách

Moravské koláče vo svete

Okrem Slovenska, ktoré je výrobou týchto koláčov všeobecne známe, ako aj ďalších iných krajín, je výroba a konzumácia týchto koláčov veľmi populárna dokonca aj vo vzdialenom americkom štáte Texas. Pre mnohých to môže byť prekvapenie, no zmienky by sme našli pri skúmaní dávnejšej histórie. Už pred viac ako 150 rokmi do Texasu prichádzajúci českí imigranti, ktorých práve v Texase žije z celých Spojených štátov amerických najviac, priniesli so sebou aj receptúru na Moravské koláče, s pôvodnou tradičnou náplňou, akou sú tvaroh, mak, slivky alebo marhule.

Postupom rokov sa tu Moravské koláče stávali čoraz populárnejšie, miestni obyvatelia si ich osvojovali, možno dokonca povedať, že ich zamerikanizovali. Dôsledkom toho bolo aj vyvinutie nových receptúr s náplňami, akými sú farmársky syr, citrón, ananás, syr Philly, kuracie mäso s Čili papričkami alebo so špenátom, ako aj texaský druh klobásy nazývaný Jalapeňo. Udomácnenie Moravských koláčov na „ Texaský spôsob “ prinieslo so sebou aj ich regionálne premenovanie na „Kolache“.

„Koláčománia“

Ak v Texase povieš, že si Čech, spravidla to domácim hneď pripomenie Moravské koláče. Len v Dallase a v jeho okolí totiž existuje minimálne desať pekární a kaviarní, ktoré predávajú koláče. Najslávnejšia z nich je práve tá najstaršia, Czech Stop, známa „koláčová zastávka “ v mestečku West. Tá svojou popularitou vyvoláva takmer povinnosť pre okoloidúcich zastaviť sa a kúpiť krabicu koláčov. Najpredávanejšími sú však naďalej tie klasické „Kolache“ s tvarohom.

Koláčománia sa v poslednej dobe šíri už po celej Amerike. Vznikajú úspešné obchodné reťazce s množstvom pobočiek. Zostáva len veriť, že aj napriek vzniku rôznych nových receptúr sa nezabudne na tú originálnu a pre našinca tú najchutnejšiu.

Zdroj: atlasobscura.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech