Martin žije v Austrálii: Ľudia si myslia, že žijem austrálsky sen. Je to zdanie, mám 3 roboty. Zháňa 13-tisíc eur na svoj projekt

  • Martin Hudák je jeden z najznámejších svetových barmanov a spoluzakladateľ podnikov v Sydney – Maybe Sammy a Sammy Junior
  • Teraz vydáva svoju prvú knihu
Martin Hudák
  • Martin Hudák je jeden z najznámejších svetových barmanov a spoluzakladateľ podnikov v Sydney – Maybe Sammy a Sammy Junior
  • Teraz vydáva svoju prvú knihu

Slovák Martin Hudák za posledné roky precestoval vyše 40 krajín sveta. Pracoval v legendárnom londýnskom hotelovom bare Savoy, kde podľa jeho slov dosiahol všetko po čom som túžil: od obsluhovania celebrít, cez vycibrenie etikety, až po všetky možné svetové tituly a ocenenia.

V roku 2017 sa aj vďaka jeho pričineniu stal tento bar najlepším na svete a Martin vyhral kávové majstrovstvá sveta ako aj nomináciu na top 10 najlepších barmanov v Británii. 

Momentálne si plní svoje sny v Sydney, kde predstavil aj vlastnú značku kávy, ktorú vlastnoručne praží. Objasňuje, že ak prídeš do Austrálie a uchytíš sa tu ako šikovný barman, môžeš si zarobiť okolo 3 000 eur.

Konštatuje tiež, že výdavky na živobytie tu nie sú až také veľké v porovnaní s Londýnom. „Nie som si istý, ako je to doma na Slovensku s platmi, ale určite si tu vie človek zarobiť dobre a aj ušetriť. Je tu veľmi dobrý životný balans medzi prácou a voľným časom. Ja, bohužiaľ, toho času až tak veľa nemám, keďže mám tri práce – business a rozbieham ďalší nový.“

zdroj: Martin Hudák

Je to aj kvôli tomu, že aktuálne vydáva svoju prvú knihu o  kávových kokteiloch Spiritual Coffee. Na portáli Indiegogo spustil celosvetovú kampaň na podporu jej vydania. Za 3 dni sa mu podarilo získať viac ako 4-tisíc eur z potrebných 12 400 eur.

Som nadšený, že môžem prostredníctvom tejto nádhernej knihy ukázať svetu svoju vášeň pre kávové kokteily a pokúsim sa všetkým ukázať, aké bohaté a zaujímavé tieto nápoje sú a akú veľkú úlohu zohrávajú v kokteilovej kultúre,“  hovorí Martin Hudák. 

zdroj: Martin Hudák

Čakať môžeš obsah ohľadom objavu kávových zŕn, cez prvú kombináciu alkoholu a kofeínu, až po moderné recepty a pohľad do budúcnosti kávových kokteilov. Martin v knihe spojil množstvo informácií, histórie, príbehov a nápojov, aby dal svetu definitívne kompletný prehľad o kávových kokteiloch. 

zdroj: Martin Hudák

Ako autor knihy sa zároveň rozhodol, že z každej predanej publikácie venuje 1 austrálsky dolár nadácii Mata&Morro so sídlom v Brazílii. Konkrétne ide o Parque Estadual da Serra do Brigadeiro, kde chýbajú finančné prostriedky na boj proti odlesňovaniu a na výsadbu stromov. Martin si túto lokalitu vybral, pretože tu bol osobne ochutnávať tamojšiu vypestovanú kávu, ktorá ho „dostala“.

Priznáva, že mnohí si o jeho práci myslia, že má jednoducho „dream job“ a žije si svoj austrálsky sen. Vysvetľuje však, že ide len o zdanie.

„Na prvý pohľad to tak vyzerá: cestuješ po celom svete, spoznávaš nové krajiny a kultúry, bary, reštaurácie a tak ďalej. Ale realita je trošku iná. Z letiska na hotel a späť, prebdené noci, kopec práce a zodpovednosti a taktiež aj minimu času na súkromný život.“

Martin Hudák
zdroj: Martin Hudák

Na druhej strane tvrdí, že nič z toho neľutuje, pretože vie, že práve on mám potenciál sa zhostiť tejto práce najlepšie a chce prispieť ku budovaniu kávovo koktailovej kultúre vo svete.

„Mám možnosť ovplyvniť ľudí a podeliť sa o vedomosti, ktoré mám spolu s úžasným produktom, ktorý zastáva rovnaké kvality a svetonázory ako ja.“

Všetkým ambicióznym mladým ľuďom na Slovensku by z pozície skúseného podnikateľa poradil, aby sa nesnažili byť úspešní len kvôli Instagramu a followerom.

„Snaž sa byť úspešný sám pre seba, aby keď sa pozrieš späť v čase, budeš hrdý na to čo si dosiahol. Každý deň je nový začiatok, byť lepším ako včera a možnosť napredovať,“ dodáva.

Najnovšie videá

Teraz najčítanejšie

Aktuálne čítajú

Trendové videá