Ľudia sa tu trhajú o termín na svadbu. Ruinu v malebnej slovenskej dedine premenili na neskutočné miesto

  • 10-ročná rekonštrukcia pod vedením historičky umenia Kornélie Nagyovej vrátila opäť kaštieľu v dedinke Mierovo jeho atmosféru
  • A i keď to nebol pôvodne zámer, už 15 rokov je vyhľadávanou svadobnou destináciou
Kávičkári.sk/Ondrej Bobek a archív Castel Mierovo
  • 10-ročná rekonštrukcia pod vedením historičky umenia Kornélie Nagyovej vrátila opäť kaštieľu v dedinke Mierovo jeho atmosféru
  • A i keď to nebol pôvodne zámer, už 15 rokov je vyhľadávanou svadobnou destináciou

A to nielen so špičkovou reštauráciou, ubytovaním, ale aj vlastnou cukrárenskou výrobňu pod názvom Bakery Castel Mierovo, píšu Kávičkári.sk. Castel Mierovo je stelesnením detského sna majiteľky.

Oáza pokoja s nádhernou záhradou a množstvom umeleckých skvostov, o ktorú sa starajú s láskou jej dcéry Júlia a Annamária. Aj tí najnáročnejší hostia si pochvaľujú modernú, no stále regionálnu kuchyňu Ladislava Gányovicsa.

Ten kraľuje v miestnej kuchyni už viac ako 10 rokov. No vedel si, že okrem penziónu a reštaurácie tu už viac ako 6 rokov majú aj vlastnú cukrárenskú výrobňu?

„Fungovala primárne kvôli našim eventom, keďže zorganizujeme štandardne medzi aprílom a októbrom aj 70 svadieb,“ hovorí executive manažérka hotela Júlia Végh Nagy. Hoci podobný počet chceli dosiahnuť aj minulý rok, svadobná sezóna bola i vďaka obmedzeniam a koronavlnám menšia.

Pôvodné kariérne plány dcér navždy zmenil kaštieľ

Poznáme to – môžeme mať svoje plány, ale život si pre nás pripraví aj tak svoj vlastný scenár. „Jedného dňa sme sa dozvedeli, že kaštieľ v Mierove je na predaj. Počas našej prvej návštevy v areáli sme zistili, že záhrada je vo veľmi zanedbanom stave s veľkou burinou a budova vyzerala skôr na ruinu, ale aj tak mala zvláštne čaro,“ spomína Kornélia na svoje opätovné dotyky s miestom, ktoré patrilo do čias jej detstva.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Castel Mierovo (@castelmierovo)

Medzičasom vyštudovala dejiny umenia, vydala sa a porodila dve dcéry. Staršia, Júlia, síce vyštudovala právo, no keď sa ako rodina rozhodli kaštieľ zrekonštruovať, tak sa akosi prirodzene začala po otvorení starať o chod kaštieľa a eventy.

A po tom, ako sa mladšej Annamárii narodili dcérky – dvojičky – nechala sa konečne uniesť svojou láskou k pečeniu a z geografky sa stala vychýrená cukrárka. „Časom sme sa do toho dostali. Máme za sebou kus práce, človek sa učí stále, musí sa orientovať v trendoch. Baví nás to a robíme to radi. Takže to smerovanie je určite správne,“ zhodnotila jej sestra Júlia s úsmevom.

Korona šikovné ženy z kaštieľa nezastavila

Hoci obmedzenia boli takmer likvidačné a hotelový segment, v ktorom je zamestnaná takmer celá rodina utrpel najviac, rodina Nagyovcov sa neustále zamýšľala nad tým, ako čo najviac pomôcť svojmu kaštieľu a tomu, aby prežilo dielo, ktoré vytvorili.

Ako sa vraví, za všetkým hľadaj ženu. Tak sa ženy z rodu Nagyovcov sústredili na oblasť, ktorú mohli zatiaľ vylepšovať a tvoriť. A tou bola aj vlastná cukrárenská výroba, ktorej velí mladšia dcéra Kornélie, Annamária.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Castel Mierovo (@castelmierovo)

„Vytvorili sme nový web a pracovali sme aj na tvorbe koláčikov. Naši hostia a priaznivci si tak mohli vychutnať candy bar, krásnu tortu, cheesecake-y či moderné ,kapkejky‘ a tartaletky aj doma či na svojej záhradnej párty,“ hovorí Júlia Végh Nagy.

Bakery Castel Mierovo, kde pečie dcéra majiteľky

Nenájdeš u nich len klasické cheesecaky, ale aj torty v bezlepkovom prevedení z mandľovej či makovej múky. A samozrejme, na požiadanie aj bez laktózy. V tom sa Annamária veľmi dobre vyzná, keďže sama má intoleranciu na mlieko. A čo pečie najradšej?

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Castel Mierovo (@castelmierovo)

„Svadobné torty, kde môžem prejaviť aj kreativitu. No nehľadajte u nás žiadny fondán, používam kvety, čerstvé ovocie, kvalitnú čokoládu a na farbenie len prírodnú spirulinu, dragonfruit či maliny,“ vymenúva. Pod jej rukami vznikajú tie najchutnejšie sladkosti a objednávajú si ich nielen gurmáni na Žitnom ostrove, ale aj v Bratislave a širšom okolí.

Z histórie kaštieľa

Historický duch kaštieľa v Mierove sa nezaprie ani po citlivej rekonštrukcii. Milovníci umenia a histórie si tu rozhodne prídu na svoje. Stavba si zachovala napriek prvkom modernosti aj svoj barokovo-klasicistický štýl.

Vstup do areálu zdobí monumentálna murovaná brána s krédom predošlých majiteľov: „Je to dom cnosti, pracovitosti a usilovnosti, ako aj večným prístreším výborných myšlienok a šľachtickej zábavy.“

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Castel Mierovo (@castelmierovo)

Ide o ideu, ktorá koluje už 15 rokov aj v žilách Nagyovcov, napĺňa ich a inšpiruje. „Dekáda renovačných prác nám dala časový priestor na snívanie o mieste, kde každý malý detail odráža kvalitu, komfortnú eleganciu a domácu pohodu,“ dodáva historička umenia Kornélia.

Rok 2006 priniesol kaštieľu opäť strhujúcu dušu, energiu a duchaplnosť. Dnes je to už 16 rokov, čo v Castel Mierovo nachádzajú aj tí najnáročnejší hostia z rôznych kútov sveta atmosféru a servis, ktoré ich ohromia.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá