Majiteľka známeho Pan Cakes: Tu nejde o to, že chceme silou mocou otvoriť, my nemáme z čoho žiť

  • Volanie o pomoc sa stupňuje, polená pod nohy úmerne s tým. Asi tak by sa dala opísať momentálna situácia, ktorá vládne v jednom z najzasiahnutejších sektorov – v našom gastre
  • Mnohí to už vzdali, iní bojujú, no nevedia ako dlho ešte vydržia
pan-cakes-1024x683
Maria Baláž – Gyuranová/Kavickari
  • Volanie o pomoc sa stupňuje, polená pod nohy úmerne s tým. Asi tak by sa dala opísať momentálna situácia, ktorá vládne v jednom z najzasiahnutejších sektorov – v našom gastre
  • Mnohí to už vzdali, iní bojujú, no nevedia ako dlho ešte vydržia

Každé nové ráno im vlieva do žil nádej a večer, im ju zas berie. Mnohí majitelia prevádzok mali veľké očakávania od celoplošného testovania. Od dobrých výsledkov si sľubovali, že budú môcť opäť otvoriť. Nestalo sa. Prišla Prvá pomoc+, no i napriek  navýšeniu, oproti pomoci z prvej vlny, nie je podpora od štátu postačujúca a mnohí poukazujú, že prevádzky u našich českých a rakúskych susedov sú na tom, čo sa kompenzácií týka, o poznanie lepšie…

My sme sa opýtali viacerých prevádzok na ich momentálnu situáciu v malej ankete:

Jozef Kaňuk, majiteľ Nico caffé,  Gottwaldka ,  Zwicker , Loft, Kromka v Prešove a Košiciach

Do iniciatívy otvárania prevádzok sme sa nezapojili s nijakou z našich prevádzok. Nevidíme v tomto riešenie. Gastro potrebuje jasný plán záchrany, tu sa už nebavíme o kompenzáciách ale o rýchlej pomoci. Drvivá väčšina nášho sektoru je na kolenách a tento protest je len logickým vyústením dlhodobého ignorovania nás, ako zamestnávateľov, živiteľov rodín a rodičov.

Bohužiaľ, myslím si, že pokiaľ v blízkej dobe nedostaneme konkrétny plán záchrany, tak dnešok bol len kvapkou v mori. Btw: Je 8.12. zo sľubovanej pomoci plus sme nedostali zatiaľ nič, 0€

Práve dnes ma informoval úrad práce o nejakom nedoplatku v zdravotnej poisťovni, ktorý keď nedorovnáme, tak nám ani nič nedajú. O tom že odvody za zamestnancov zo zavretých prevádzok sú raz také, ako výška „pomoci“ už radšej ani nehovorím…Takže krivde, bezmocnosti a zúfalstvu ľudí, ktorí otvorili, úplne rozumiem. Čas sa nám kráti…

Mayo Galuška, pražiar kávy 9 Grams Coffee a majiteľ prevádzok v Žiline a v Bratislave

Vidím v tom dve roviny. Áno, chcem otvárať za každú cenu. Chcem otvárať aj preto, že kompetentní do dnešných dní nedali žiadne vyjadrenia o „možno“ nakazených v prevádzkach. Alebo to skúsim opačne, zavreté je od cca 24.10. a v posledných dňoch začali prípady pozitívnych opäť rásť. Z toho jednoznačne vyvodzujem závery, že gastrosektor nijako neprispel k šíreniu vírusu, keďže bolo zatvorené. Na druhej
strane máme zodpovednosť za osudy zamestnancov a riskovať, že kvôli rozhodnutiu otvoriť môžu prísť o prácu.

Zvažujeme aj my, čo urobíme, ale osobne mi extrémne vadí nejednotnosť všetkých asociácii, rozdrobenie, každý hra svoju ligu a nič nie je komplexné. A to sa dnes odzrkadľuje v praxi. Za 20 rokov môjho podnikania v gastre nebola za nami žiadna inštitúcia, asociácia, alebo podobné združenie. A tu je ten dopad, keď treba aby nás niekto zastupoval, nie je ho…

Eva Wolfová, majiteľka Pan Cakes, Bratislava

Rozumiem, že všetci v gastre sme na dne, finančná pomoc od štátu za október dorazila málo komu, pokiaľ ale nezaplatíme odvody a zdravotku načas, príspevok ani nedorazí, pýtam sa a z čoho to máme zaplatiť? Nie je fér, že nákupné centrá sú plné ľudí a my zatvorení, ale pre mňa je to risk, ak by som mala dostať niekoľko tisícovú pokutu, alebo prísť o príspevky na mzdy za okt.,novem.,december (čo jedného dňa snáď dorazia ) kvôli 2 týždňom otvorenia pred Vianocami, ľudí by bolo aj tak málo.

Ale ak sa k nám budú správať rovnako aj v novom roku, 90% vrátane mňa otvorí. Lebo tu nejde, že chceme silou mocou otvoriť, my nemáme z čoho žiť vďaka slabej a nie na čas posielanej finančnej pomoci od štátu, keby bola dostatočná ako v Čechách či v Rakúsku, ani nepípneme. Takže chápem ľudí čo otvorili a rovnako aj tých, ktorí počkajú čo bude v januári, sme zatlačení do kúta a nikto si neuvedomuje, že sme zúfalí a nemáme z čoho platiť potrebné veci a vláda radšej otvára lyžiarske strediská.

Nákupné centrá, ktoré sú plné ľudí necháva otvorené. Verím len, že toto nebude zámienka pre vládu ako sa na nás úplne vykašľať a všetko zvalí na nás, že kvôli gastru, čo nerešpektuje pravidlá, stúpli čísla a zhoršila sa situácia a že výrok, že nás otvoria po Veľkej noci či v máji je totálna hlúposť. To rovno môžeme zavrieť hneď.

Peter Kútny, Facility System Hub, Trenčín

Disciplinovane sme na jar zatvorili. Predávali cez okienka. Následne sme podstúpili testovanie v dvoch kolách, aby sme sa zodpovedne postavili k nášmu zdraviu i zdraviu zákazníkov. Bolo povedane, že po eliminácii rizikových regiónov sa v čistých, vráti život do normálnych koľají. Chceli sme len robiť svoju robotu. Gastro prešlo nepovšimnutím, akoby neexistovalo.

V gastro prevádzkach sa nakazilo podľa štátnej štatistiky 20 ľudí. I keď sú gastro prevádzky od októbra zatvorené, nijako to neovplyvnilo rast či pokles nakazených. Znamená to, že nie sú ohniskom nákazy. Štátna pomoc bola na jar výsmechom, nie reálnou pomocou. Tzv. pomoc bola rádovo v stovkách € na zamestnanca. Podmienok bolo toľko, že odrádzali, resp po ich implementácii bola výška “pomoci” úbohá.

Teraz to vyzerá tak, že SP robí účelovo všetko preto, aby oddialila akúkoľvek formu pomoci. Robia sa prieťahy, každý subjekt má v systéme evidovane zázračne nedoplatky vraj u zdravotných poisťovní – v systéme nevidia vraj výšku len to, že je nedoplatok!?! Subjekty musia žiadať od ZP potvrdenia o nedoplatkoch. Proste odmietnutie formou prieťahov. Aktuálna situácia je existenčná. Mnohí, ktorí sme teraz otvorili, to urobili zo zúfalstva.

Ak sa im nepomôže aspoň tým, že budú môcť mať regulovane otvorené, tak k Novému roku zatvoria definitívne a prepustia zamestnancov. Naplnia sa úrady práce. Štát bude mat vyššie výdavky. Ak si štátny úradníci myslia, že dávať pokutu takto zdecimovanému odvetviu a podnikateľom je ok, je to z ich strany arogancia a nepochopenie systému obehu peňazí.

Lebo keď si odfajčia mnoho podnikateľských subjektov, neviem kto bude na ich výplaty prispievať do štátnej pokladne. Vyzerá to tak, akoby mal niektorý z mocipánov zášť voči drobnému gastro segmentu, resp. k drobnému podnikaniu celkovo. Lebo veľké obchoďáky, ako napr. Ikea aj s gastro časťou sú preplnené bez obmedzení a povšimnutia štátu, ale malej prevádzke sa minister zdravotníctva VYHRÁŽA v rozhlase tvrdými až 20.000 € pokutami!!! Ide tu o nechutnú a nepochopiteľnú selektívnu (ne)spravodlivosť.

Zdroj: kavickari.sk

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech