Marcelu očaril Nový Zéland. Otvorila si tu pekáreň a jej kváskový chlieb sa tu stal hitom

  • Marcela odišla zo Slovenska, kde sa rozhodla zostať žiť
  • Chýbal jej tu však poctivých bochník chleba
  • Preto sa priučila k pekárenskému remeslu a otvorila si pekáreň Bohemian Bakery, kde dostaneš ten najlepší kváskových chlieb v širokom okolí
zdroj: Bohemian Bakery, unsplash.com
  • Marcela odišla zo Slovenska, kde sa rozhodla zostať žiť
  • Chýbal jej tu však poctivých bochník chleba
  • Preto sa priučila k pekárenskému remeslu a otvorila si pekáreň Bohemian Bakery, kde dostaneš ten najlepší kváskových chlieb v širokom okolí

Marcela roky pracovala na Slovensku ako statická analytička spoločnosti zaoberajúcou sa prieskumom trhu a monitoringom médií. Pred 13-timi rokmi sa však rozhodla opustiť kancelársku stoličku a odcestovala na Nový Zéland na 6 mesačné školenie. Miestna krajina a životný štýl ju natoľko očaril, že si vybavila potrebné víza a zostala v krajine.

Aj keď sa jej na Novom Zélande naozaj páčilo, predsalen jej niečo chýbalo. Bol to pravý slovenský bochník chleba. Miestny chlieb sa na ten náš ani zďaleka nechytal. Marcela sa preto naučila ako si kváskový chlieb upiecť aj v domácich podmienkach. Inšpiráciu brala z rôznych kníh, ale aj tutoriálov na Youtube.

zdroj: Bohemian Bakery

K pekárenskému remeslu sa však chcela dostať ešte bližšie. Preto zamierila do miestnej pekárne. S pokorou a víziou vstúpila do vtedy najlepšej pekárne v mestečku Christchurch, ktorá sa ako jediná venovala ručnej výrobe kváskového chleba. Majiteľom pekárne povedala, že tu bude pracovať bez nároku na, výplatu ale bude mať veľmi veľa otázok, pretože raz si vlastnú pekáreň otvorí aj ona.

„Pekárov s dobrým chlebom je veľmi málo a dopyt po ňom je veľmi veľký. Ani jedna z pekární v Christchurch nerobila pšenično-žitný chlieb ako ho poznáme my. Preto sme sa ho rozhodli začať piecť my,” hovorí Marcela pre Startitup o dôvode na otvorenie pekárne.

zdroj: Bohemian Bakery

O niekoľko rokov sa jej sen splnil a v jej útulnej malej pekárni dnes visí ocenenie za najlepší kváskový chlieb, bagetu aj croissant. Určite sa sem oplatí zavítať najmä v ranných hodinách, keďže poobede je už takmer všetko vypredané. 

Rozbeh biznisu v cudzine sa pre mnohých môže zdať ako tvrdý oriešok. Podľa Marcely sa to však dá zvládnuť. Založenie biznisu na Novom Zélande je pomerne jednoduché, dá sa to urobiť aj online. Kapitál mi požičala rodina a veľa vecí sme si robili sami.”

zdroj: Bohemian Bakery

Slabinou biznisu mladej Slovensky je aj dnes fakt, že na Novom Zélande je jednoducho veľmi málo kvalitných pekárov. Tí najlepší, ktorí pre ňu pracujú, sú z Európy alebo Kórei. Podľa Marcely si v malej pekárni zarobí pekár 800 až 1400 dolárov.

zdroj: Bohemian Bakery

V pekárni Bohemian Bakery, kde Marcela pracuje 5 dní v týždni od 3 ráno do 3 poobede,  je absolútnym hitom pšenično-žitný, kváskový chlieb a francúzske pečivo ako sú croissanty. Aj keď 70% jej zákazníkov tvoria miestni, na chrumkavý bochník slovenského chlebu sem chodia aj Slováci a Česi žijúci na Novom Zélande.

Šikovná pekárka momentálne sústredí všetku energiu na otvorenie jej ďalšej prevádzky v centre Christchurch. V apríli tu totiž otvorí pekáreň spojenú s kaviarňou. Jej cieľom je dodávať chlieb do dobrých kaviarní a reštaurácií.

zdroj: Bohemian Bakery

A čo je podľa Marcely naozajstným  tajomstvom dokonalého kváskového chleba?

„Kváskový chlieb nie je nikdy dokonalý, je to živý organizmus, ktorý sa snažíme posúvať smerom, ktorým chceme, v neustále sa meniacich podmienkach. Neustále sa učíme a prispôsobujeme, aby bol chlieb taký, ako ho chceme. Niekedy to výjde a niekedy až tak nie. Práve to je tá zábava a závislosť pekárov hnaných túžbov urobiť chlieb stále lepší a lepší,” prezradila nám Marcela.