Martin otvoril v Bratislave špičkovú kaviareň. Do biznisu išiel po hlave, vložil do hry všetko

  • Martin Beniak do podnikania s výberovou kávou stavil všetko, čo mal
  • Teraz otvára priestor, v ktorom spojil pražiareň s kaviarňou do unikátneho konceptu
Triple Five
Triple Five
  • Martin Beniak do podnikania s výberovou kávou stavil všetko, čo mal
  • Teraz otvára priestor, v ktorom spojil pražiareň s kaviarňou do unikátneho konceptu

Každý, kto sa zaujímal o výberovú kávu v okolí Bratislavy, sa určite stretol s menom Martin Beniak. Ak aj nie s týmto menom, tak so značkou Triple Five určite. Práve táto bratislavská pražiareň si našla miesto v chuťových pohárikoch mnohých Slovákov.

Je to vďaka pestrej škále odrôd kávy z rôznych kútov sveta. Nebola to však prechádzka ružovou záhradou a úspech, ktorý pražiareň a kaviarne zbierajú, berie Martin Beniak s pokorou.

Japonsko mu priblížilo tajomstvá dobrého filtru, Austrália kvalitné espresso

Prvýkrát si ku kvalitnej výberovej káve mal možnosť privoňať na svojich cestách. Začalo to, keď mal 19 a odcestoval do Austrálie, kde brigádoval v kaviarňach. V tej dobe si neznáme drinky, ako je napríklad flat white, razili cestu v Austrálii aj vo svete.

Japonsko mu následne odhalilo technické čaro ukryté za prípravou alternatívnymi spôsobmi, ako je napríklad Hario. V dnešnej dobe ide o jednu z najznámejších značiek kávovarov V60.

Samotné Japonsko sa odzrkadľuje aj nad konceptom káv, ktoré v dnešnej dobe praží. „Minimalistické, ale s dušou,“ tak by Martin popísal svoje produkty.

Po príchode naspäť domov sa stal súčasťou skromného rodinného podniku, ktorého zameraním bol dovoz a predaj výberových potravín. Medzi nimi sa našla, samozrejme, aj káva z francúzskej pražiarne Lobodis. Tu mal šancu spoznať čaro odrodovej kávy zo všetkých možných kútov.

V tom čase ho jeho kolega, ktorý bol zároveň pražiarom, pozval k sebe do pražiarne a po kontakte s vôňou čerstvo upraženej kávy Martin vedel, kam budú smerovať jeho kroky. To, že do kávy chce priniesť aj kúsok seba, vedel, a preto začal s produkciou vlastnej. V pražiarni dokonca pracoval úplne zadarmo.

Išiel do biznisu „all in“

Začiatok podnikania bol pre neho náročný. Kvôli vstupnému kapitálu musel predať svoje auto, vybrať všetky jeho zásoby a ešte si požičať od svojej rodiny a kamarátov.  

Keď Martin otváral kaviareň koncom roku 2019, tak nábytok, ako sú stoličky a stoly, skladal na vlastnú päsť. „Veľa vecí som zrecykloval. Staršia prevádzka si na svoje nové stoly a stoličky už stihla zarobiť. V tej novej sa ľudia môžu v podstate presťahovať ku mne, keďže sa pár kúskov nábytku pred pár mesiacmi nachádzalo ešte na mojom starom byte.“ 

Dobrú kávu nenájdeš len v centre Bratislavy

Kaviarenský život s dobrou ponukou výberových káv nemusíš zažiť len v úzkom centre Bratislavy. Martin s jeho tímom sa rozhodli zdvihnúť svoje kotvy z ich pôvodnej adresy a priniesť unikátny koncept aj v mestskej časti Ružinov.

Ide totiž o zážitkovú kaviareň. Otázka znie, aký zážitok ma môže čakať v jednoduchej kaviarni? To je presne ono. Nie je to totiž len kaviareň. Primárne ide o pražiareň spojenú s kaviarňou, kde však zákazník vidí priamo do procesu praženia či balenia kávy

Triple Five
zdroj: Triple Five

Okrem iného je priestor pripravený na ďalšie plány do budúcna, ako rozšírenie pražiarne alebo aj školiace centrum pre baristov. Priestory novej prevádzky sa nachádzajú v industriálnej zóne na Turbínovej 1.

Tým, že je to odľahlejšia časť, nestane sa tvojou každodennou rannou zastávkou pre dávku kofeínu. To však neznamená, že za návštevu nestojí. Práve naopak, so svojou atmosférou v hale s vysokými stropmi naberá prevádzka na Turbínovej ten správny charakter. 

Tento článok je dostupný členom Startitup PREMIUM

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá