Mäsiar skoncoval so zabíjaním zvierat. Otvoril si Vegetariánske mäsiarstvo, ktoré si ľudia zamilovali

  • Bývalý mäsiar sa vo svete pokúša o potravinovú revolúciu
  • Spolu so špičkovými šéfkuchármi a vedcami predstavil ešte v roku 2010 Vegetariánske mäsiarstvo (The Vegetarian Butcher)
  • Dnes ide o spoločnosť, ktorej ročné tržby dosahujú 10 miliónov dolárov
thevegetarianbutcher.com
  • Bývalý mäsiar sa vo svete pokúša o potravinovú revolúciu
  • Spolu so špičkovými šéfkuchármi a vedcami predstavil ešte v roku 2010 Vegetariánske mäsiarstvo (The Vegetarian Butcher)
  • Dnes ide o spoločnosť, ktorej ročné tržby dosahujú 10 miliónov dolárov

Jaap Korteweg je farmárom už 9. generácie a okrem toho aj zakladateľom prvého vegetariánskeho mäsiarstva. Možno sa ti naskytá otázka prečo sa niekto, kto vyrastal na farme, rozhodne stať doslova Vegetariánskym mäsiarom.

—Milestone!—YES it's finally there!! We proudly present our vegan and vegetarian charcuterie! Next week available at Albert Heijn.Photo: Michael van Emde Boas

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Donnerstag, 9. Juni 2016

Prvotným impulzom na Jaapov prerod bola nepríjemná udalosť, kedy sa Holandskom prehnal mor ošípaných a choroba šialených kráv. 

Po tom, ako bol Jaap svedkom tejto katastrofy, uvažoval o investovaní do bio chovu hovädzieho dobytka. Táto myšlienka sa zdala ako skvelá, až kým prišiel deň, kedy mal farmár previezť jeho dobytok na bitúnok.

—Shop News—-Our shop in The Hague can't be missed with this new look (entrance on your left)!

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Donnerstag, 26. Juni 2014

Ako píše na svojom oficiálnom webe, od tohto momentu sa rozhodol stať vegetariánom. Chuť živočíšneho mäsa mu však naozaj  veľmi chýbala. Bolo mu jasné, že musí nájsť niečo, čo by uspokojilo jeho túžbu po živočíšnom mäse, bez toho, aby musel jesť zvieratá.  Po trojročnom pátraní Jaap vyvinul a našiel inovatívne náhrady mäsa s textúrou, akú má aj klasické mäso. Za pomoci špičkových kuchárov následne pridal výrobkom aj skvelú chuť. 

—Eat This—Our ideal is to have meat enthusiasts experience our products and have them realise they don’t have to…

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Donnerstag, 28. Juni 2018

Spolu s návrhárom koncepcie Nikom Koffemanom, šéfkuchárom Paulom Bomom a nadšeným tímom sa dnes usiluje o veľký prechod spoločnosti zo živočíšneho na rastlinné mäso.

—Eat This—Dinner suggestion from the Vegetarian Butcher @ Rozengracht 217 in Amsterdam for tonight: Vegetarian Chicken Chunks with Mango & Pot Pie to take away (open until 7 pm)!

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Donnerstag, 19. Juni 2014

Na pomoc pri vývoji špeciálnych strojov na výrobu produktov si prizval odborníkov z poľnohospodárskej univerzity vo Wageningene a ďalšie nadnárodné spoločnosti. V súčasnosti má Jaap Korteweg ambiciózny cieľ. Chce sa stať najväčším mäsiarom na svete bez toho, aby musel zabiť zviera.

O tom, že je na dobrej ceste svedčí aj fakt, že jeho firmu odkúpila firma Unilever, ktorá sa radí medzi najväčších výrobcov potravín na svete. Bývalý mäsiar je však aj naďalej riaditeľom firmy – The Vegetarian Butcher. „V biopriemysle sa točia miliardy na celom svete. Chcel som ľuďom poskytnúť alternatívu. A ak chcete mať nejaký vplyv, musíte byť veľký,“ vysvetľuje na margo akvizície Korteweg. 

—Tasty Thursday—Vegetarian Smokey Beef? Better believe it! Just launched in The Netherlands: delicious wraps with Fish Free Tuna or Smokey Beef from The Vegetarian Butcher.

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Donnerstag, 22. Juni 2017

 

Ambiciózny podnikateľ len nedávno otvoril novú továreň na juhu Holandska, v ktorej sa ročne vyprodukuje až 7 miliónov produktov. Ide napríklad o kuracie mäso či klobásky, ktorých základnou zložkou je strukovina s názvom lupina, ktorá má podobné vlastnosti ako sója. Avšak väčšina sójových produktov je geneticky modifikovaných. Navyše lupina je ešte bohatšia na bielkoviny ako proteínová sója – s obsahom bielkovín 48 percent.

Our mc² Burger was developed on Hamburger Street in Utrecht, the Netherlands, in honor of the following statement by…

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Montag, 23. Mai 2016

Výrobky spoločnosti sa predávajú vo viac ako 4-tisíc obchodoch v 17 krajinách a spoločnosť vlani uviedla, že jej tržby vzrástli na viac ako 10 miliónov eur.

Korteweg ľudí upozorňuje aj na nesporné výhody produktov, ktoré majú potenciál klasické mäso nahrádiť. Na výrobu rastlinného mäsa potrebujete iba tretinu energie, vody a poľnohospodárskej pôdy v porovnaní s výrobou živočíšneho mäsa, tvrdí bývalý farmár. V súčasnosti sa až 70 % poľnohospodárskej pôdy využíva na výrobu mlieka a mäsa. Ak bude tento prechod na alternatívne výrobky  úspešne pokračovať, budeme na to potrebovať len polovicu. Uvoľnenú zem môžeme následne vrátiť späť prírode,“ hovorí Korteweg.

—Shop News—Since this week our Raw Minced Meat and Vegan Beefstrips join also the Vegebutcher's club at Albert Heijn! Did you already find them?

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Freitag, 29. April 2016

The Vegetarian Butcher spolu s New York Pizza vyvinuli aj 100% vegánsku pizzu s polevou NoChicken Shawarma. Z každej predanej vegánskej pizze bolo organizácii Sea Shepherd darované 1 euro. Spolu sa podarilo vyzbierať 59 213 eur, ktoré táto neziskovka využila na záchranu žralokov pre pytliakmi.

Gepostet von The Vegetarian Butcher am Montag, 16. April 2018

V roku 2018 The Vegetarian Butcher otvoril vlastnú reštauráciu. Išlo o jedna z prvých vegetariánskych reštaurácií na svete, ktorá bola zameraná výlučne na prípravu jedál z falošného mäsa. Do jedného roka po otvorení bola reštaurácia De Vleesch Lobby (The Meat Lobby) ocenená titulom ‘Nicest Restaurant’ v Haagu.

Zdroje: thisismoney.co.uk, rtlz.nl, thevegetarianbutcher.com

Najnovšie video

Fontech

ĎALŠIE ČLÁNKY Z FONTECH.SK

Fontech