Martin zažil Fínsko na vlastnej koži: Vo fínskych lesoch si vyskúšal prácu barmana a ochutnal aj losie mäso

  • Fínsko je krajinou neobmedzených možností
  • Vďaka Koskenkorve som sa pozrel na proces prípravy unikátnej vodky
  • Ochutnal som miestnu gastronómiu a navštívil aj pravú fínsku saunu
Untitled design – 2023-10-03T164854.347
Koskenkorva
  • Fínsko je krajinou neobmedzených možností
  • Vďaka Koskenkorve som sa pozrel na proces prípravy unikátnej vodky
  • Ochutnal som miestnu gastronómiu a navštívil aj pravú fínsku saunu

Fínsko je impozantná krajina, ktorej obyvatelia sa v niektorých svetových rebríčkoch označujú za tých najšťastnejších na celej planéte. S touto krajinou sa spája množstvo atrakcií, či už ide o ohurujúce jazerá, divoké soby, špičkový hokej, fínsku saunu či chuťovo vyladenú vodku.

My sme sa rozhodli vyraziť priamo do Fínska s jasným cieľom. Navštíviť destilériu udržateľnej vodky Koskenkorva, nahliadli sme priamo do útrob destilérie a na vlastné oči sme pozorovali proces, ktorý výrobe tohto destilátu predchádza. Okrem toho nám miestni priblížili aj nevšedné tradície, no aj ich kultúru a jedinečné zvyky.

Najväčšie lode sveta a vyprážané rybičky

Ešte predtým, ako sa dostaneme k samotnej vodke, sa pozrieme do hlavného mesta. Práve tu sme strávili prvú noc a aj jedno poobedie. Naskytá sa však otázka, či sa za pol dňa dá vidieť z Helsínk naozaj všetko. Stručná odpoveď je, že áno, je to možné a môžem to len odporučiť. Len málokto si uvedomuje, že Helsinki sú pomerne malé, a tak sa dajú spoznávať aj pešo.

Pri prístave, v ktorom sa vyrábajú najväčšie výletné lode sveta, sme si mohli prezrieť starú tržnicu. Trhy a trhoviská sú bez pochýb najlepšie miesta, kde môžeš ochutnať lokálnu kuchyňu a načerpať kultúrny kontext krajiny. Mali sme možnosť degustovať malé vyprážané rybičky, no napríklad i medvediu paštétu. 

katedrála a nápis Helsinki
zdroj: Startitup/Martin Papai

Okrem tradičného jedla nemohli chýbať ani impozantné budovy parlamentu, ikonická katedrála, ale ani kostol Temppeliaukio, ktorý sa rozhodli Fíni pre zachovanie majestátnej hory vtesať priamo do skaly.

Práve prechádzka starým mestom ti možno trošku viac napovie o čistotnosti a dôraze na ekológiu, ktorá je pre severské krajiny skutočne charakterizujúca a príklad z nej by sme si mohli brať aj u nás na Slovensku.

Oplatí sa spomenúť, že Fínsko náš tím Startitup navštívil aj s kapelou Hex, vďaka ktorej sme mali možnosť nazrieť aj do zákutia tamojšej národnej hudby. 

Z Helsínk na sever krajiny

Po tomto poldni v hlavnom meste nás už čakala celkom dlhá cesta viac na sever. O 4 hodiny sme sa ocitli v menšom mestečku s názvom Seinäjoki. 

Rozdiel medzi touto cestou a cestou napríklad do našich Tatier sa odlišuje hlavne tým, že vo fínskych lesoch nevidíš taký veľký zásah človeka.

Len zriedkavo tu nájdeš vyrúbané lesy alebo obrovské vily, chaty a rezorty. Skôr vidíš naozaj nedotknutú prírodu.

Na ďalší deň nás na miestnej vlakovej stanici čakal špeciálny odvoz v podobe historického vláčika. Ten nás dopravil po približne polhodinke do finálnej destinácie – Koskenkorva Village Experience.

Málo ľudí to vie, no vodka Koskenkorva je jedinou vodkou na svete, ktorá je pomenovaná priamo podľa dediny, v ktorej sa vyrába. 

Ukážka destilérie

Po krátkej prezentácii, kde nám vysvetlili, ako ich výroba funguje, sa nás chopil hlavný destilér, ktorý nám predstavil myšlienky a vízie tejto značky.

Zároveň nás previedol naprieč celým procesom výroby. Musím priznať, že bolo fascinujúce vidieť pracovníkov rozprávať o svojej práci s takou vášňou pre finálny produkt. 

Čo však z Koskenkorvy robí tak dobrú vodku, aby vyhrávala zlaté medaily? Podľa rozprávania miestnych sa to hlavné čaro ukrýva v jednoduchosti.

Základom je kvalitný jačmeň, čistá nefiltrovaná voda a oddaní farmári. V prípade vody je kľúčová čerstvosť – do tejto destilérie ju dovážajú priamo z prameňa Rajamäki.

flaše vodky
zdroj: Startitup/Martin Papai

Ako som už spomenul, Fíni a udržateľnosť idú k sebe. Rovnako to je aj pri výrobe Koskenkorvy. Počas celého procesu sa snažia zužitkovať všetko, čo im príroda dala.

Na pohon do strojov využívajú energiu z vlastnej elektrárne, ktorá spracováva jačmenné klasy, ktoré zostávajú po destilovaní. Do roku 2025 je ich cieľ jasný – stať sa 100 % uhlíkovo neutrálnou destilériou.

Následne sme videli aj jednotlivé procesy, ako napríklad filtráciu, kde sa zbavujú všetkých nepriaznivých chutí a atribútov vodky. Presne preto je Koskenkorva filtrovaná presne 4-krát. Viac informácií o značke Koskenkorva →

Po prehliadke nastal čas povedať „Kippis“, čo vo fínčine znamená „Na zdravie“. Nie však v destilérke, keďže je tam nariadená a prísne kontrolovaná nulová tolerancia promile alkoholu v krvi.

fabrika a ľudia
zdroj: Koskenkorva

Čas na losie mäso

Naša ďalšia zastávka bola v starej stodole, kde nás už čakal obed spolu s vodkou a zaujímavými doplňujúcimi aktivitami. Čo sa týka jedla, bol to v skutku nečakaný zážitok, pretože sme mali možnosť ochutnať fínsku kuchyňu v celej jej kráse.

Okrem čerstvého jesetera spolu s nakladanou zeleninou a syrom sme ochutnali aj trhané mäso z losa. Áno, možno ti to znie celkom zvláštne, no v tomto regióne je losie mäso bežnou divinou. 

jedlo na tácke
zdroj: Startitup/Martin Papai

Presne tak aj chutilo. Bolo to červené sladkasté mäso, ktoré možno prirovnať k jelenine. Hlavným ťahákom bol však bar, kde sa podávali jednotlivé druhy vodky Koskenkorva.

Samozrejme sa nedalo ochutnať všetky, keďže piť treba zodpovedne a tých príchutí bolo nespočetne.

Osobne ma prekvapila jemnosť v prípade základnej vodky, ale zároveň aj prirodzene chutiace druhy ochutenej vodky, ktoré nemali žiadne typické znaky umeliny. 

Dá sa dobre miešať? 

Vodka je jedným zo základných alkoholov na miešané drinky. V rámci Koskenkorva Village experience nás vysadili vo fínskych lesoch, kde nás čakal ďalší bod programu. Na chvíľu som sa ocitol v koži barmana a z vodky Koskenkorva som zrazu pripravoval miešané drinky.

Flaše v lese
zdroj: Startitup/Martin Papai

Možno si hovoríš, že prečo sme kvôli tomu museli ísť do lesa. Ide o to, že jednotlivé suroviny, ako napríklad bylinky, bobuľové ovocie a podobne, sme si v tom lese museli sami nájsť.

Zámerom bolo vrátiť prírode to, čo nám dáva, a symbolicky sa jej odvďačiť. Výhodou našej skupiny bolo to, že sme v nej mali aj bývalého barmana, a teda sme sa nechali viesť jeho profesionálnymi zručnosťami.

pohar s drinkom
zdroj: Startitup/Martin Papai

Čo by to bolo za návštevu Fínska bez sauny?

Poslednou a cieľovou zastávkou nášho zážitkového dňa bolo múzeum Koskenkorva. Okrem toho, že sme mali možnosť vidieť históriu rodiny Koskenkorva, tak sme mohli spoznať aj jej stále žijúcich členov. A čo viac, jednotliví členovia sa postarali o celkom nezabudnuteľný večer. 

muzeum
zdroj: Startitup/Martin Papai

Okrem domáceho tradičného jedla typického pre daný región sme mali možnosť ochutnať ďalšie drinky aj druhy Koskenkorva vodky a spolu sa zabaviť pri hudbe. Keď sme si začali myslieť, že je to vrchol programu, zistili sme, že sme sa mýlili. 

Zapožičali nám špeciálne saunovacie plavky a mohli sme skúsiť asi najtypickejšiu vec, akú môžeš vo Fínsku zažiť. K dispozícii sme dostali 3 rôzne sauny. Každá mala iný tvar a aj princíp saunovania, a samozrejme, po saune sme sa rozhodli schladiť v ľadovej kadi.

 
 
 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Koskenkorva Vodka (@koskenkorvavodka)

Aby toho nebolo málo, miestni nám priblížili fínsku tradíciu, ktorú nám odporučili vyskúšať na vlastnej koži. Po schladení sme museli prebehnúť na boso po poli, kde je vysadený jačmeň.

Po 10 sekundách behania, sme sa museli do samotného jačmeňu napokon aj hodiť. Bola to naozaj nezvyčajná bodka za naším tripom.

Treba ale povedať, že vďaka Koskenkorve som zažil niečo, čo by som počas bežnej dovolenky vo Fínsku určite neabsolvoval. Zároveň išlo o skvelý spôsob, ako spoznať fínsku kultúru, gastronómiu, miestnu pohostinnosť, no aj ekologické zmýšľanie. Koskenkorva →

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá