Máme kávu infúzovanú v sudoch po whiskey, po pražení si môžete myslieť, že máte v šálke panáka, hovorí Mayo Galuška (ROZHOVOR)

  • Jeho gastronomická púť sa na Slovensku začala v roku 2000
  • Po svojom návrate zo zahraničia sa v Žiline rozhodol otvoriť pub, kde sa bude čapovať kvalita
  • V tom čase odvážny krok ho stál veľa času, práce a peňazí, podarilo sa mu však uspieť
Kávičkári.sk, CoffeeArt
  • Jeho gastronomická púť sa na Slovensku začala v roku 2000
  • Po svojom návrate zo zahraničia sa v Žiline rozhodol otvoriť pub, kde sa bude čapovať kvalita
  • V tom čase odvážny krok ho stál veľa času, práce a peňazí, podarilo sa mu však uspieť

Mayo Galuška založil dnes veľmi obľúbenú značku kávy 9 Grams Coffee v roku 2012, ešte predtým sa však stihol stať majstrom Slovenska v príprave kávy či ako barista, tiež získal dva tituly Majster Slovenska Coffee In Good Spirit. Informujú Kávičkári.sk.

Okrem toho založil Slovenskú kávovú asociáciu a zúčastnil sa viacerých majstrovstiev sveta ako súťažiaci a neskôr ako rozhodca na medzinárodných súťažiach v príprave kávy, ktoré mu otvorili oči a zmenili pohľad na svet kávy.

V rámci svojej práce si ctí gentlemanstvo, venuje sa vzdelávaniu baristov a roky so svojou značkou 9 Grams Coffee udáva trendy. Najnovšie sa začal venovať aj home segmentu v rámci nového e-shopu Coffeeart.

Zapojili ste sa do niektorej z iniciatív za gastro? Vzniklo ich niekoľko.

Veď práve. Všetky tie združenia a skupiny na obhajobu gastra – a nás nikto neoslovil, nevieme, kto nás vlastne zastupuje. Asi sme malá firma, ale nie je to tak, že mnoho detailov tvorí celok?

Každá iniciatíva ide svojou cestou, možno je pointa, aby sa to vyvinulo do politických preferencií. Ako človek, ktorý v gastre pôsobí vyše dvadsať rokov, si dovolím povedať, že obhajovanie našich záujmov je roztrieštené a nefunkčné.

A gastro, to predsa nie sú len kaviarne a reštaurácie. Zoberte si, koľko ďalších subjektov je naviazaných – práčovne, upratovacie služby, dodávatelia…

Štát vám zakázal podnikať. Čo by pre vás mohol urobiť na uľahčenie tejto situácie? Hovorí sa napríklad o znížení DPH na stravovacie a ubytovacie služby.

Viete, pripadá mi absurdné, že vás donútia zatvoriť prevádzku, klesnú vám tržby o 80 až 90 percent a bavíme sa o znížení DPH. Nastavujme to vtedy, keď sa v marci zasa otvorí – ak sa ešte vôbec niekedy otvorí. Vtedy by to bola pomoc.

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Zdroj: Kávičkári.sk

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá