Lokálne švédske stoly či bikesharing. Toto ponúkajú naše jediné 2 „eko“ hotely na Slovensku

  • Na Slovensku je stále nedostatok „eko" hotelov, o čom vedči fakt, že od roku 2011 ich počet stále nevzrástol
  • Existujú len dva. Jeden v Bratislave a druhý v Košiciach
  • Na Slovensku je stále nedostatok „eko" hotelov, o čom vedči fakt, že od roku 2011 ich počet stále nevzrástol
  • Existujú len dva. Jeden v Bratislave a druhý v Košiciach

Prevádzkovanie hotelov, ktoré to robia ekologicky, je ešte stále nevyužitá štrbinka v podnikaní na slovenskom trhu. Svedčí o tom fakt, že celkovo sa ich počet zastavil na dvoch. Jeden je v Bratislave, druhý v Košiciach.

Prečo kultúra „eko“ hotelov nie je viac presadzovaná na Slovenku si nevie vysvetliť ani Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska. Takýto typ ubytovacieho zariadenia pritom dostáva ešte väčšiu konkurenčnú výhodu oproti ostatným, pretože postupom času budú musieť klasické hotely a penzióny aj tak myslieť na to, ako efektívnejšie spotrebovať zdroje a znížiť svoju uhlíkovú stopu. Tieto dva hotely mysleli dopredu.

Eko hotely na Slovensku

Spomínané hotely v našich dvoch najväčších mestách neboli výplodom súčasného trendu, pri ktorom sa všetci snažia žiť, čo najviac ekologicky. Existujú na slovenskom trhu dlho. To, kvôli čomu sa začali odlišovať od ostatných, je takzvaná ekologická certifikácia pre hotely, na ktorú dohliada aj Ministerstvo životného prostredia.

Certifikácií je viac, no najznámejšia na Slovensku je EU Ecolabel, ktorú v minulosti ako prvý získal Mamaison hotel v Bratislave, následne eco-friendly hotel Dália v Košiciach, ktorý je najdlhšie pôsobiacim „eko“ hotelom na Slovensku.

Mamaison hotel v Bratislave****

Hotel bol v Bratislave založený v roku 2004 a patrí do medzinárodnej siete „eko“ hotelov Mamaison Hotels & Residences, ktoré sa nachádzajú ešte v Prahe, Ostrave, Varšave a Budapešti. Hlavnou filozofiou hotela je spotrebovať čo najnižšie množstvo energie tak, že využíva niekoľko alternatívnych zdrojov, ktoré tvoria 22% celkovej spotreby.

Hotel myslí na detaily. V izbe by si ťažko hľadal jednorázové mydlá či šampóny, sú nahradené dávkovacou drogériou s väčším objemom. Taktiež sú po celom hoteli rozmiestnené koše na separovanie, z ktorých sa neskôr kompostuje organický odpad. Reštaurácia ponúka menu z bio potravín a pri zásobovaní uprednostňuje lokálnych dodávateľov ovocia a zeleniny.

Eco friendly Hotel Dália****

Hotel Dália bol založený už v roku 2001 a certifikát EU Ecolabel získal o desať rokov neskôr. Hotel robí dlhoročne opatrenia na znižovanie spotreby energie, vody a odpadu. Najviac kladie dôraz na potravinový odpad a jednorazové plasty, pri ktorých sa snaží presadzovať zero-waste koncept. V reštaurácii nájdeš sezónne produkty dovezené od slovenských a lokálnych dodávateľov.

Prevádzkovatelia mysleli aj na udržateľnosť zdrojov v doprave, preto pred hotelom postavili nabíjacie stanice pre elektromobily a bikesharing, ktorý môže využiť aj verejnosť.

Snažíme sa dlhodobo aplikovať ekologické kritéria a štandardy v hoteliérstve a zároveň sa tému zodpovedného podnikania snažíme komunikovať nielen klientom, ale aj dodávateľom a kolegom v hoteli,“ dodáva manažér hotela Rastislav Amrich.

Ako získať certifikát EKO hotela?

Ak by sa hotel či penzión rozhodol získať certifikát EU Ecolabel, musí splniť pár podmienok. „Schéma EU Ecolabel má stanovené povinné a nepovinné kritériá, ktoré musí hotel spĺňať. Uvedené plnenia sú kontrolované a vyhodnocované. Sú aj hotely deklarujúce svoj ekologický prístup bez príslušnosti k nejakej schéme, je na zvážení, ako uvedené aktivity vyhodnotí klient,“ dopĺňa R. Amrich, ktorý je aj členom Prezídia Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska.

Každopádne platí, že na to, aby sa hotel mohol považovať za ekologický, musí spĺňať širokú škálu kritérií vzťahujúcich sa na prevádzku hotela. Určite nestačí, ak bude hotel deklarovať, že nepoužíva plastové slamky, či používa len recyklovaný papier alebo potraviny od lokálneho obchodníka,“ hovorí.

Certifikácia európskou ekoznačkou vyžaduje splnenie 29 povinných kritérií a získať stanovený počet bodov z 90 voliteľných kritérií. Tie sú rozdelené podľa jednotlivých oblastí: energia, voda, recyklácia a odpady, detergenty a dezinfekčné prostriedky a enviromentálny manažment.

Kontrolu kritérií vykonáva Ministerstvo životného prostredia, ktoré vysiela špecialistov podľa jednotlivých oblastí kontroly a udeľuje diplomy a plakety. V prípade, že hotel poruší kritéria, je mu certifikát odobratý.

Zdroj: Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska, Mamaison hotel, Dalia hotel

Najnovšie video

Najnovší podcast

Kristína Kövešová: Strielali po nás a pravidelne ma bijú. Napriek tomu elán nestrácam

Najnovšie