Martin odišiel zo Slovenska, jeho bar v Austrálii je hit: Máme rekordné tržby, tu bary fungujú bez obmedzení

  • Martin Hudák je vychyteným baristom
  • Aktuálne pôsobí v Sydney, kde plánuje prečkať pandémiu
Martin Hudák
Martin Hudák, Instagram/martin_hudak
  • Martin Hudák je vychyteným baristom
  • Aktuálne pôsobí v Sydney, kde plánuje prečkať pandémiu

Martin Hudák, rodák z Prešova, je v oblasti baristiky už veľkou rybou. Na konte má hneď niekoľko úspechov. Za spomienku nepochybne stojí titul majstra sveta v miešaní kávových drinkov aj ocenenie medzinárodného barmana, ktoré získal v Šanghaji.

Prešov mu bol pritesný

Martin vyštudoval hotelovú akadémiu, pričom sa hneď po skončení štúdia venoval práve miešaniu drinkov a káve. Neskôr privoňal aj k degustácii whisky či vareniu vlastného piva. S titulom svetového šampióna v baristike, konkrétne World Coffee in Good Spirit Champion 2017, precestoval približne 50 krajín sveta. V rámci ciest realizoval tréningy pre 3 000 milovníkov kávy a koktailov.

V súvislosti s titulom majstra sveta v baristike nám vysvetľuje: „Ide o veľmi komplexnú súťaž s pravidlami a podmienkami, ktoré majú viac ako 50 strán. V rámci 10 minút musíte na pódiu vytvoriť dva rôzne drinky na báze kávy, jeden teplý a jeden studený. Z každého drinku musíte servírovať dve porcie, pre dvoch porotcov. Plus tam máte hlavného aj technického porotcu, ktorí kontrolujú vašu prácu s kávovarom.“

Dodáva, že ide o veľmi náročnú kategóriu, v ktorej je nutné spojiť svet kávy a koktailov bez toho, aby bol jeden silnejší ako ten druhý. Tiež je vraj počas súťaže dôležitým prvkom aj príbeh a celá idea vystúpenia.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Hudak︱Coffee & Cocktail (@martin_hudak)

Prešovu bol verný dlho

Skoro päť rokov ostal verný svojmu rodisku a baristike sa venoval v lokálnom Dublin Café. Priestory tohto podniku mu boli časom pritesné a chcel si rozšíriť obzory. „Ja mám stále veľké ciele a vedel som, že ak opustím domov, tak to musí byť pre niečo veľkolepé,“ povedal pre Startitup. Tak sa aj stalo. V roku 2014 Martin získal pozíciu senior barmana v legendárnom a najstaršom hotelovom bare – American Bar v Hotely Savoy v Londýne.

Martin uvádza, že v spomínanom Savoyi dosiahol všetko, po čom túžil. Od obsluhovania celebrít, cez vycibrenie etikety až po všetky možné svetové tituly a ocenenia. „V roku 2017 sme sa stali najlepším barom na svete, najlepším barovým teamom a ja osobne som konečne vyhral kávové majstrovstvá sveta ako aj nomináciu na top 10 najlepších barmanov v UK. Bolo na čase sa posunúť opäť niekam a prijať novú výzvu,“ povedal nám.

Taktiež dodal, že barový olymp síce zdolal, no nechcel zaspať na vavrínoch. Rozhodol sa teda začať úplne od začiatku. Nové mesto, nový bar aj ľudia.

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Hudak︱Coffee & Cocktail (@martin_hudak)

Hračky v bare?

Novým pôsobiskom bola Austrália. V týchto zemepisných šírkach tak vznikol bar Maybe Sammy, ktorý si založil spolu s dvoma ďalšími kamarátmi. Nechali sa inšpirovať hollywoodskym pôvabom z 50. rokov, no popustili aj uzdy fantázie.

V ich bare v Sydney ti budú okolo hlavy bez problémov lietať bublinky. Nápad vznikol po narodení dcéry jedného zo zakladateľov. Často totiž chodil do hračkárstiev, odkiaľ priniesol Martinovi bublinkovú pištoľ. Tá v priestoroch baru rozpútala obrovské nadšenie.

Martin Hudák v súvislosti s hračkami, ktoré v bare majú uvádza: „So starnutím prichádza aj fakt, že zabúdame na to, ako sa skutočne baviť. Keď sme boli deťmi, nič nás neurobilo šťastnejšími ako bubliny, však? To je to, čo potrebujeme. Bary sú tak posadnuté vecami, ktoré v skutočnosti nie sú dôležité, až sa z nich môže stať veľmi obmedzujúci priestor. Hračky používame na prekonávanie bariér medzi nami a hosťami.“ Taktiež dodáva, že ich bar je aj napriek tomu veľmi elegantný a „naleštený“.

Práve drobnosti, akými sú detské hračky, vraj hosťom pomáhajú uvoľniť sa v spoločnosti barmanov, ktorí ich obsluhujú v kravatách a oblekoch.

Práve bar Maybe Sammy získal titul najlepšieho novootvoreného baru na svete. Martin uviedol, že správnym kľúčom k úspechu, je poskytnúť zákazníkovi viac, ako len drink. „Začali sme robiť veci inak v porovnaní s ostatnými. Pre nás je Maybe Sammy veľkým javiskom, kde sa snažíme poskytnúť zážitok aj zábavu. Od prvého momentu až po ten posledný. Aby ľudia počas celej akcie nevedeli, kam sa skôr pozerať.“

Dodal, že je to show, ktorú návštevníci dostanú zadarmo k drinku. „Na svete sa ročne otvárajú tisícky nových barov. To, že sme ocenenie získali práve my, znamená, že niečo robíme správne.“

Martin nám prezradil, aký bar by nadchol jeho. „Pre mňa je najlepší bar ten, kde sa cítim, že som vítaný a úprimne pohostený. Dnes to už vôbec nie je iba o drinkoch, ale celom zážitku a atmosfére. Samozrejme, aj o človeku, ktorý v bare pracuje. Úsmev, pokora a empatia – to je to, čo v barovom svete potrebujeme.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Hudak︱Coffee & Cocktail (@martin_hudak)

Káva, káva, káva…

Okrem vlastného baru Martin svoju pozornosť venuje aj ďalšiemu biznisu, ktorým je Spiritual Coffe. S ním súvisí značka jeho vlastnej praženej kávy. Tú využívajú nie len profesionáli, ale aj ľudia, ktorí si chcú kávu vychutnať v pohodlí domova.

Martin na trh priniesol 100 % arabiku vo forme recyklovaných kapsúl. Tie je možné využiť aj v nespresso kávovaroch. Chce vraj poskytnúť kávu z rúk majstra sveta a jej chuť komukoľvek a kdekoľvek.

Okrem toho sa s konceptom Spiritual Coffe spája aj projekt, prostredníctvom ktorého zaškoľuje ľudí po celom svete do tajov gastro oblasti. Venuje sa tréningu personálu, aj návrhom konceptov barov, či ich menu.

V súvislosti s aktuálnou situáciou nám vysvetľuje: „Austrália, je v podstate jedinou krajinou na svete, ktorá funguje. Náš bar je od júna 2020 otvorený naplno. A popravde? Lámeme rekordné tržby.“

Ďalej dodáva, že plánujú v najbližších mesiacoch otvoriť dva nové podniky. Jednu dennú prevádzku – kaviareň Sammy Junior aj hotelový bar v novootvorenom 5* hoteli Dean on 22. „Z našej strany nijakú krízu necítime. Sme veľmi šťastní, že sa nám takto darí.“

 
 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Martin Hudak︱Coffee & Cocktail (@martin_hudak)

Zdroj: .theworlds50best.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech