Martina rozbehla na Slovensku biznis, ktorým podporuje miestnych z Latinskej Ameriky

  • KakawCo+ je jedinečným projektom, jeho produkty obsahujú 52% kakaového masla
  • Cestou biznisu s „raw" produktami zatiaľ cestu nevidí, a to kvôli málo bohatej čokoládovej chuti
zdroj: kakawco+.com
  • KakawCo+ je jedinečným projektom, jeho produkty obsahujú 52% kakaového masla
  • Cestou biznisu s „raw" produktami zatiaľ cestu nevidí, a to kvôli málo bohatej čokoládovej chuti

Slovenka Martina Matejíčková z Bratislavy založila značku KakawCo+, ktorá dováža kakao až z Latinskej Ameriky. Týmto unikátnym projektom podporuje miestnych ľudí, ktorí majú prácu a dokážu tak vďaka tomu uživiť svoje rodiny. S projektom jej v začiatkoch nikto nepomohol, všetko sa naučila sama. Neskôr vďaka Mexickej akadémii kakaa objavila čaro poctivého a kvalitného „kakavka“ a jeho chuť priniesla aj do svojho rodného mesta.

Podľa sfarbenia od bledoružovej až po fialovú a hnedú môže kakao chutiť ako penicilín, mango či banán. Kríženie kakaa s ovocím alebo kvetmi je liekom proti depresii, únave, stresu a funguje aj ako antioxidant. Uvoľňuje svaly a zlepšuje koncentráciu, no nie je také návykové ako káva. Martina ho užíva tiež, vďaka čomu funguje v práci 16 hodín denne. Okrem potravín kakao nájdeme aj v kozmetike, v rôznych balzamoch na pery či v hydratačných maslách.

zdroj: kakwco+.com

Ako vznikla myšlienka založenia KakawCo+?

Istý čas som žila v Kolumbii, ale ešte predtým som vyštudovala ekonómiu a niekoľko rokov pracovala pre korporáciu. Nenapĺňalo ma to, preto som odišla pracovať ako dobrovoľníčka do Mexika, kde boli aj kávové plantáže. Ako veľká kávopička som sa zaujímala o kávu a vďaka Mexickej akadémii kakaa som sa s kakaom aj bližšie zoznámila. Zistila som viac o jeho histórii, blahodarných či povzbudivých účinkoch. Uvažovala som o sociálnom podnikaní a Mexiko mi poskytovalo veľa dôvodov, prečo začať svoj projekt práve tam. Chcela som zmeniť veľa vecí od výroby kakaa až po komunikáciu s ľuďmi, ktorí ho pestujú.

Čím ťa zaujalo kakao natoľko, že si ho priniesla na Slovensko?

Určite to bolo aj kvôli storytellingu, ale chcela som najmä priniesť kúsok Latinskej Ameriky na Slovensko. Inšpirovali ma príbehy miestnych ľudí, ktorí sú tradičnými indiánmi a doteraz uznávajú Matku Zem, vietor a iné prírodné živly. Keď som videla, v akých podmienkach ľudia v Mexiku žijú a pracujú, tak som im chcela pomôcť. Pestovaním kakaa si často nedokážu zarobiť toľko, aby pokryli mesačné výdavky. Zaujal ma aj rozvoj hispesterských kaviarní, ktoré začali viac propagovať nielen kávu, ale aj kakao.

Gepostet von Kakaw Co+ am Montag, 27. Mai 2019

Čo všetko predchádzalo vzniku firmy?

Prvý koncept som si nakreslila v Kolumbii a dala mu názov La latina. Až neskôr dostal finálnu podobu ako KakawCo+. Názov je spojením mayského hieroglyfu, spolupráce s Kolumbiou a kakaa ako spomienkou na detstvo. Pracovala som s komunitami, ktoré sa radia do piatej triedy pyramídy chudoby a videla ako deti denne jedia sladkosti a pijú Coca-Colu. Bol to pre mňa ďalší impulz na to, aby som začala podnikať s nutrične vyváženými produktami. Chcela som zmeniť zmýšľanie ľudí a dať im na výber z kvalitného kakaa bez cukru.

zdroj: kakawco+.com

Prečo si sa rozhodla podnikať na Slovensku?

Na Slovensku sa dejú v súčasnosti zmeny, ktoré prerastajú do revolúcie v stravovaní. Ľudia si začínajú uvedomovať, že sú to, čo jedia, preto sú teraz veľmi populárne všetky zdravé veci. Záleží im na tom odkiaľ výrobky sú, čo obsahujú a aké je ich spracovanie. Kakao má blízko ku káve, takže nebolo ťažké vymyslieť koncept detského sveta a prepojiť ho s tým dospeláckym. Snažím sa tiež ľudí oboznámiť s hodnotami kakaa, aby si uvedomili, že čím vyššie percento tuku výrobok má, tak tým je lepší a kvalitnejší.

Kde nájdeme produkty KakawCo+?

V obchodoch so zdravou a bio stravou, kaviarňach či pražiarňach v každom krajskom meste na Slovensku. Nájdete nás pravidelne na farmárskych trhoch v Starej tržnici v Bratislave alebo na novom eshope. Zúčastňujeme sa aj rôznych festivalov, ktoré sú tematicky ladené na čokoládu, kávu, čaj a zdravý životný štýl. Produkty stoja od 4,90 do 7 eur, keďže chceme ostať stále dostupní pre bežných ľudí.

Ako dlho ti trvalo rozbehnúť tento projekt?

KakawCo+ sa ešte stále rozbieha, ale najväčší úspech mal projekt minulý rok v septembri. Vtedy sme išli na prvý Dobrý trh na Panenskej a získali samé pozitívne ohlasy. Aktívne fungujeme asi rok a pol, počas ktorého sme na Slovensko doviezli okolo 2 ton kakaa.

Ručné triedenie a vyberanie bôbov z kakaového ovocia "mazorky" pre naše produkty z nového zberu, už su na ceste …:)…

Gepostet von Kakaw Co+ am Donnerstag, 10. Januar 2019

Koľko peňazí si investovala do reklamy a propagácie?

Najviac peňazí sme dali do festivalov ladených na zdravú výživu či kávu. Týkalo sa to najmä zviditeľnenia značky a výrobkov, čo nás stálo do 5 tisíc eur. Menší rozpočet tvoria sociálne siete, keďže sa snažíme zistiť, čo osloví ľudí. Do marketingu sme však investovali najviac okolo 6 tisíc eur.

Čím sa líši kakao z Latinskej Ameriky od toho, ktoré sa predáva v obchodoch?

Určite je to percentom kakaovej zložky, keďže tam nie je žiaden cukor. Ide o extrakt z kakaových bôbov a v porovnaní s obyčajnými produktmi v obchodoch má 52% kakaového masla. Obsahuje aj magnézium a zatiaľ je jedinečným produktom na Slovensku. Nevýhodou sú obaly, v ktorých sa kakao predáva, pretože musí byť v ochrannej fólii. To by sme chceli zmeniť a nahradiť ich recyklovateľnou alternatívou.

Východ slnka s KakawCo+….energia a endorfíny na ráno 🇨🇴💆🔝🍫

Gepostet von Kakaw Co+ am Freitag, 28. Juni 2019

Svojím projektom podporuješ miestnych ľudí z Kolumbie. Stretla si sa s niektorými už aj osobne?

Poznám majiteľov plantáží, ale aj miestnych ako je Lucas, ktorý žije so svojou rodinou v Kolumbii. Jeho deti chodia do školy práve vďaka tomu, že pracuje na plantáži. Ich životný štýl sa veľmi líši od toho na Slovensku. Snažia si vypestovať čo najviac produktov, keďže najbližšie mesto je od nich vzdialené štyri hodiny. Na dvore chovajú sliepky, ktoré jedia platanové banány, pijú rozdrvenú vyvarenú kávu podobnú nášmu čaju.

Každá plantáž má svoj príbeh, vyzerá inak, je pre ňu typická iná vlhkosť či tropické prostredie. Jedna plantáž je krásnym príbehom toho, ako by sa to malo robiť. Vnuk zdedil po dedkovi dedičstvo, odišiel študovať do zahraničia a neskôr sa vrátil naspäť na plantáž, aby povýšil kakao na vyššiu úroveň. Vymyslel know-how správnej výroby kakaa a dal prácu miestnym ľudom.

zdroj: kakawco+.com

Poznáš proces výroby kakaa? Čo všetko zahŕňa?

Na každej plantáži som aj osobne bola, takže viem. Plody kakaa rastú na stromoch a sú veľmi podobné melónu. Miestny, ktorí sú tam zamestnaní ich otvoria mačetou, tak aby sa nepoškodili bôby. Dužina kakaa je veľmi sladká a pre svoj vysoký obsah kvasiniek sa používa na proces fermentácie. 

Správna fermentácia kakaových bôbov prebieha 4-6 dní v drevených boxoch. Počas toho sa postupne prevracajú, aby fermentácia prebehla rovnomerne. Keď sú správne fermentované nasleduje sušenie, ktoré prebieha pod ostrým slnkom na strechách. Sušenie trvá od 3-5 dní, kedy dužina odpadne a zostane len usušený bôb a ten sa potom praží. Praženie je veľmi dôležité z hľadiska potravinovej bezpečnosti, keďže sa ním zničia rôzne baktérie. Pri pražení sa uvoľňuje kakaové maslo a neskôr nastáva záverečný proces vyrábania kakaového prášku, ktorý sa používa aj na obaľovanie bôbov.

zdroj: kakawco+.com

Ako sa snažíš zviditeľniť na slovenskom či zahraničnom trhu?

S KakawCo+ chodíme na festivaly, kde ponúkame najmä degustácie, no máme aj dielne s deťmi, kde meníme bôby na čokoládu. Robíme tiež prednášky v školách, kde hovoríme o histórii, výrobe a procese kakaa. Zatiaľ sme len na Slovensku a v Česku, ale chystáme sa posilniť aj francúzsky trh.

Nechceš ponúkať kakaové produkty v „raw verzii“?

Mali sme už aj pár takýchto produktov za podmienky, že sa dlhšie sušili na streche, aby boli potravinovo bezpečné. Kakao je však ako víno, ktoré je živé a vyvíja sa, preto zatiaľ nie sme presvedčení o raw kakau ako správnej voľbe. Keď sa bôb neupraží, neuvoľní sa dostatočné množstvo kakaového masla, čo znižuje schopnosť metabolizovať jeho priaznivé zloženie v našom tele, riskujeme jeho potravinovú bezpečnosť a aj jeho chuť je slabšia.

Čo plánuješ do budúcna?

Rozvinúť český a francúzsky trh či naďalej podporovať maloobchody. Snažíme sa kakao uplatniť aj v kozmetike napr. proti celulitíde. Chceme vyrábať kozmetiku, kde bude masívny obsah kakaa a začať s tvorbou blogu o účinkoch kakaa.

Najnovšie video