Mario a Nicola prinášajú na Slovensko chuť pravého Talianska

  • Na Slovensku je ešte aj dnes pizzerií s pravými talianskymi chuťami len ako šafránu
  • Nájsť prevádzku, ktorá neponúka len "poslovenčený" kúsok cesta, ale kus tradičnej chute, je síce náročné, no nie nemožné
collage5
Facebook/ Da Mario e Nicola
  • Na Slovensku je ešte aj dnes pizzerií s pravými talianskymi chuťami len ako šafránu
  • Nájsť prevádzku, ktorá neponúka len "poslovenčený" kúsok cesta, ale kus tradičnej chute, je síce náročné, no nie nemožné

Svedčí o tom aj bratislavská reštaurácia U Taliana, o ktorej sme ťa pred časom informovali. Teraz sme sa rozhodli predstaviť ti príbeh ďalšej pizzerie. Stoja za ňou dvaja bratia z Talianska, ktorých druhým domovom sa stala Stupava.

Túžbou Maria, ktorý je kuchárom a pekára Nicoly, bolo priniesť na Slovensko kúsok nefalšovanej talianskej gastronómie. Mario prišiel na Slovensko, keď mal 23 rokov, vtedy začal riadiť jednu z prvých talianskych reštaurácií v našej krajine. Volala sa Il Galeone.

O niekoľko rokov za ním prišiel aj jeho brat Nicola, ktorý mal v tom čase len 16 rokov a stal sa tak najmladším pekárom pizze na Slovensku. V lete v roku 2016 sa rozhodli odísť z reštaurácie Il Galeone. Túžba priniesť na Slovensko chute a vône ich milovanej zeme ich doviedla k otvoreniu novej prevádzky “Da Mario e Nicola,” ktorej klientelu tvoria ľudia z miest z celého Slovenska.

Pizzeriu by si nemal otvárať každý, komu chutí pizza

Podľa dvoch bratov je náročnosť vedenia reštaurácie v našich končinách príliš často podceňovaná.“Reštauračná činnosť vyžaduje úsilie, silu, lásku a sústavnú pozornosť, či už vo fáze plánovania, otvárania, ale predovšetkým vo fáze udržiavania a rozvoja. Mimoriadne dôležité je zameriavanie sa na tie najmenšie detaily a taktiež sústavné každodenné úsilie. Ak sa to dokáže spojiť s dávkou šťastia, človek môže dosiahnuť skvelé výsledky, tak ako sa to našťastie podarilo aj nám,” hovorí Mario.

Tajomstvom úspechu ich pravej neapolskej pizze podľa Maria spočíva predovšetkým v láske k jedlu. “Môže sa to zdať ako banálna odpoveď, avšak toto je tá tajná prísada. Dôležitú rolu samozrejme zohráva aj kvalita a rýdzosť používaných ingrediencií. Avšak na to, aby ste vytvorili dobrú pizzu, musí vás baviť v každej časti jej tvorby. To vám umožní ju určitým spôsobom vylepšiť každý deň, nie len v súvislosti s chuťou ale predovšetkým v súvislosti s konzistenciou, stráviteľnosťou a kvalitou cesta,” hovorí Mario.

Práve preto podľa Maria, musí človek  jednoducho milovať to, čo robí. Úsilie a čas, ktorý tomu venuje nesmie byť záťažou ale potešením. Neapolská pizza bola prednedávnom vyhlásená za majetok UNESCO a tí, ktorí dodržujú pôvodný recept, sa môžu pýšiť pravou neapolskou pizzou. Bratia sa však experimentovania neboja a aj oni sa snažia vytvárať vlastné varianty a skúšať nové receptúry tak, ako sa to deje aj v rôznych kútoch Talianska. Čo sa týka najobľúbenejších druhov pizze, ktoré by si mal v ich reštaurácií ochutnať,  v TOP 10 sú bez pochýb najmä dve neapolské klasiky „Signore Margherita“ a „Bufalotta“.

Deň čo deň ich pizzériu v Stupave navštívi aj nespočet Bratislavčanov. Do hlavného mesta sa však s novou prevádzkou príliš nehrnú. Podľa bratov, na Stupave ich najviac láka pokoj, ktorý tu panuje. Ide o ideálne miesto, kde môžu realizovať svoje plány, medzi ktoré patrí aj vytvorenie miesta, v ktorom môžu ľudia na chvíľu uniknúť od chaosu, ktorý je typický pre veľké mestá.

“Musíme tiež zdôrazniť, že dnes sa už cítime ako praví Stupavčania. Faktom taktiež zostáva, že práve v tomto meste začala naša cesta, tu sme dali život našim snom. Ako jediné negatívum tohto mesta vnímame to, že tu nie je more,” smeje sa Mario.

Čo sa týka jedných z najťažších záležitostí v podnikaní v gastro priemysle, Mario v tom má jasno. Je to nábor kvalitných zamestnancov, ktorých podľa majiteľov reštaurácie jednoducho nie je dostatok.

“Úspech reštaurácie sa nestavia len na dobrom jedle, do úvahy je potrebné zobrať ďalších tisíc vecí, jedna z nich je aj obsluha. Na to, aby ste poskytli dobré služby, musíte mať za vašim chrbtom dobrú organizáciu a to znamená, že v reštaurácii musí byť dobrý pracovný tím. My si našťastie môžme povedať, že ho máme, avšak stále len v malom počte. Sme presvedčení, že dobrý tím ľudí je schopný ponúknuť výborné služby, ale aj dobré pracovné prostredie, vďaka čomu zabudnete, že ste v práci,” dodáva Mario.

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech