Majiteľka vyhľadávaného bistra: Reštaurácie od nás kopírujú jedlá, návratnosť som pri podnikaní nikdy neriešila

  • V gastre sa pohybovala dlhé roky, no len pred rokom sa rozhodla preraziť s vlastným bistrom
  • Wasabi.stro teraz prináša kúsok vyšperkovanej ázijskej kuchyne aj do Ivanky pri Dunaji
Wasabi.stro
  • V gastre sa pohybovala dlhé roky, no len pred rokom sa rozhodla preraziť s vlastným bistrom
  • Wasabi.stro teraz prináša kúsok vyšperkovanej ázijskej kuchyne aj do Ivanky pri Dunaji

Michaela Weberová je mladá podnikateľka a zakladateľa bistra s názvom Wasabi.stro, ktoré plánovala dlhých sedem rokov. Kým sa jej ho podarilo zrealizovať v Ivanke pri Dunaji, viedla prevádzku Láskavé potraviny, cestovala a stála aj za veľkým projektom so súkromnou školou a športovou halou, ktorý však stopla pandémia.

„Podnikám celý svoj pracovný život, baví ma to, dokonca som si teraz uvedomila, ako sme vlastne v kríze vytvorili s mojím mužom produkt, ktorý sa chytil napriek okolnostiam a situácii. Som vďačná každý deň. Bistro má svojich fanúšikov a v októbri budú jeho prvé narodeniny. Ubehlo to,“ konštatuje.

Michaela sa väčšinu jej času venovala gastru, no posledné dva roky s kamarátkami pripravovali aj projekt, ktorých podľa jej slov ešte len čaká na svoju chvíľu. Som trpezlivá, tak možno raz, projekt je v šuflíku, ale nezabudlo sa naň.“

zdroj: Wasabi.stro

Ako sme spomínali, bistro nájdeš v dedinke pri Bratislave, len kúsok od dobre známeho reťazca Metro. Miesto kde sa nachádza bistro je naše. Pred rokom nám odišiel nájomník a vedeli sme, že už je čas skúsiť si to aj z tej druhej strany. Roky sme reštaurácie zásobovali, teraz si zásobujeme tú našu.“

Koncept bistra bol podľa jeho tímu od začiatku celkom jasný a jednoduchý. S jedlom žijeme roky a milujeme Áziu. Veľa sa u nás varí, môj muž je výborný kuchár. Ja myslím, že som tiež. Tom yum varím jednu z najlepších široko ďaleko a tiež kulajdu, ale tá v našom koncepte nemá miesto.“

zdroj: Wasabi.stro

Jedlá, ktoré sa nachádzajú v ponuke, skladali výlučne podľa ich chutí. Vybrať si teda môžeš z množstva rýb, kari, sushi a Poké. Nechýba ani Ramen a aktuálne aj fantastická chobotnica.

Investícia do bistra podľa Michaely nebola veľká, skôr adekvátna na potreby kuchyne. Miesto tu majú spolu traja kuchári, pričom každý má svoje zázemie. Výhodou kuchyne je aj veľa denného svetla, čo býva pri väčšine reštaurácii len veľmi zriedkavým javom. Za pozornosť stojí aj interiér, ktorý si Michaela zariaďovala celkom sama, nakoľko je to jej dlhodobá záľuba.

zdroj: Wasabi.stro

„Stále dokupujem kvety, taniere, poháre košíky a kadečo čo mi padne do oka. Plány a investície sú asi v gastre nekonečné, tak sme ešte stále v procese zariaďovania. Rada by som mala zimnú záhradu plnú banánovníkov a paliem. Návratnosť som nikdy pri podnikaní neriešila, viem, že funguje v mojom živote cash flow a tým sa riadim. Nemám ani tabuľky ani biznis plány, idem si v tom flow,“ tvrdí zakladateľa bistra.

zdroj: Wasabi.stro

Michaela objasňuje, že je človek, ktorých si do života neprivoláva komplikácie a tým pádom sa s nimi ani nestretáva. „Tie nevyhnutné okolo podnikania, som riešila s absolútnym pokojom. Všetko je riešiteľné.“

Čo sa týka pandémie, tá Wasabi.stro neoslabila, skôr naopak. Náš biznis absolútne podporila, ľudia v našom okolí nás podporovali, keďže im u nás chutí a robíme svoju prácu najlepšie ako vieme, prežili sme a ideme ďalej.“ 

zdroj: Wasabi.stro

Michaela priznáva, že v biznise sa strela už aj stým, že jej bistro okolité reštaurácie občas kopírujú. „Snažia sa do svojich zažitých konceptov vložiť nejaké naše jedlo. Je to skôr smiešne. Na druhej strane sme inšpirácia a to je tiež svojím spôsobom príjemná pochvala.“ 

Spoločnosťou aktuálne rezonuje diskusia o tom, že niektoré reštaurácie sa rozhodli dávať zaočkovaným ľuďom rôzne benefity a zľavy. Michaela nám ale prezradila, že jej Wasabi.stro nemá v pláne žiadne výhody ani nevýhody týkajúce sa očkovania. „Sme tu pre každého komu u nás chutí,“ vysvetľuje.

Podľa nového COVID automatu by navyše mala samotná prevádzka rozhodovať, či povolí vstup napríklad len zaočkovanému zákazníkovi. Michaela hovorí, že ju toto nariadenie prekvapuje, nakoľko náš štát riadia podnikatelia.

zdroj: Wasabi.stro

„Tým pádom by mohla byť táto skupina príčetnejšia ale žiaľ, zatiaľ to tak nevyzerá. Žijem najlepšie ako viem, spoločnosť potrebuje uzdraviť a nie ešte viac rozdeľovať. Ale nič netrvá večne. Tak verím, že to dáme.“

Aj sushi na dedine môže byť dokonalé

Michaela pripomína, že jej tím v kuchyni momentálne tvorí talentovaná partia, čo je napokon náležite cítiť aj v samotnom jedle.Majú veľa osobných skúseností a myslím, že sme spolu vytvorili fakt chutné bistro na dedine. Majú za sebou roky v gastre a máme sa spolu naozaj dobre. Som za nich vďačná a zase naopak. Celé bistro je tímová práca, mne niečo napadne a z kuchyne to zrazu príde na tanieri ako naposledy chobotnica – jedlo ako jedna báseň. Navyše, všetko čo uvaríme má cieľovú skupinu. “

zdroj: Wasabi.stro

Zakladateľka bistra odporúča pri prvej návšteve ochutnať ich kari, Udon rezance a Pad thai či Bao buns a sushi. Absolútnym bestsellerom je ale ich Poké.Ceny máme primerané kvalite a zážitku z jedla. Ide o 13 až 15 eur za porciu, myslím, že v Bratislave je to normálne.“

Michaela tiež konštatuje, že v Ivanke pri Dunaji sa jej podniká naozaj výborne.

„Je to taká malá veľká dedina a sme kúsok od mesta, ľudia žijúci u nás to veľmi ocenili. V meste som žila celý svoj život a naozaj mi nechýba a ani nášmu podnikaniu. Cestujeme za jedlom hodiny v lietadle, tak vycestovať za nami do Ivanky pri Dunaji by nemal byť problém.“ 

zdroj: Wasabi.stro

Wasabi.stro zatiaľ nemá v pláne expanziu do iných slovenských miest. „Je príjemné ísť peši do práce a mať tú zodpovednosť len za jednu prevádzku.“

Jeho majiteľka tvrdí, že budúcnosť nerieši, skôr sa zameriava na prítomnosť. „Život nám ukázal kde máme žiť – teraz a tu. Teším sa na každý nový deň, a teším sa na ďalšie cesty do Ázie.“

Ľuďom, ktorí by na Slovensku chceli podnikať radí, aby boli najmä úprimní k zákazníkom. Láskavosťou nikdy nič nepokazíte. Práca v gastre je tiež o dobrej energii, keď ju máte a viete ju šíriť medzi sebou, zákazník to cíti v priestore ale aj v jedle. Držím palce úplne každému a keď to aj raz nevyjde, druhýkrát to pokojne môže. Veľa odvahy a nápadov a chuti do práce,“ odkazuje.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie