Rodinná firma zo Slovenska vyrába exkluzívne gitary. Najkvalitnejšie drevo si zháňajú po celom svete

O 9 idú do práce, o 10 sú na káve a o 11 majú aperitív. Sám neviem, kedy Taliani pracujú

Veronika Remišová: Štátne IT bolo jedno veľké eldorádo. Po novom ušetríme milióny

Zamyslime sa, prečo už aj veľké množstvo Slovákov smeruje k budúcnosti bez mäsa

  • Mäso, mlieko, syry či vajíčka. Odnepamäti boli súčasťou typickej slovenskej stravy a svedčia o tom aj naše tradičné výrobky. Zdá sa však, že trend hovorí o postupnom vypúšťaná živočíšnych výrobkov z našich jedálničkov. Najnovší prieskum agentúry Focus ukázal, že takmer každý tretí Slovák uvažuje nad svojou spotrebou živočíšnych výrobkov.
 srcset
unsplash.com, instagram.com/alfabio_lunter
  • Mäso, mlieko, syry či vajíčka. Odnepamäti boli súčasťou typickej slovenskej stravy a svedčia o tom aj naše tradičné výrobky. Zdá sa však, že trend hovorí o postupnom vypúšťaná živočíšnych výrobkov z našich jedálničkov. Najnovší prieskum agentúry Focus ukázal, že takmer každý tretí Slovák uvažuje nad svojou spotrebou živočíšnych výrobkov.

Tento slovenský prieskum, o ktorom informovalo OZ Vegánske Hody, bol realizovaný v novembri na vzorke 1017 ľudí. To je síce len zlomok z 5 a pol miliónovej populácie krajiny, no poskytuje zaujímavé výsledky o tom, ako sa naše stravovacie návyky vyvíjajú v kontexte moderných trendov. Podľa prieskumu až 13 % ľudí na Slovensku znižuje svoju spotrebu živočíšnych výrobkov a ďalších 17 % uvažuje nad tým, že ju znižovať začne. To je dokopy 30 % populácie, ktorá sa minimálne zamýšľa nad konzumáciou živočíšnych výrobkov.

Čo to znamená? Sme uvedomelejší k zdravotným, etickým či ekologickým aspektom vysokej konzumácie mäsa či mliečnych výrobkov? Je nám ľúto zvierat alebo je dôvodom len to, že jesť zdravšie a vegánsky je v kurze? Pravdepodobne je to tak od každého trochu a každý človek, ktorý sa rozhodne zaoberať sa viac do hĺbky zložením svojho jedálnička, má preto trochu iné dôvody.

Zdravie aj ekológia

Medzi tie najčastejšie môžeme nepochybne zaradiť zdravotné. Vedci, výživoví odborníci, ale aj rôzni šarlatáni nás zo všetkých strán masírujú dôkazmi, prečo je konzumácia živočíšnych produktov škodlivá. Niektorí voči tomu zostali skeptickí, iným sa benefity rastlinnej stravy potvrdili na vlastnej koži. Konzumácia veľkého množstva mäsa a mliečnych výrobkov je však skutočne spájaná s vyšším rizikom kardiovaskulárnych či civilizačných ochorení. A ľudia, ktorým sa vážne ochorenie do života pritrafí, sa často zamyslia nad svojou životosprávou a snažia sa niečo zmeniť. A to v mnohých prípadoch práve v prospech rastlinnej stravy.

Čoraz častejšie sa táto téma rozoberá v kontexte environmentálnych problémov. Upozorňuje na to aj OSN, podľa ktorej má živočíšna výroba až 14,5-percentný podiel na tvorbe emisií a skleníkových plynov. To je podľa OZ Vegánske Hody viac než spôsobia všetky lietadlá, lode či autá sveta. Len živočíšna výroba zaberá podľa približne dve tretiny poľnohospodárskej plochy a na vyprodukovanie jedného kilogramu kuracieho mäsa sa spotrebuje približne 3 000 až 6 000 litrov vody. Oproti tomu kilo obilia spotrebuje len 450 litrov vody. Aj preto odborníci upozorňujú, že cestou spásy je prechod na väčší pomer rastlinnej zložky v strave k živočíšnej.

Príležitosť pre biznis

Bystrému oku neunikne, že na Slovensku narastá trend ponúkať vegetariánske či vegánske alternatívy aj v obchodoch s potravinami, v reštauráciách, bistrách a kaviarňach. Dnes je už úplne bežné požiadať v kaviarni o rastlinné mlieko do kávy či opýtať sa na zloženie cheesecake-u. Vegáni či ľudia s intoleranciou tak majú čoraz jednoduchší život a nálepka vegetarián či vegán je prijímaná stále pozitívnejšie. Čím viac sa totiž zo senzácie stáva bežná vec, tým viac rastie aj tolerancia ľudí. Rovnako sa zlepšuje vzdelanosť ľudí o strave a uvedomovanie si rizík, ktoré neuvedomelé stravovanie prináša.

Existuje predpoklad, že ľudí preferujúcich rastlinnú stravu bude pribúdať a aj preto je táto sféra obrovskou príležitosťou pre podnikateľov, ktorí prinášajú na trh bezmesité či úplne vegánske alternatívy. Na Slovensku je azda najvýraznejším menom spoločnosť Jána Luntera, ktorá sa preslávila zdravými výrobkami zo sóje, najmä tofu a nátierkami. Dokonca dokázala priam nemožné – na svoje vegánske produkty namotala aj milovníkov mäsa. Tržby spoločnosti Alfa Bio s.r.o kontinuálne rastú a vlani predstavovali 10,7 milióna eur.

Popri trende rastlinných náhrad sú tu však ešte inovatívnejšie riešenia, a to najmä nahradenie prirodzeného mäsa umelým, a to doslova. Do týchto technológií dnes putujú miliónové investície. Príkladom je spoločnosť Memphis Meats, ktorá vyvíja etické mäso vyrobené bez toho, aby kvôli tomu muselo umrieť zviera. Navyše sa pri jeho výrobe produkuje o 90 percent menej emisí ako pri živočíšnej výrobe. Do tohto startupu už investivali hviezdy ako Bill Gates či Richard Branson. Memphis Meats operuje heslom „svet bez vraždenia“ a môže sa stať jedným z lídrov nadchádzajúcej revolúcie v stravovaní.

Zobraziť celú galériu (10)
zdroj: Memphis Meats

Či už sa na túto skutočnosť budeme pozerať očami konzumenta a zamyslíme sa nad svojou vlastnou spotrebou a jej dôsledkami, alebo očami biznismena a vytušíme príležitosť, jedno je isté: V rastlinnej potrave je jednoznačne budúcnosť. Stanú sa z nás všetkých čoskoro vegáni? To si rozhodne nemyslíme. Trend konzumácie rastlinnej stravy v prospech živočíšnej však bude narastať a stále viac ľudí bude prechádzať na „green side“. Čo ty, dokázal by si žiť bez mäsa alebo je to pre teba absolútna utópia?

Najnovšie video