V Trnave nájdeš bistro, ktoré robí z mäsožravcov závislákov na vegánskom jedle

  • 217 päť hviezdičkových recenzií napovedá, že v bistre Forky's vedia ako na svojich zákazníkov naozaj zapôsobiť
  • Ich jedlo hrá farbami a skvelými ingredienciami zabalenými len v ekologických obaloch
  • Ak by niekto chcel presvedčiť zarytého mäsožravca o skvelej chuti vegánskeho jedla, Forky's je ideálnym miestom
fokas
Forky's, Forky's Trnava
  • 217 päť hviezdičkových recenzií napovedá, že v bistre Forky's vedia ako na svojich zákazníkov naozaj zapôsobiť
  • Ich jedlo hrá farbami a skvelými ingredienciami zabalenými len v ekologických obaloch
  • Ak by niekto chcel presvedčiť zarytého mäsožravca o skvelej chuti vegánskeho jedla, Forky's je ideálnym miestom

Zakladateľom úspešného konceptu Forky’s, ktorý vznikol v roku 2015 v Brne, je Luboš Vidlička. Do Trnavy ho však priniesla Martina Domoráková, ktorá je majiteľkou nedávno otvorenej slovenskej frančízy.

Majiteľ Luboš Vidlička sa vo svojom živote venoval množstvu rôznych oborov, no k vytvoreniu Forky’s ho priviedlo poznanie o naozajstnom stave chovu, prepravy a konečnom zabití zvierat v dobe, kedy pre jednu gastro prevádzku pripravovali ponuku zo surovín od lokálnych farmárov. Nedalo mu to a na trh priniesol unikátny koncept bistra, ktorý žne veľký úspech nielen u vegánov či vegetariánov.

Narozdiel od množstva súčasných podnikov, Forky’s ponúka 100 % rastlinné a chuťovo bohaté jedlá, ktoré uspokoja aj ľudí holdujúcim steakom. Toto vegánske bistro sa nesie v znamení moderného štýlu, ktorý sa odráža nielen na interiéri, ale aj na prevedení jedál, ktoré človeka lákajú už na prvý pohľad.

Forky’s filozofiu dopĺňa aj ekologické smerovanie a plastové obaly tu budeš hľadať len márne. Všetko jedlo sa balí len do biologicky rozložiteľných obalov vyrobených z rastlín. Ide o unikátny PLA materiál z rastlinnej biomasy, na ktorých kúpou by mali uvažovať všetky uvedomelé reštaurácie.

„Je dôležité vyvíjať tlak na všetky podniky, ktoré sa aspoň trochu zaujímajú o prírodu, aby tieto obaly používali. Až potom môžu klesnúť ich ceny, práve vďaka rozšíreniu bio-plastových obalov. Sme na začiatku veľkých zmien, tie sa ale dejú krok po kroku a toto je pre nás ďalší z nich. K jej realizácii však potrebujeme podporu ľudí.“

Po Brne či Prahe prišlo Forky’s do Trnavy vo veľkom štýle. Plnochutné vegánske špeciality si tu vyžiadali ľudia.

„Záujemcovia o frančízu nás kontaktovali sami a spoločne sme si zdôvodnili, že je toto miesto pre našu značku veľmi vhodné. Na Slovensku začíname jednať s niektorými ďalšími záujemcami,“ opisuje expanziu Vidlička pre Startitup.

„Podobný koncept nám už dávno lietal mysľou z osobných dôvodov a zároveň sme cítili, že ľudia v Trnave sú priaznivo naklonení niečomu podobnému. Keď sme však spoznali myšlienku českého bistra Forky’s, voľba bola jasná,“ hovorí Martina.

Momentálne asi najväčším hitom, ktorý nepoteší len zarytého vegána, sú takzvané Superbowls – veľká miska plná nutrične hodnotných ingrediencií. V tomto prípade si dokonca môžeš zvoliť aj vlastnú kombináciu rôznych prísad a chutí.

A čo je podľa majiteľov Forky’s kľúčovým faktorom úspechu v gastro biznise?

„Rovnako ako v akomkoľvek inom obore, preferujeme otvorené a férové správanie a dohody podporené v našom prípade úžasnou myšlienkou, ktorá má za cieľ zmeniť myslenie a zodpovednosť v mnohých nečakaných súvislostiach.“

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá